Hvis du ved - eller har mistanke om - at der ligger intime billeder eller videoer af dig på internettet, kan der nu være hjælp at hente.
Et nyt værktøj kaldet 'Take It Down' kan hjælpe med at fjerne og forhindre deling af intimt indhold af personer under 18 år.
Det er blandt andre Meta, der ejer Facebook og Instagram, og den amerikanske organisation National Center for Missing and Exploited Children, der står bag 'Take It Down'.
- Det kan være skræmmende og overvældende for især unge mennesker at få delt et intimt billede eller at blive truet med det. ’Take it Down’ giver unge mennesker muligheden for at tage kontrollen tilbage over deres intime billeder, skrev Meta i et blogindlæg mandag, hvor de fortalte om værktøjet.
Herunder kan du se, hvad der sker, når du bruger 'Take It Down':
Helt konkret fungerer værktøjet ved, at man besøger 'Take It Downs' hjemmeside og her fortæller værktøjet, hvilke billeder eller videoer man frygter er blevet delt på internettet.
Hverken billeder eller video overføres til hjemmesiden og forlader derfor heller ikke din telefon eller computer. I stedet får filen en unik kode af tal - også kaldet et digitalt fingeraftryk - som bliver brugt til at identificere identiske billeder eller videoer på forskellige online platforme.
På nuværende tidspunkt er det dog kun fra Facebook, Instagram, Pornhub, Onlyfans og det sociale medie Yubo, at billederne kan fjernes fra.
Til gengæld kan værktøjet bruges af personer verden over.
- Når et billede bliver uploadet til for eksempel Instagram, og det matcher med det digitale fingeraftryk fra 'Take It Down', så vil vores moderatorer se på indholdet for at sikre, at der bliver truffet den rette beslutning i henhold til vores retningslinjer, fortæller presseansvarlig for Meta i Norden Camilla Nordsted.
- Det er først, når matchet bliver skabt, at vi går ind og kigger på indholdet for at vurdere det, tilføjer hun.
Hvis et billede først er blevet tildelt en unik kode og er endt på listen over upassende indhold, vil den røde lampe lyse, hvis billedet bliver forsøgt delt igen.
Camille Nordsted fortæller, at Meta vil scanne efter koderne flere steder.
- Vi scanner på Instagram, Facebook, ikke-krypterede Messenger-chats og i Instagram DM’s (beskeder, red.), fortæller hun.
'Sjælden ros' til Meta
'Take It Down' er skabt for at forhindre deling af intime billeder af folk under 18 år, lyder det fra Meta.
Men er man i dag ældre og opdager, at et billede fra tiden før ens 18-års fødselsdag er blevet delt mod ens vilje, kan værktøjet også bruges.
Hos organisationen Digitalt Ansvar kan sekretariatschef Ask Hesby Krogh få øje på mange gode ting ved det nye værktøj.
- Det er meget brugervenligt, og man kan hurtigt gå ind og bede om at få fjernet billeder uden nødvendigvis at gå til politiet først, siger han.
Hos Digitalt Ansvar er der faktisk en "sjælden ros" til Meta, der de seneste år ellers har modtaget meget kritik.
- Værktøjet kan være med til at sørge for, at deling af intimt indhold ikke bare får lov at fortsætte uhæmmet på nettet. Og teknologien er faktisk rigtig god og kan rigtig meget, siger Ask Hesby Krogh.
Han ville ikke tøve med at anbefale det nye værktøj til personer, som henvendte sig til organisationen.
- Alt, hvad man kan bruge, det skal man bruge. Men vi skal bare være fuldstændig klar over, at det ikke løser udfordringen. Det er desværre kun ét middel, og der er brug for meget mere.
Kan bruges uden en voksen
Også Red Barnet ser fordele ved det nye værktøj.
Her har man oprettet rådgivningstjenesten SletDet, hvor børn kan henvende sig, hvis de oplever noget ubehageligt på nettet - blandt andet hvis billeder bliver delt mod deres vilje.
Særligt muligheden for, at det kan bruges uden at involvere en voksen er positivt, fordi det som regel er forbundet med enormt meget skam for barnet, fortæller Red Barnets ekspert i forebyggelse af digitale krænkelser, Carina Ringive.
