Krise i skoven: 'I Danmark er skove ikke natur'

Der er kun én løsning, siger professor.

De danske skove gisper, blandet andet fordi døde træer ikke bliver liggende. Det er her, mange arter lever. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Rettelse 27. april 2020: En gennemgang af beregningerne af Københavns Universitet har siden artiklens udgivelse vist, at der er mere dødt træ i skovene end først antaget.

Den 28. februar 2020 meddelte Københavns Universitet, at der er fundet en fejl i datahåndteringen, da man gennemgik beregningerne bag opgørelsen af dødt ved i de danske skove mellem 2016-2018. Denne fejl har betydet, at forskerne har undervurderet mængderne af dødt ved i de danske skove.

Forklaringen på fejlen skyldes, at kun det døde ved på skovbunden blev regnet med ved overførslen af data, mens størstedelen af de stående døde træer ikke kom med i beregningerne.

Mængden af dødt ved var i første omgang beregnet til at være faldet til 3,4 kubikmeter pr. hektar skov, hvilket Københavns Universitet offentliggjorde i rapporten ’Skovstatistik 2018’ i november 2019, og som nedenstående artikel er skrevet på baggrund af.

Men det viser sig, at mængden af dødt ved er 6,1 kubikmeter pr. hektar, hvilket Københavns Universitet offentliggør 28. februar 2020.

I stedet for et fald i mængderne af dødt ved som rapporteret for 2016-2018 har mængderne af dødt ved i skovene derfor fulgt samme svagt stigende tendens igennem de sidste 10 år, men er stadig på et forholdsvist lavt niveau

Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning har som konsekvens af den nye beregning udgivet en revideret udgave af Skovstatistik 2018.

****

Danmark ligger helt i bund, når det handler om at passe på vores natur.

De danske skove har det stadig mere elendigt - vi er faktisk blandt de dårligste i Europa til at pleje dem og sørge for, at dyrene kan have et godt liv her.

Det viser en ny rapport fra Københavns Universitet.

En sund og levende skov handler paradoksalt nok meget om, at der skal være masser af dødt træ - men det er der blevet markant mindre af de seneste fem år.

- De danske skove er ikke natur. Det er produktionsskove, og vi dræner dem ved at lave tømmer og flis. De livsvigtige grundlag, der skal til for, at arterne kan trives, mangler fuldstændig, siger Carsten Rahbek, professor ved Københavns Universitet.

Kun én løsning

Op mod en tredjedel af alle dyrene i skovene er afhængige af dødt træ og lever i skovbunden.

- Man kan sammenligne det med fjorde, hvor der er ikke er meget ilt - så er der heller ikke meget liv. Hvis der ikke er dødt træ i danske skove, er der ikke meget liv, siger Carsten Rahbek.

Han understreger, at kun én ting kan løse krisen i skoven.

- Det er kun urørt skov, der kan løse problemet. Resten er kosmetik og giver ingen effekt. Det har vi prøvet i 30 år, og det bliver bare værre og værre, siger Carsten Rahbek.

Han er medforfatter til en rapport, der viser, at der skal udlægges mindst 75.000 hektarer urørt skov, før effekterne viser sig.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding kalder resultaterne i den nye rapport "voldsomt alarmerende for Danmarks biodiversitet".

- Skovene skal være levesteder for de arter, som vi mennesker deler det her land med, og som også skal have lov at være her. Vi skal have mindst 75.000 hektarer urørt skov, i dag har vi omkring 16.000. Det er meget akut det her, siger hun.

Regeringen: Kæmpe udfordring

Miljøminister Lea Wermelin (S) erkender, at den danske natur er i krise, og at en genopretning kræver et omfattende stykke arbejde.

- Der ligger en kæmpe udfordring i at bremse den her tilbagegang. Urørt skov er en del af løsningen. Det ønsker vi. Det arbejde skal vi i gang med, siger hun.

Der fældes træer i en dansk skov. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Regeringen var for nylig vært for at stort naturmøde på Marienborg, hvor eksperter på området var inviteret, men har endnu ikke fremlagt en konkret plan for genopretningen af naturen.

Miljøministeren understreger vigtigheden i, at indsatsen bliver langsigtet.