Kokain er på sit højeste: Antallet af forgiftninger stiger

Sundhedsstyrelsen advarer mod den meget stærke kokain, der er på markedet.

"Det er noget farlig kokain, der er på markedet," siger chefkonsulent ved Sundhedsstyrelsen, Kari Grasaasen. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

I 2017 måtte landets sundhedspersonale behandle personer for narkotikaforgiftning i 2.523 tilfælde.

Det viser en ny rapport om narkotikasituationen i Danmark fra Sundhedsstyrelsen.

Antallet af behandlinger er steget fra 2016 til 2017, og den stigning kan tilskrives et enkelt stof.

- Der er ikke andre stoffer end kokain, som er årsag til den stigning i forgiftningerne, som vi ser i dag, siger Kari Grasaasen, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Antallet kokainforgiftninger alene steg fra 341 i 2016 til 470 i 2017.

Kokain er meget rent

Sundhedsstyrelsen vurderer, at de mange forgiftningstilfælde med kokain skal forklares med, at stoffet ikke har været stærkere de sidste 25 år.

Det skyldes, at mængden af kokain på markedet lige nu er så stor, at der ikke er nogen grund til at fortynde den for bagmændene. Der er så at sige nok af det meget rene produkt til alle.

- Jo stærkere et stof er, jo større risiko har du for at komme ud i en ulykke – det kan være de akutte som forgiftninger og dødsfald, men også på længere sigt i forhold til de psykiske komplikationer, forklarer Kari Grasaasen.

Derfor advarer Sundhedsstyrelsen nu også direkte om kokain.

- Det er et farligt stof, som man skal holde sig væk fra.

I juli konkluderede rapport 'Narkotika på gadeplan 2017', som var udarbejdet for Sundhedsstyrelsen på baggrund af myndighedernes overvågning af markedet, at kokain gennemsnitligt havde en renhed på 60 procent sidste år mod 55 procent i 2016. Den højeste renhed, siden registreringen begyndte i 1995.

Kokain er faldet væsentligt i pris

Sidste år udgjorde kokain 75 procent af politiets beslaglæggelser i de fem store byer København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.

Også uden for de største byer florere kokain, forklarer Kim Kliver, der er politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Desuden er kokain er faldet væsentligt i pris som følge af de store mængder på markedet.

- Førhen var det forbeholdt de få, som havde råd til at betale det - der kostede det op imod 1.000 kroner grammet. I dag er priserne mellem 400 og 500 kroner grammet, forklarer han.

Derudover peger han på, at det der afgør, hvad man tager af stoffer, ikke så meget afgøres af smag og behag, men nærmere hvilke stoffer pusheren har på lager.

- Man kan godt have nogle foretrukne midler, hvor man godt kan lide rusen, men det er meget udbuddet, og om man kan få det til en fornuftig pris, der afgør, hvad man tager.