Magnus Heunicke: Spildevandsprøver skal afløse massetest, når vi er færdigvaccinerede

Allerede første 1. juli vil der 20 steder i landet udføres spildevandstest.

Sundhedsminister Magnus Heunicke håber, at spildevandstest kan afløse de nuværende massetest, når den sidste befolkningsgruppe er blevet tilbudt andet vaccinestik. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Mange får podet næse eller svælg med en vatpind flere gange om ugen.

Men den slags omfattende massetest skal snart være fortid for størstedelen af danskerne, og i stedet skal vi til at overvåge coronasmitten ved spildevandsprøver, der via danskernes afføring kan vise, om smitten stiger i et område.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der også sætter et cirka-tidspunkt på, hvornår vi vil se testcentrene forsvinde til fordel for spildevandsprøverne.

- Vi skal nok se ind i den dato, hvor den sidste befolkningsgruppe er blevet tilbudt andet stik, lyder det fra Magnus Heunicke.

Ifølge den nuværende vaccinationskalender sker det den 12. september.

Ministeren understreger, at der dog stadig vil være behov for at kunne teste borgere, hvis spildevandsmålingerne viser en stigning af coronavirus i afføringen i et specifikt område.

- Myndighederne skal arbejde stenhårdt, men uden at man lægger mærke til det. I og med vi kan lave et setup, hvor vi kan teste spildevandet i kommunerne, så kan vi stå klar med de redskaber, vi kender, hvis smitten er ved at accelerere.

Hos Statens Serum Institut ser direktør Henrik Ullum også stort potentiale i muligheden for at opspore stigende smitte via danskernes afføring. Også selvom han stadig mener, at der vil skulle opretholdes et vist niveau af test.

- Vi forventer os rigtig meget at spildevandsovervågning, men den kommer til kort, når den jo ikke kan sige, om det for eksempel er unge mennesker eller særligt sårbare, der bliver smittet.

- Så vi tror, at spildevandsovervågning skal kombineres med en vis form for testning. Men jo slet ikke i den grad, som vi ser det lige nu med massetestning, siger Henrik Ullum, der dog ikke kan sige, om man vil overvåge på sogneniveau, kommuneniveau eller noget helt tredje.

20 nye teststeder

Allerede fra 1. juli udrulles et forsøg med spildevandstestning 20 steder i landet. Forsøget skal løbe frem til 1. august, men allerede 24. juli kan Folketinget give grønt lys til, at ordningen skal udrulles over hele landet.

Chefkonsulent Jes Clauson-Kaas fra Hofor har lavet teknisk support til projektet med de 20 spildevandstest. Han kan fortælle om gode erfaringer på området, da selskabet blandt andet har testet systemet i København. Samtidig har han også allerede forsøgt sig med test af spildevand i Hjørring og på Bornholm.

- I Hjørring fangede rensningsanlægget faktisk det udbrud, der kom i forbindelse med mink, og på Bornholm kunne man aflæse på spildevandet, at påsken var på vej, og der begyndte at komme gæster til øen, siger han.

Hofor kan dog ikke oplyse, hvilke steder der allerede fra 1. juli skal spildevandtestes.

Spildevandsekspert: Kan bredes ud på en uge eller to

Derfor er det bare med at få bredt spildevandsopsporingen ud til hele landet, lyder det fra Per Halkjær Nielsen, der er professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet og i mange år har arbejdet med bakterier inden for spildevandssystemer.

Teknologien er nemlig allerede veldokumenteret og afprøvet i mange lande. Faktisk kan han slet ikke få øje på ulemperne.

- Det vil helt oplagt være en god ide at lave de her generelle spildevandsovervågninger, siger han.

Hvis det står til professor Per Halkjær Nielsen fra Aalborg Universitet, kan vi begynde udrulningen af spildevandsopsporing til hele landet nu.

Hvis man trykker start på metoden nu, vil den kunne være udbredt i løbet af en uge eller to, vurderer han. Men der vil dog gå lidt tid, før den kan erstatte vores nuværende testsystem helt.

Hvor stort overlappet mellem de to metoder skal være, afhænger af, hvordan smitten udvikler sig.

- Hvis smitten stille og roligt forsvinder, så man kun har ganske lidt, er det måske om en måned eller to. Men hvis vi stadig har et vist niveau, hvor det er nødvendigt at komme ud og måle og få lukket smittekæder hele tiden, så vil det tage længere tid, vurderer Per Halkjær Nielsen.

Billigere end de nuværende vatpinde

Vælger man at gå med spildevandstesten, vil den også være en billigere løsning end den test i næse og svælg, vi kender i dag.

- For hver prøve ligger prisen et sted mellem 5.000 og 10.000 kroner. Det er selvfølgelig dyrere, end det man betaler per humantest i dag, men til gengæld skal vi kun bruge 3-500 prøver hver dag i hele Danmark, siger Per Halkjær Nielsen.

Og det tal er altså et stykke fra alle de vatpinde, som mange flere gange om ugen får stukket i hals og næse.

Også Jes Clauson-Kaas bekræfter, at metoden er et billigere alternativ.

- Vi kan måske teste 80 procent af Danmarks befolkning ved at tage en prøve 200 steder. Det er særligt et stærkt våben til at overvåge mutationer, der kommer i landet, siger Jes Clauson-Kaas.

Men selv om massetestene om man så må sige bliver skyllet ud med spildevandet, så anerkender man hos Hofor, at man ikke helt kommer til at slippe for vatpinden.

- Man skal nok have lidt flere mobile enheder, så man kan rykke ud der, hvor spildevandet viser, at smitten er ved at eskalere, vurderer Jes Clauson-Kaas.

Rettelse: Tidligere fremgik det, at chefkonsulent Jes Clauson-Kaas fra Hofor var projektleder på de 20 spildevandstest. Dette er ikke korrekt. Han har leveret teknisk support til projektet.