Ministre i samråd om manglende lyntest på plejehjem: 'Statsministeren var orienteret'

Justitsministeren og sundhedsministeren forklarede fredag Mette Frederiksens udtalelser om lyntest.

Statsminister Mette Frederiksen (S) havde selv afvist at møde op i samråd i Folketingets Epidemiudvalg. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)

Da statsminister Mette Frederiksen den 10. januar sagde på landsdækkende tv, at hun 'meget specifikt' havde bedt myndighederne om at sikre lyntest af plejehjemspersonale, var hun godt klar over, at myndighederne i stedet fortsatte med PCR-test.

Det kom frem på et samråd i Folketingets Epidemiudvalg fredag eftermiddag.

Her var sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) mødt frem for at forklare Mette Frederiksens udtalelser. Statsministeren selv havde afvist at komme i samråd.

- Det, der er vigtigt for jer at vide, er, at statsministeren forud for den 10. januar var orienteret om den aktuelle testindsats på plejehjemmene, sagde justitsminsiter Nick Hækkerup. (S)

På samrådet afviste Nick Hækkerup at oplyse, præcis hvornår statsministeren fik besked. Det kan du se i klippet herunder:

Den 10. januar udtalte Mette Frederiksen i et interview på TV2, at hun ”bestemt” syntes, der skulle kviktestes ude på landets plejehjem.

- Det har vi meget specifikt bedt myndighederne om at sikre sker. (...) Vi meldte ud så sent som i sidste uge, at vi ønsker, der kviktestes på alle plejecentre, lød det blandt andet fra statsministeren.

Fem dage tidligere – den 5. januar - havde hun på et pressemøde i Statsministeriet forklaret, at ”der er for få, der bliver testet i de dage, vi er i nu. Regeringen har derfor besluttet, at myndighederne hurtigst muligt skal sikre, at personalet på plejecentre i alle regioner kan hurtigtestes."

'Eklatant tillidsbrud'

Som DR tidligere har afsløret, gav Sundhedsministeriet dagen efter pressemødet besked til kommuner og regioner om, at de plejehjemsansatte alligevel ikke skulle lyntestes. Det fik offentligheden bare ikke at vide.

Men Mette Frederiksen vidste altså godt, at der ikke var lyntest på vej ud på plejehjemmene, da hun fire dage senere gentog regeringens beslutning om at indføre lyntest i et direkte interview på TV2.

- Det her handler om, at vi har en statsminister, der udadtil giver indtryk af, at man får lyntest på plejehjemmene. Og så er det ikke det, der sker i praksis, sagde Dansk Folkepartis ældreordfører Karine Adsbøl på samrådet.

Også Venstres ældreordfører, Jane Heitmann, var stærkt kritisk over for forklaringen fra ministrene.

- Det er et eklatant tillidsbrud. Vi har fået rullet ud, at statsministeren var orienteret forud for 10. januar, hvor hun gav indtryk af, at nu skulle der lyntestes.

Ældreordfører fra Venstre, Jane Heitmann, og Dansk Folkepartis ældreordfører, Karina Adsbøl, havde kaldt ministrene i samråd.

En politisk ambition

I begyndelsen af januar spredte coronasmitten sig voldsomt på landets plejehjem, og for første gang blev der registreret overdødelighed i Danmark.

I stedet for at indføre lyntest to gange om ugen, indførte myndighederne test af plejehjemspersonalet en gang om ugen med de langsommere PCR-test.

Det var nødvendigt, fordi det ikke på det tidspunkt var muligt at få lyntest ud på plejehjemmene, forklarede sundhedsminister Magnus Heunicke på samrådet.

- Desværre var situationen i januar den, at vi ikke havde nok udkørende kapacitet, og vi havde heller ikke oplært medarbejderne i ældreplejen i at lave lyntest. Det var umuligt med dags varsel at gøre. Men vi arbejdede stenhårdt på det, sagde han.

Og statsministerens udtalelser var udelukkende et udtryk for, hvad regeringen ønskede at gøre, lød det fra justitsminister Nick Hækkerup.

- Statsministerens kommunikerede regeringens ambition om udrulnng af hurtigtest på plejehjem - og altså ikke en statusopgørelse over den aktuelle testindsats, sagde justitsministeren.

I januar måned døde 324 plejehjemsbeboere med corona. Over 1.000 blev smittet.

Først 1. februar – næsten en måned efter statsministerens første udtalelser – blev lyntestene prioriteret til plejehjemmene.

Facebook
Twitter