Ny afsløring: FE masseindsamler oplysninger om danskere gennem avanceret spionsystem

NSA hjalp Forsvarets Efterretningstjeneste med at bygge datacenter på Amager til at huse nyt, tophemmeligt spionsystem, erfarer DR Nyheder.

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) indsamler målrettet oplysninger om danskere.

Sådan lyder en af de opsigtsvækkende konklusioner i den fire bind lange og dybt fortrolige redegørelse, som Danmarks spiontilsyn, Tilsynet med Efterretningstjenesterne, for nylig afleverede til forsvarsminister Trine Bramsen (S).

DR Nyheder erfarer, at redegørelsen udførligt beskriver, hvorfor der ifølge tilsynet ikke er tale om rene tilfældighedsfund, når FE i samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA fisker oplysninger op af danske kabler og får oplysninger om danskere og danske virksomheder med i nettet.

Dermed kan FE have brudt en af de klokkeklare regler, der gælder for den danske militær- og udenrigsefterretningstjeneste: FE er alene sat i verden for at beskytte Danmark mod trusler udefra og for at varetage danske interesser i udlandet. FE må derfor kun komme i besiddelse af danske oplysninger ved en tilfældighed.

Tidligere har det alene været fremme, at tilsynet havde fundet indikationer på, at FE har handlet i strid med loven ved blandt andet at indhente oplysninger om danskere, men sagen tegner sig muligvis langt mere alvorligt, vurderer professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter.

- Hvis FE målrettet indhenter data om personer, der hører hjemme i Danmark, så er det i strid med den lov, som FE er undergivet, siger han.

Facebook
Twitter