Mulige fejl med mammografi: Over 3.000 kvinder skal undersøges igen

En kontrol har afsløret mistanke om fejl ved mammografier udført af en overlæge på Regionshospitalet Viborg.

3.800 kvinder er blevet undersøgt af pågældende overlæge siden 1. juli 2015 på hospitalet i Viborg. Af disse er godt 500 allerede opereret for brystkræft. (arkivfoto) (Foto: © christian Als, digi als)

Der kan være sket flere fejl, da mere end 3.000 kvinder på Regionshospitalet Viborg har været til klinisk mammografi-undersøgelse.

Derfor bliver 3.220 kvinder nu tilbudt 'et ekstraordinært sikkerhedstjek'.

Det oplyser region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Det er alle kvinder, som i forvejen var gået til egen læge med mistanke om kræft, og således er det ikke kvinder, som har været med i screeningsprogrammer.

- Vi skal genundersøge disse kvinder hurtigst muligt. Allerede i weekenden sender vi breve til de 3.220 kvinder og forventer at kunne have tilbudt dem alle et sikkerhedstjek inden midten af august, siger Michael Braüner Schmidt, der er lægefaglig direktør på Hospitalsenhed Midt.

- Vi har ganske vist ikke fået endeligt svar på, om der er sket fejl, men vi vil ikke risikere at forsinke behandling for kvinder, der måske går rundt med brystkræft. Hensynet til vores patienter kommer først, siger Michael Braüner Schmidt.

Læge suspenderet

De såkaldte kliniske mammografier, der har screenet kvinderne for brystkræft, er blevet udført af én bestemt mandlig overlæge på hospitalet.

Mistanken om mulige fejlundersøgelser opstod ved en intern kvalitetskontrol.

- Baggrunden var patientklager samt henviste patienter, der fortsat havde symptomer, selvom de ved klinisk mammografi havde fået at vide, at de ikke havde brystkræft, skriver regionen i pressemeddelelsen.

Overlægen er nu blevet fritstillet og fratræder 31. juli, idet han allerede havde sagt op.

Kan søge erstatning

3.800 kvinder er blevet undersøgt af pågældende overlæge siden 1. juli 2015 på hospitalet i Viborg. Af disse er godt 500 allerede opereret for brystkræft.

- Region Midtjylland vurderer, at kvinder, undersøgt tidligere end medio 2015, allerede er blevet henvist til behandling for deres brystkræft, enten via screening eller genundersøgelse, skriver regionen. Og derfor er det de 3.220 kvinder, som atter skal have brysterne undersøgt.

- Vi formoder, at det vil dreje sig om ganske få kvinder. Men én kvinde med uopdaget kræft er én for meget, siger Michael Braüner Schmidt.

Kvinder, som er blevet undersøgt af lægen inden for de sidste ti år og efterfølgende har fået konstateret brystkræft, får snart brev om, hvordan de kan søge om erstatning.

Lægen har arbejdet på hospitalet i Viborg siden 2009. Før det arbejdede han på Regionshospitalet i Randers.

Begge hospitaler har nu oprettet en hotline, hvor bekymrede borgere kan henvende sig.

- Viborg: tlf. 7844 3036.

- Randers: tlf. 7842 0105.