Ny medicin mod Alzheimers vækker opsigt: 'Det vil forbedre livskvaliteten og gøre en markant forskel'

Medicinen Leqembi kan hjælpe folk med Alzheimers i den begyndende fase.

Den nye medicin kan bremse svækkelsen af hukommelse og tænkning hos patienter med 27 procent over en periode på 18 måneder, viser studier. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

En ny slags medicin mod demenssygdommen Alzheimers giver nyt håb til de 50.000 danskere, der har sygdommen.

De amerikanske sundhedsmyndigheder har netop godkendt medikamentet med det mundrette navn Leqembi i behandlingen af sygdommen.

Ifølge FDA, der er myndigheden, som godkender lægemidler i USA, er det "et vigtigt fremskridt i den fortsatte kamp for effektivt at behandle Alzheimers".

Studier viser, at det kan bremse svækkelsen af hukommelse og tænkning hos patienter med 27 procent over en periode på 18 måneder.

- Det er en rigtig glædelig nyhed. Der er nu for første gang en virkningsfuld medicin, der meget markant kan forbedre livskvaliteten hos mennesker med Alzheimers. Det vil gøre en markant forskel på deres hverdag, siger Nis Peter Nissen, der er direktør for Alzheimerforeningen.

- Medicinen kan ikke stoppe sygdommen, men livskvaliteten kan især i starten af sygdommen blive markant bedre. Den vil sandsynligvis også forsinke sygdommen, så du får mange flere gode leveår, siger han.

Direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, opfordrer regeringen til at få gjort udredningsprocessen hurtigere, inden det nye lægemiddel bliver godkendt i Europa. (© DR)

Læge Peter Qvortrup Geisling, der er sundhedskorrespondent i DR, er enig i, at det er et rigtig godt skridt i forhold til sygdommen, hvor behandlingsmulighederne er begrænsede.

- Jeg vil ikke kalde det et kæmpestort gennembrud, men det er i hvert fald det bedste resultat, vi har set i 20 år, siger han.

Forventes godkendt i Europa om et års tid

Herhjemme er Leqembi endnu ikke godkendt af sundhedsmyndighederne. Men producenten bag forventes ifølge Nis Peter Nissen at ansøge til marts. Hvis det sker, kan medicinen blive godkendt i slutningen af 2023 eller begyndelsen af næste år.

I Alzheimerforeningen ser man det som meget realistisk, at det sker. For ifølge formanden var den amerikanske godkendelse forventelig, og derfor er der også stor sandsynlighed for, at Leqembi vil blive godkendt i Europa.

Leqembi er dog kun virkningsfuld på de tidlige stadier af sygdommen eller på dem, der har let demens. Derfor er det kun diagnosticerede i de grupper, der kan få glæde af medicinen og ikke dem, der har det i et sent stadie, siger han.

Hvis lægemidlet bliver godkendt i Danmark, så har Nis Peter Nissen dog en kraftig opfordring til regeringen. For sundhedsvæsnet bliver nødt til at oppe sig, hvis danskere med Alzheimers om et års tid skal have glæde af det.

- Hvis der nu kommer mange flere, der kan få gavn af medicinen især i den tidlige fase, så må man forvente, at der også bliver langt større pres på at blive udredt. Så myndighederne og regeringen skal for alvor begynde at planlægge og se, om vi er forberedte på at give medicin, som de her mennesker har gavn af, siger Alzheimerforeningens direktør.

Du kan høre P1-programmet 'Sygdom i hjernen'. Her taler Peter Qvortrup Geisling med 76-årige Christian Overgaard, der sidste år fik Alzheimers. Her kan du også høre mere om sygdommen: