Vi skal blive bedre til at sortere vores gamle affald, og kommunerne skal have ens regler for sortering af for eksempel plastik.
Sker det, kan genbrug og genanvendelse af gammelt skrot og affald øges med 80 procent.
Det vurderer et udvalg nedsat af regeringen, som i dag har afleveret 27 anbefalinger til, hvordan vi kan gøre præcis dét.
Faktisk kan Danmark blive førende indenfor genbrug i verden inden 2030, mener udvalget.
Men hvad kan man selv gøre for at sortere sit affald rigtigt? Det har vi lavet en guide til her på Dr.dk, og den er lige klar til at blive printet ud og sat op på køleskabet eller på skabslågen foran skraldeposen.
Print din egen guide til affaldssortering her:
Hvor skal ketchupflasken hen?
For det er ikke i alle kommuner, der tilbydes forskellige containere til for eksempel til glas, plastic, pap, papir, metal og batterier.
Nogle steder står der blot to eller tre containere, hvori affald skal sorteres. Men det betyder ikke, at man bare kan lade være med at sortere sit skrald, mener Jacob Hartvig Simonsen, der er direktør i interesseorganisationen Dansk Affaldsforening.
- Der er ingen undskyldninger for ikke at sortere glas og batterier korrekt, men der kan selvfølgelig opstå tvivl. Ketchupflasken er et godt eksempel. Den er lavet af plastik, men der er også et papirmærkat på den. Hvis den tilmed er sovset ind i ketchup, så kan man komme i tvivl – og så er det bedst at smide den til restaffald, siger han.
Hvis ketchupflasken er vasket ren, kan den smides i containeren med plastik. Til gengæld skal man aldrig smide kartoffelskræller eller andet madaffald ned til pap og papir:
- Dagrenovation ødelægger papirets kvalitet, og dermed ødelægger man alt det papir, som andre har samlet og lagt ned i papircontaineren, siger Jacob Hartvig Simonsen, der opfordrer til, at man kører på genbrugspladsen eller stiller til storskrald, hvis ikke man kan sortere sit affald korrekt hjemme i containerne.
- I vores ressourcestrategi anbefaler vi, at man senest i 2022 i alle kommuner selv skal kunne sortere sit affald i de syv fraktioner papir, pap, glas, metal, plast, træ og madaffald. Men kommuner og affaldsselskaber er bundet af kontrakter, så vi har brug for tid til at indfase, siger han.