Flere til at lave mad, vaske op og gøre rent og et større overskud i hverdagen. Lyder det som noget, du godt kunne tænke dig?
Det er i hvert fald det, familien Toft fra Silkeborg har fået, efter at parret Dorte og Thomas Ramshøj Toft besluttede sig for at flytte sammen med Thomas' forældre, Annette og Finn Toft Jacobsen.
- Vi er fire personer til at tage hånd om det praktiske, og samtidig får vi et fællesskab, der giver både værdi og overskud i hverdagen, siger Thomas Ramshøj Toft.
Huset i Silkeborg er 303 kvadratmeter, og det er et hus, som de fire voksne har købt sammen.
Annette og Finn boede før i Holstebro, mens Dorte og Thomas boede i Malling. Men de kunne alle sammen se sig selv i Silkeborg, hvor Annette og Finn begge er født og opvokset.
- Jeg tror, det hele startede med, at jeg læste en artikel i et dameblad om en familie, der var flyttet sammen på den måde. Uden at jeg havde snakket med Finn om det, så nævnte jeg det på et weekendophold i Blåvand, hvor vi alle sammen var, og det var nok det, der såede den første spire, fortæller Annette Toft Jacobsen.
I videoen herunder fortæller Annette og Dorte om det at flytte sammen med sin svigerdatter/svigermor:
Mere hjælp til børnepasning og bedre økonomi
Da idéen var kastet op i luften, begyndte familien til at kigge på nogle huse, hvor der ville være plads til dem alle seks.
- Og når først det skridt er taget, så begynder man jo at forestille sig, hvordan man ville indrette sig, og jeg tænkte, at det da egentlig ville være meget hyggeligt, siger Thomas Ramshøj Toft.
Sidste år faldt alle brikkerne så på plads. For da først det rette hus i Silkeborg var fundet, var der to andre huse, der skulle sælges.
Dorte og Thomas fik solgt deres hus i Malling først og flyttede til Silkeborg i juni, og bare få måneder efter fulgte Annette og Finn med, da deres hus i Holstebro blev solgt.
- Jeg tror aldrig, det her har været et af 'livets store spørgsmål'. Det har været en løbende snak, vi har haft, og i og med at vi var meget sammen i forvejen, så lå det ikke fjernt, at vi også skulle have en hverdag sammen, siger Dorte Ramshøj Toft.
Det første halve år, efter de alle var flyttet ind, gik med at male huset og istandsætte værelser, så de i dag passer til alle medlemmer af familien.
I huset har de en fælles stue, fælles køkken og indgang, og så har begge par hver deres afdeling med egen stue, soveværelse og badeværelse. Derudover har børnene også et legeværelse.
- Det giver en kæmpe fleksibilitet, når man er fire voksne. Der er mere frihed og overskud og børnene oplever altid at have enten forældre eller bedsteforældre omkring sig, siger Thomas Ramshøj Toft.
Og frihed og overskud er noget, alle fire voksne i husstanden kan mærke.
- Det giver en fantastisk frigørelse af ressourcer både i forhold til børnepasning og økonomi, når man slår husstande sammen, siger Finn Toft Jacobsen.
Hvem laver mad, og hvem vasker tøj?
Siden de flyttede ind, har familien fået mange spørgsmål omkring, hvordan det kan lade sig gøre at bo sammen på den måde.
- Jeg synes ikke, vi har mødt nogle fordomme, men mere undren og nogen, der er lidt uforstående over for det. Folk spørger, om man virkelig godt kan det, og om det godt kan fungere, siger Dorte Ramshøj Toft.
De typiske spørgsmål handler om, hvem der laver mad og vasker op og hvilke regler, familien har.
- Og når vi så kommer til at tale om det herhjemme, så er det faktisk noget af det, vi skænker færrest tanker. For vi har ikke rigtig nogle regler, og det kommer naturligt, hvem der gør hvad. Vi fokuserer mere på, at det har givet os et kæmpe overskud og en stor værdi i hverdagen, siger hun.
En meget roligere hverdag
Men heldigvis er alle enige om, at processen er gået over al forventning. Selvom det har været et stort stykke arbejde, så er hverdagen i dag blevet roligere for børnefamilien, mens Annette og Finn nyder al den tid, de har sammen med børnebørnene.
- Det har givet en helt anden ro, og der er ikke noget med, at man skal skynde sig hjem og hente børn hver dag. Det er dejligt, at vi alle sammen ser børnene vokse op og følger med i deres liv, så Thomas og jeg ikke kun selv har de oplevelser nu, siger Dorte Ramshøj Toft.
Og selvom mange tror, det altid er mor og farmor Annette Toft Jacobsen, der står for maden, så er det langt fra tilfældet.
- Vi hjælper hinanden alle sammen og komplementerer hinanden meget godt, siger hun, der også har opfostret sin søn til at være glad for at stå i køkkenet:
- Nogle gange laver man selv maden og nogle gange står den bare på bordet og er serveret. Man både bidrager til og nyder godt af fællesskabet, siger Thomas Ramshøj Toft.
Med fire voksne til både at opdrage børn og holde hus er det ikke sikkert, man altid er enige. Men også den del er gået over al forventning.
- Der er da nogle ting, hvor man tænker, at det havde jeg nok ikke selv gjort. Men Annette og Finn har jo noget andet at komme med og en anden tilgang, end jeg har. Børnene ved godt, at det er mor og far, der bestemmer, og hvis vi ikke er der, så er det farmor og farfar, siger Dorte Ramshøj Toft.
Tre gode råd fra familien, hvis du overvejer et 'familiekollektiv':
- •
Overvej, om du kan sætte dig selv til side. Man er ikke selv i centrum hele tiden, og man kan ikke bare få sin vilje og selv bestemme, hvordan alting skal gøres. Man skal kunne se helheden og ikke kun sig selv og sin mand/kone.
- •
Bedsteforældrene skal kunne lide børnene og se muligheder i dem - være aktive med dem og være sammen med dem på deres vilkår.
- •
Man skal have et godt forhold til svigerfamilien og ikke være bange for at sige sin mening.