Minister indkalder til møde efter video fra plejehjem

90-årig kvinde blev udsat for uværdig behandling på plejehjem, siger ældreminister, der indkalder til møde.

Heunicke kalder det "helt igennem uværdig behandling" og siger, at billederne af den 90-årige er frygtelige. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Videoklip fra en forbudt dokumentar har vist, hvordan 90-årige Else, der er ramt af demens, ikke får den fornødne pleje.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kalder i et opslag på Instagram billederne for frygtelige og siger, at kvinden udsættes for en "helt igennem uværdig behandling".

- Den slags svigt og uværdighed er der ikke nogen undskyldning for, skriver han i opslaget.

Han indkalder derfor til møde om ældreplejen.

Han vil i samarbejde med Ældre Sagen, Foa, Kommunernes Landsforening (KL) invitere borgere, pårørende, ledere, medarbejdere og andre med viden om ældreplejen i landet med til mødet.

Optagelser stammer fra uvist dokumentar

Optagelserne stammer egentlig fra en TV2-dokumentar, som dog endnu ikke er blevet vist. Vestre Landsret har nemlig nedlagt et såkaldt fogedforbud mod, at TV2 må vise optagelserne af hensyn til en dement kvinde, der optræder i dokumentaren.

Eksperter har overfor TV2 og Ekstra Bladet betegnet episoder i optagelserne som omsorgssvigt og nedværdigende behandling af den demente kvinde.

Og den vurdering er Nis Peter Nissen fra Alzheimererforeningen enig i. Han kalder episoderne for 'skræmmende og forfærdelige'.

- Det her er ganske graverende. Så nu bør vi stoppe op og sørge for, at der kommer en mere anstændig behandling af de mest sårbare patienter, vi har i Danmark, siger han til radioprogrammet Orientering på P1.

/ritzau/