Mobbeforsker: Jeanette Ottesen gentager mobning af Lotte Friis med undskyldning i bog

Ottesen reproducerer myte om, at offeret selv kan bære skylden for mobningen, lyder kritikken.

Jeanette Ottesen har hentet ualmindeligt mange medaljer i svømmebassinet, men samtidig har hun taget del i mobningen af en svømmekollega. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Den danske svømmer Jeanette Ottesen udgiver på torsdag biografien "Fri", der beskriver hendes liv og rejse mod at blive Danmarks mest vindende elitesvømmer.

Her fortæller hun, hvordan hverdagen ikke bare bød på klorvand og butterfly, men også mobning af svømmekollegaen Lotte Friis, da de sammen trænede i Nationalt Træningscenter i Bellahøj.

TV2 har fået lov til bringe et kapitel af bogen, og her fremgår det, at både Jeanette Ottesen og flere andre svømmere mobbede Lotte Friis som en"kontinuerlig og fast ting gennem nogle år".

I bogen undskylder Jeanette Ottesen overfor Friis, men samtidig beskriver hun, hvordan mobningen foregik, at Lotte Friis er "et klassisk mobbeoffer, for hun gør det ikke nemt for sig selv", og at "hun bare lader det stå til, så hun efterhånden bliver en, man automatisk griner ad."

Lotte Friis: Det er MIN historie at fortælle, ikke hendes

Jeanette Ottesen ønsker ikke at stille op til interview med DR Nyheder. Det gør Lotte Friis heller ikke, men på sin Instagram gør Friis det klart, at Ottesens "undskyldning" bestemt ikke er én, hun sætter pris på.

- I dag føler jeg mig mere blottet og stillet til skue for hele Danmark, end jeg nogensinde har prøvet før. Det er MIN historie at fortælle, ikke hendes.

- Jeanette har ved sit behov for at fortælle, hvad hun opfatter som den fulde historie, sørget for, at mine fremtidige børn, kolleger og alle andre for evigt kan læse historien om "mobbeofferet" Lotte.

Lotte Friis i 2019 ved hendes buste, der betyder at hun er nyt medlem af Hall of Fame ved DR's store sportshow Sport2018 i Boxen i Herning, lørdag 5. januar 2019. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

- Jeg er godt klar over, at nogle vil blive forargede. Men jeg lægger svesken på disken og siger det, som det er. Det ville helt sikkert være lettere at lade være, men på en eller anden måde er jeg faktisk stolt af, at jeg erkender, at jeg har begået de her fejl.

I en sms til DR Nyheder skriver hun, at hun føler, at hun har sagt, hvad der skal siges. Hun skriver samtidig, at hun med kapitlet i bogen forsøger at gøre op med et dårligt miljø.

Ifølge Lotte Friis blev hun i sidste uge kontaktet af Ottesen, der informerede hende om, at der ville være en undskyldning i bogen, men ikke et længere afsnit, som det er blevet til.

'Der findes ikke noget klassisk mobbeoffer'

Helle Rabøl Hansen er postdoc ved Danmarks Pædagogiske Institut og forsker i mobning. Hun har heller ikke specielt meget til overs for Jeanette Ottesens forklaring om, at Lotte Friis skulle være "et klassisk mobbeoffer".

- Jeg får simpelthen forskertics. Der findes ikke noget klassisk mobbeoffer. Når man bruger det ord, så får man sagt ud til omverdenen, at mobbeofferet selv er skyld i og påkalder sig den mobbende opmærksomhed.

Hun understreger, at kendte sagtens kan skrive om situationer, hvor man selv har optrådt som mobber, men så skal det ikke gøres på den måde, som Jeanette Ottesen gør det i "Fri".

Helle Rabøl Hansen afkræfter den opfattelse af mobning, som hun mener, Jeanette Ottesen præsenterer i sin nye bog.

- Man kan sige, at mobningen gentages og forlænges. Også selvom hun undskylder. For lige efter undskyldningen kommer jo en forklaring på mobningen, som var det offerets egen skyld. Og på den måde forlænges udstødelsen, siger Helle Rabøl Hansen.

Hun efterlyser derfor en større refleksion over, hvorfor Lotte Friis i flere år blev mobbet i og uden for bassinet.

- Risikoen er aldrig hos mobbeofferet, for vi ved jo, at det ikke er i alle miljøer, at der mobbes. Så den afgørende faktor er, om der er udstødelseshierarkier.

- Lotte bliver ikke mobbet, fordi hun er anderledes end andre, men fordi hun har befundet sig i en gruppe, hvor der bliver mobbet, lyder det fra Helle Rabøl Hansen.

Har ikke været del af antimobnings-kampagne siden 2016

På blandt andet sociale medier er der blevet rettet kritik af både Ottesen og Red Barnet, fordi hun optræder som mobbeambassadør på hjemmesiden for mobbekampagnen "Alle for En".

En kampagne, der på initiativ af Undervisningsministeriet sammen med Børnerådet, Børns Vilkår og Red Barnet skulle forebygge mobning.

Den kampagne er dog fra 2016, og både Red Barnet, Børns Vilkår og Børnerådet afviser nu i en fælles udtalelse, at Jeanette Ottesen skulle fungere som antimobbe-ambassadør hos dem.

- Jeanette Ottesen var i 2016 såkaldt ’Alle For en’- ambassadør i forbindelse med en kampagne, som Undervisningsministeriet stod bag. Kampagnen blev udarbejdet som led i ministeriets nationale aktionsplan mod mobning, som skulle samle den nyeste viden, erfaringer og anbefalinger til at forebygge og bekæmpe mobning. Red Barnet, Børns Vilkår med flere var inviteret med i samarbejdet som faglige eksperter i udarbejdelsen af selve aktionsplanen.

- Jeanette Ottesen er således ikke ambassadør for hverken Red Barnet, Børnerådet eller Børns Vilkår.

Fra Undervisningsministeriet er meldingen da også, at kampagnen for længst er afsluttet.

Lotte Friis stoppede sin karriere som svømmer i 2017 og arbejder i dag på DR's P4. Jeanette Ottesen lagde svømmebrillerne på hylden efter sommerens OL i Tokyo.

Opdateret klokken 14.11 med sms fra Jeanette Ottesen.