Kongehuset om Trump-aflysning: 'Det var en overraskelse'

Kongehuset bekræfter, at den amerikanske præsidents besøg ikke bliver til noget.

Kongehuset bekræfter, at den amerikanske præsident ikke kommer til Danmark som planlagt. (Foto: © Ints Kalnins, Scanpix)

Det danske kongehus har fået besked om, at den amerikanske præsident Donald Trumps statsbesøg i Danmark i begyndelsen af september ikke bliver til noget.

Det bekræfter kommunikationschef Lene Balleby, der kortfattet udtaler:

- Det var en overraskelse – mere har vi ikke at sige om den sag, siger hun.

Donald Trump skulle have besøgt Danmark 2. og 3. september. Men i nat dansk tid aflyste han besøget, fordi Danmark pure har afvist at sælge Grønland.

- Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt, skrev Donald Trump på Twitter.

I et opfølgende opslag på Twitter uddybede Trump, at Mette Frederiksen har "sparet en masse omkostninger og ulejlighed for både USA og Danmark ved at være så direkte".

- Det takker jeg hende for, og jeg ser frem til at finde en ny dato for et besøg i fremtiden, skrev præsidenten.

Reaktionerne vælter ind

Aflysningen har allerede fået flere danske politikere til at reagere med hårde ord.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører og næstformand, Søren Espersen, skriver på Twitter, at han ikke ser nogen grund til, at Trump finder en ny dato for besøget.

- Så hr. præsident. Du har valgt at udskyde dit besøg i Danmark. Hvorfor ikke bare aflyse? Vi har travlt med andre ting, skriver han.

De Konservatives ordfører for Grønland, Rasmus Jarlov, kalder Trumps opførsel "fornærmende".

- Som dansker (og konservativ) er det meget svært at forstå. Uden nogen grund antager Trump, at (en autonom) del af vores land er til salg, skriver han på Twitter.

- Og så aflyser han på fornærmende vis et besøg, som alle var ved at forberede. Er dele af USA til salg? Alaska? Vis noget respekt, tak.

Endnu mere hård i kritikken er Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard.

- Virkeligheden overgår fantasien. Der kan næppe være en i USA's udenrigsministerium, som ikke kunne have fortalt Trump svaret på forhånd. Det er dybt godnat. Og det viser, hvorfor vi mere end nogensinde bør betragte EU-landene som vores nærmeste allierede. Manden er utilregnelig, skriver han.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen (S).