- Derfor kan det være en hjælp for børnene, at de med det her redskab kan være anonyme, siger hun.
Det har også store fordele, at indholdet også kan blive fjernet fra private grupper og samtaler, som barnet ikke nødvendigvis selv har adgang til, peger hun på.
- Som det er nu, skal man selv kunne tilgå indholdet for at anmelde det til et socialt medie eller en digital tjeneste. Så redskabet kan dæmpe en bekymring hos børnene og måske hjælpe dem med at føle kontrol over intime videoer og billeder, man ønsker fjernet, siger Carina Ringive.
Spørgmålet er så, om folk tør bruge den nye teknologi?
- Jeg tror, det er en stor barriere, at folk er nervøse for, hvordan det virker. Og er nervøse for, om de ligger et billede op, som ligger hos en virksomhed, som de måske ikke har så meget tillid til, siger Ask Hesby Krogh.
- Men Meta har ret, når de siger, at det faktisk er ret sikkert, for man lægger ikke billedet op nogen steder. Der bliver bare genereret en kode, som ikke kan bruges til at gendanne billedet.
Mangler flere, som bruger samme teknologi
Selvom der er flere positive ting at sige om det nye værktøj, så har Digitalt Ansvar endnu ikke armene hævet over hovedet i begejstring.
Blandt andet ærger det Ask Hesby Krogh, at det kun er personer med billeder, som er taget fra før de fyldte 18 år, som kan bruge værktøjet.
Og selvom 'Take It Down' kan fjerne meget uønsket indhold, så kan det ikke fjerne alt. Intime billeder og videoer bliver kun fjernet fra de selskaber, som deltager i samarbejdet bag.
- Lad os forestille os, at der er en person, som får delt dine billeder mod sin vilje og bruger det nye værktøj. Så bliver billederne fjernet nogle steder. Men det kan stadig svømme rundt andre steder på nettet og poppe op igen og igen, siger Ask Hesby Krogh.
- Og så har vi ikke rigtig løst problemet.
Derfor mener Ask Hesby Krogh, at der brug for lovgivning, så techselskaber tvinges til at bruge teknologier, som nemt og hurtigt kan fjerne uønset intimt indhold.
En anden mangel ved det nye værktøj er, at det unikke fingeraftryk ikke bliver genkendt, hvis der blot er foretaget små ændringer i det oprindelige billede. Det kan for eksempel være, hvis billedet er blevet beskåret, eller der er sat en stor gul emoji henover billedet.
Desuden skal man selv være i besiddelse af det intime materiale, før 'Take It Down' giver mening at bruge, siger Carina Ringive fra Red Barnet.
- I SletDet-rådgivningen oplever vi i den grad, at børn ikke altid er i besiddelse af det intime materiale, hvis andre har optaget dem til for eksempel fester eller i intime relationer. Derfor vil der være nogle situationer og digitale krænkelser, hvor man ikke kan bruge værktøjet.
Viser, at teknologi faktisk kan bruges til at fjerne indhold
I dag kan man henvende sig direkte til sociale medier og online platforme, hvis man opdager, at ens intime billeder eller videoer bliver delt mod ens vilje. Desuden kan man kontakte politiet.
Men det er ikke let at stoppe spredning af intimt indhold - selvom det sker mod ens vilje, fortæller Ask Hesby Krogh fra Digitalt Ansvar.
- Det er et stort arbejde, og det kan være svært at kontakte dem. Problemet er bare, at tingene bliver delt meget hurtigt, så man har meget kort tid, og samtidig har man en kæmpe opgave foran sig, forklarer han.
Derfor kan det nye værktøj være en lille hjælp og et første skridt, der kan vise noget af vejen for, hvordan uønsket intimt indhold kan blive fjernet fra internettet igen, mener Ask Hesby Krogh.
- Nu skal vi altså have nogle værktøjer til at kunne fjerne indholdet lige så nemt, som vi kan dele det. Noget af det allermest positive ved det nye værktøj er, at det viser, at vi faktisk har noget teknologi til at få fjernet indhold igen.