Nødsituation: Alle planlagte behandlinger i Region Hovedstaden udskydes i tre uger

Region Hovedstaden er nu så presset af coronapatienter, at alle behandlinger, der ikke er akutte, udskydes i tre uger.

Fra mandag den 21. december og tre uger frem udskydes samtlige kontroller, behandlinger og operationer, der ikke er tvingende nødvendige. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Operationer, behandlinger og kontroller, som ikke er tvingende nødvendige, bliver nu udskudt i Region Hovedstaden fra på mandag og tre uger frem.

- Vi står i en nødsituation. Det er nu, vi trykker på den store knap, siger lægefaglig koncerndirektør i Region Hovedstaden Dorthe Crüger i en pressemeddelelse

Hun uddyber over for DR Nyheder:

- Bare fra i går til i dag har vi fået 20 procent flere patienter, og fordi vi ikke har set et fald i smittetrykket, er vi rigtig, rigtig bekymrede, siger hun.

Har man en tid på et hospital i regionen, skal man tjekke sin e-boks og holde øje med, om ens behandling, kontrol eller operation er blevet udskudt.

- Der kan være hjørner af hospitalerne, der ikke bliver inddraget i beredskabet, siger hun.

Er der tale om livstruende sygdomme som kræft og hjertesygdomme, vil behandlingen sandsynligvis ikke blive udskudt.

- Det, vi aflyser, er det, der kan tåle det ud fra en lægefaglig vurdering. Det kan være en planlagt kontrol i et ambulatorium eller en kontrolkikkertundersøgelse, et nyt knæ eller en ny hofte eller tilsvarende, når det ikke er af akut karakter, siger hun.

Så sent som i går aflyste regionen 40 procent af alle ikke planlagte operationer.

Antallet af covid-19-patienter stiger dog så hurtigt, at det i løbet af i dag stod klart, at der skulle mere til.

- Bliv hjemme

Sophie Hæstorp Andersen (S), der er regionrådsformand for Region Hovedstaden, appellerer til, at borgerne i området ikke kun tænker på egen jul men også på den jul, personalet på hospitalerne står til at få.

- Julen står for døren, men det bliver ikke den samme jul for nogen af os. Og slet ikke samme jul for vores sundhedspersonale, siger hun i pressemeddelelsen.

De skal ikke kun løbe hurtigere med det stigende antal patienter, men de kæmper også mod smitte blandt de ansatte.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

- Til alle os, der bor i hovedstadsområdet. Vi kan ikke være bekendt, hvis vi ikke hver især gør, hvad vi kan. Bliv hjemme. Drop alle aftaler, som ikke er helt nødvendige – og tal med jeres børn og unge – og børn og unge tal med jeres forældre om at gøre det samme. Så se færre og giv helligdage til flere, siger Sophie Hæstorp Andersen i pressemeddelelsen.

Der vil fortsat være plads til ulykker og akutte tilfælde, understreger regionen.