Ni bagmænd står bag seksuel serieafpresning af kvinder og piger ned til 10 år

Afpresserne har flere hundrede ofre på samvittigheden og deler fællestræk med seriemordere.

Mindst ni bagmænd har digitalt afpresset hundredvis af piger og kvinder i flere lande til at gøre seksuelle ting ved sig selv, mens ofrene selv har filmet det.

Afpresserne har herefter offentliggjort optagelserne i lyssky grupper på internettet, hvor de ydmygende videoer og billeder bliver delt igen og igen. I de digitale grupper skriver afpresserne, at de ligger inde med seksuelt afpresningsmateriale med piger ned til 10 år.

Det kan DR afsløre efter langvarig research i de lyssky fora på internettet.

Lighed med seriemordere

Tilsammen har de ni afpressere flere hundrede ofre på samvittigheden, og et fællestræk ved afpresserne er, at de alle har krænket og ydmyget mange ofre på en måde, som giver bagmændene hver deres særkende.

Afpresserne er derfor serieforbrydere, vurderer Christian Mogensen, der er seniorkonsulent hos Center for Digital Pædagogik og ekspert i unges internetkultur.

Christian Mogensen har gennemgået dele af DR’s research. På den baggrund kalder Christian Mogensen specifikt de ni gerningsmænd for serieafpressere og påpeger, at serieafpressernes adfærd viser et nyt fænomen på nettet.

- Langt de fleste af serieafpresserne har et eller andet særkende, enten at pigerne skal gøre noget ved sig selv, eller at de går efter en bestemt type kvinde. De her serieafpressere opdyrker sig selv og deres forbrydelse som en form for kommercielt brand, siger han.

I videoen kan du høre Christian Mogensen fortælle om serieafpresserne.

En af serieafpresserne vil have sine ofre til at række tunge, viser DR's research. En anden beordrer sine ofre til at føre en hårbørste op intime steder. Og en tredje serieafpresser tvinger sine ofre til at skære initialerne JP ind i huden.

- Den fremgangsmetode afslører ligheder med serieforbryderes ofte teatralske fremgangsmetoder, fortæller Sebastian Richelsen, der er tidligere efterforsker hos Københavns Politi.

I dag arbejder han som radiovært og forfatter og har stået bag en podcastserie om seriemordere.

Sebastian Richelsen ser ligheder mellem serieafpresserne på nettet og amerikanske seriemordere, der ofte efterlader en genstand ved deres ofre.

- Det er en ekstra ting, der kun bliver gjort for at vise, at det er personen, der står bag det. Det er jo en klar signatur. Man kan sammenligne det med en form for kunstner, der skriver sin signatur bag på et maleri. De er tydeligvis stolte af det, de gør, siger Sebastian Richelsen.

Albert, Sauron og The Master

Et andet træk serieafpresserne har til fælles med seriemordere, er ifølge Sebastian Richelsen brugen af aliasser.

Det går igen for de fleste af de ni serieafpressere, DR har fundet frem til, at de på nettet arbejder under et alias frem for deres rigtige navn.

DR har valgt ikke at nævne serieafpressernes aliasser, men kalder i stedet de ni serieafpressere for Albert, Sauron, The Master, LL, The King, Ukon, Dre Dog, Peter og JP. De navne, DR har valgt, lægger sig op ad de originale aliasser.

Peter Series og Albert Girls

Serieafpresserne bruger både deres alias i kontakten med deres ofre, og når de senere skal sælge eller dele deres afpresningsmateriale på nettet.

Alberts ofre hedder for eksempel Albert Girls, og Peters ofre bliver delt i Peter Series. Og brugere på nettet henviser til aliasserne, når de efterspørger afpresningsmaterialet.

Det viser de her tre opslag, som DR har set under researchen i grupper på forskellige hjemmesider.

Flere af serieafpresserne har ifølge DRs research en omfattende samling af billeder og videoer af hvert enkelt offer. Det er lykkes serieafpresserne at samle, fordi de afpresser ofrene gennem længere perioder.

Gør ofrene modstand, truer afpresserne med at dele billeder eller videoer af dem på sociale medier eller truer med at sende materialet til ofrenes familie og venner.

