Kollegiekoordinator om mangel på studieboliger: De heldige kan sove på en sofa

Ventelisterne til en studiebolig i København og Aarhus bliver igen længere end nogensinde.

66.439 ansøgere har fået tilbudt en studieplads. Her er det studerende, der bliver budt velkommen på Københavns Universtet i agust 2013. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Igår var en festdag for de 66.439 studieansøgere, der fik tilbudt en studieplads. I dag skal de forberede sig på, at ventelisterne til at få en studiebolig i landets større byer igen er længere end nogensinde.

Sådan lyder det fra de to udvalg, der fordeler studieboliger i København, CIU og KKIK, og fra Kollegiekontoret i Aarhus. Ifølge en analyse fra Dansk Byggeri er der akut behov for 24.000 studieboliger landet over.

For mens antallet af nyoptagede studerende stiger år for år, betyder det pressede boligmarked, at folk bliver boende i studieboligerne længere tid, fortæller daglig leder ved CIU i København, Rasmus Okholm-Hansen. Han kalder dem, der kan overnatte på en sofa hos venner eller familie ved studiestart for 'de heldige':

- Tidligere talte man om, at det var problematisk at starte på et nyt studie, hvor man skal finde sig til rette med nye venner, vaner og udfordringer, mens man ikke har en sikker boligsituation, hvor man ikke ved, hvor man skal sove næste uge. Det er ikke længere dem, det er synd for: Dem, det er synd for, er dem, der ikke kan finde en sofa og sove på, og som løsning må pendle til og fra Jylland, eller som må købe noget, de ikke har råd til, og derfor løber tør for penge og må opgive studierne, siger han.

Konsekvensen mærker han ikke kun ved en fyldt mailboks:

- Vi mærker helt tydeligt, at presset er stærkest nu, for der er rigtig mange, der ikke kan fortsætte med at læse, hvis de ikke får løst deres boligproblem. Vi har folk, der dukker op i vores reception og står og græder eller på anden måde giver udtryk for, at det er deres sidste chance for at få det til at hænge sammen.

Opskrivning hos ventelisterne hos KKIK og CIU i København begynder henholdsvis klokken 00.01 i nat og klokken 12 i morgen.