Gymnasier demonstrerer efter crop top-forbud: 'Jeg forstår slet ikke, at vi i 2021 kan lave sådan nogle regler'

Selvom forbuddet mod mavebluser er trukket tilbage på Firehøjskolen i Vejle, demonstreres der i dag.

Dagens happening på Aalborg Katedralskole udsprang af en gruppechat, som blandt andet Alberte Norre (til venstre) og Frida Troelsen var en del af. (Foto: Josefine Sønderup Rasmussen © DR Nórdjylland)

På flere gymnasier landet over møder mange elever i dag ind med maveskindet blottet.

Og det er ikke fordi, at vejrguderne har sendt ekstraordinært varme temperaturer ind over landet.

Det sker for at demonstrere mod det forbud mod crop tops i udskolingen som Firehøjskolen i Vejle Kommune i sidste uge valgte at indføre.

Og selvom skolebestyrelsen droppede forbuddet igen i fredags, er der stadig gang i demonstrationer og happenings landet over. Blandt andet på Aalborg Katedralskole.

- Selvom der ikke er noget direkte forbud længere, er det stadig overraskende, at det overhovedet har været på tale at lave et forbud, fortæller Frida Troelsen, der går i 3. M og er medarrangør af dagens happening på gymnasiet.

Selv var hun til morgen mødt op i en hjemmelavet crop-top sammen med klassekammeraten Alberte Norre.

- Jeg synes, det er helt ude i hampen. Jeg forstår slet ikke, at vi i 2021 kan lave sådan nogle regler, siger Alberte Norre.

Hun tror, at dagens aktion vil gøre en forskel.

- Det er virkelig vigtigt. Vi har fundet ud af efterfølgende, at der er andre skoler, som har regler, der ligner, så det er stadig et problem.

Edith Vels (længst til venstre) sammen med flere af medinitiativtagere til dagens event. (Foto: Thomas Schmidt Nørgaard © DR Nyheder)

3000 har sagt de vil være med

Mere end 270 personer har på facebook tilkendegivet, at de deltager i dagens happening på gymnasiet i Aalborg.

Og på den landsdækkende facebook-begivenhed ’Crop-tops i solidaritet med Firehøjskolen’ har mere end 3000 personer markeret, at de deltager i eventet, der opfordrer folk til i dag at iklæde sig mavebluser.

Edith Vels er medarrangører af begivenheden og går til dagligt på Aarhus Katedralskole, hvor der til morgen også var masser af bare maver at spotte.

- Det gør mig ret stolt, at vi har et land, hvor vi støtter op om, at piger skal have lov til selv at vælge, hvad for noget tøj, de skal have på, og at piger skal have lov til at gå op i deres skolegang i højere grad, end hvilke signaler de sender i skolen, siger hun.

På Aarhus Katedralskole var en del af eleverne mødt op med bar mave i dag. (Foto: (privatfoto) © DR Nyheder)

Den store tilslutning online er kommet bag på initiativtagerne.

- Det er en enorm tilslutning, jeg har aldrig oplevet noget lignende. Vi er meget chokerede og hver dag tænkte, vi at der ikke kunne komme flere deltagere.

Også Edith Vels mener, at det er vigtigt at holde fast i dagens demonstrationer, selvom Firehøjskolen har trukket forbuddet tilbage.

- Det viser, at vores uddannelsessystem åbenbart vægter nogles uddannelser – i det her tilfælde drengenes uddannelser – højere end pigernes. Og derfor vægter man, at pigerne skal reguleres og klæde sig på en bestemt måde, for at drengene kan koncentrere sig.

Firehøjskolen vil hellere 'gå dialogens vej'

På Firehøjskolen i Vejle Kommune blev det kun til en lille uge uden mavebluser.

Efter et skolebestyrelsesmøde blev det i fredags meldt ud, at crop tops igen var tilladt på skolen.

- Vi har i skolebestyrelsen besluttet, at vi på Firehøjeskolen ikke har et forbud mod crop tops, fortalte konstitueret skolebestyrelsesformand på Firehøjeskolen Mads Thomsen til DR.

- Vi vil hellere gå dialogens vej fremfor at have regler på sådan et område. Beslutningen blev truffet udenom skolebestyrelsen, og nu har en samlet bestyrelse så besluttet, at vi ikke har et forbud.

Bare maver på Aarhus Katedralskole, hvor der også var drenge, der var mødt op i crop top. (Foto: Thomas Schmidt Nørgaard © DR Nyheder)

Mads Thomsen forsikrede inden weekenden om, at der ikke var dårlig stemning mellem skolebestyrelsen og skolens ledelse.

- Vi er glade for, at vi på Firehøjeskolen har et personale og en ledelse, der sikrer et højt fagligt niveau og lærer de unge mennesker om adfærd og dannelse og lærer dem at reflektere over den verden, som de er en del af. Vi har som skolebestyrelse fuld tillid til personalet og ledelsens kompetencer, lød det fra Mads Thomsen i en pressemeddelelse udsendt af Vejle Kommune.

Facebook
Twitter