Uanset om ofrene gør modstand eller ej, ender serieafpresserne med at dele deres afpresningsmateriale i grupper på nettet.

Julie blev afpresset af Albert

Ingen af de serieafpressere, som DR har fundet frem til, lader til at komme fra Danmark.

Men en dansk pige, DR kalder Julie, er blandt serieafpresseren Alberts ofre. For fire år siden instruerede Albert, hvordan den dengang 13-årige Julie skulle begå seksuelle overgreb mod sig selv.

Bagefter delte Albert, der ifølge DRs research er franskmand, optagelser af overgrebene på Instagram og sendte det til Julies venner.

Albert er ifølge DRs research den, der skriver den nederste kommentar i denne tråd på en hjemmeside.

Julies historie er ifølge politikommissær Flemming Kjærside, leder af Rigspolitiets afdeling for cyberrelaterede seksualforbrydelser, et billede på den udvikling, der sker lige nu inden for hans politiområde.

Tendensen er ifølge Flemming Kjærside, at seksuelle overgreb ofte sker over nettet, og at gerningsmænd og ofre i flere tilfælde ikke er fra samme land.

Efter DRs afsløring af serieafpresserne er dansk politi blevet opmærksomme på de forskellige afpresseres alias.

Navnene vil nu blive sendt ud i politiets internationale efterforskningsnetværk i forsøget på at finde frem til den rigtige identitet på gerningsmændene, siger Flemming Kjærside:

- En af vores store samarbejdspartnere er Europol. Hvis jeg sender en besked til dem, går de ind og laver et krydstjek på deres database for at se, om der er andre, der arbejder med det, for så kan det være, at de skal have den oplysning, vi kommer med fra Danmark.

Bliver den slags sager prioriteret højt, når det handler om børn?

- Ja, det gør det. Uanset hvilket politi vi taler om i hele verden, så bliver overgreb mod børn altid prioriteret højt, fordi det er noget af det mest afskyelige, der findes, siger Flemming Kjærside.

JP idømt 12 års fængsel

Mindst to af de ni serieafpresserne har allerede været i politiets søgelys. Det er afpresserne, der kalder sig Peter og JP, og som DR fortalte om i januar.

  • Joshua Probert kommer fra den lille britiske by Grimsby og var studerende ved John Moores University i Liverpool, da han blev anholdt 27. december 2017. Foto: Merseyside Police
  • Mexicansk politi har frigivet en video, hvor den formodede mexicanske gerningsmand, der kalder sig Peter, bliver anholdt i november 2019. Billedet er klippet fra videoen
1 / 2

JP hedder i virkeligheden Joshua Probert og blev i 2018 idømt 12 års fængsel for at have afpresset 26 ofre. Da han blev dømt, var han 22 år gammel og universitetsstuderende. Ofrene kom fra Storbritannien, USA, Frankrig, Belgien og Holland. 11 af ofrene var børn under 18 år.

Peter, en mexicansk mand i 30erne, blev i november 2019 anholdt i Mexico og er siden blev udleveret til USA og tiltalt for en lang række forbrydelser i fem forskellige amerikanske stater.

DRs research i lukkede grupper på internettet peger på, at den mexicanske mand Peter og Joshua Probert har afpresset mindst 145 ofre fra primært England og USA.

I flere tilfælde har de to mænd udsat deres ofre for fænomenet hurtcore, hvor de tvinger piger eller kvinder til at skade sig selv.

Higen efter anerkendelse

Serieafpresserne bliver hyldet for deres billeder og videoer i de grupper, hvor deres billeder bliver delt, viser DRs research. Og hyldesten er noget, der giver dem motivation til at blive ved, siger Christian Mogensen.

Han vurderer, at gerningsmændene ofte higer efter en anerkendelse og ros, som de måske ikke får i virkeligheden væk fra det liv, de har ved computeren.

- Jeg tror i høj grad, at det er en del af gamet for dem at have deres eget brand eller deres egen serie af afpresnings- og overgrebsvideoer, så man kan blive fejret. Så man kan blive dyrket og få en eller anden form for social status.