Ny undersøgelse: Lidt færre lønmodtagere døjer med smerter

Men det går generelt set ikke bedre med arbejdsmiljøet, viser tallene.

Arbejdsmiljøet er stort set uændret siden 2012. (Foto: © Jeppe BjøRn Vejlø, Scanpix)

Færre mennesker skulle have ondt i kroppen og sindet, når de gik på arbejde.

Sådan lød ambitionen, da det blev besluttet at forhøje pensionsalderen i takt med danskernes stigende levealder.

Men helt sådan er det ikke gået, viser en ny, stor undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø om arbejdsmiljøet i Danmark.

Undersøgelsen viser blandt andet, at knap hver tredje dansker har smerter flere gange ugentligt.

Dermed er der en lidt mindre andel, som har smerter, end da samme undersøgelse blev lavet for to år siden. Men ser man på tallene hen over en længere periode, står udviklingen i arbejdsmiljøet generelt nærmest i stampe.

Undersøgelsen er blevet gennemført hvert andet år siden 2012 for at følge med i, hvordan det går med at få nedbragt andelen af beskæftigede med væsentlige psykiske eller fysiske belastninger.

Kigger vi på 2012-tallene, så var der faktisk en lidt mindre andel, der havde smerter, end der er i år.

Over hele perioden har der i langt de fleste brancher desuden været en mindre stigning i andelen af lønmodtagere, der bliver belastet psykisk i deres arbejdsmiljø.

Mere trætte efter job

Den fysiske belastning er ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø især udpræget i brancher som rengøring, opførelse og nedrivning af byggeri samt slagterier. Alle brancher, der er præget af manuelt arbejde.

Men også blandt frisører, kosmetologer og ansatte i døgninstitutioner og hjemmepleje har en stor andel såkaldt muskel-skeletbesvær.

Samlet set oplever de adspurgte i undersøgelsen, at deres arbejde er blevet lidt mindre fysisk krævende, men der har samtidig været en stigning i andelen, der føler sig trætte efter arbejdsdagen.

Minister: Langt fra i mål

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) medgiver, at der er lang vej igen, før arbejdsmiljøet er godt nok på alle danske arbejdspladser.

I 2011 blev der indgået en aftale om en styrket arbejdsmiljøindsats. Målene fra den aftale skulle nås inden 2020, og det kommer ikke til at ske, siger ministeren.

Blandt andet lød en målsætning, at højst otte procent af de beskæftigede må opleve fysisk overbelastning på jobbet. Men i dag gælder det for 10 procent.

- Der er stadig brancher, hvor nedslidningen er hård, og hvor man ikke er gode nok til at tænke nye teknologier ind i processerne. Og inden for andre brancher er der en adfærd, som ikke har ændret sig nok, hvor der er brug for mere rådgivning og højst sandsynligt også for, at arbejdstilsynet bliver mere udfarende, siger ministeren.

Troels Lund Poulsen påpeger, at han netop har indledt drøftelser med de øvrige partier i Folketinget om at indgå en ny arbejdsmiljøaftale.

- Vi er ikke der, hvor vi håbede at være, og derfor skal vi træffe nogle nye politiske beslutninger for at sikre, at folk ikke bliver nedslidte af at være på arbejdsmarkedet.

Om undersøgelsen

  • Undersøgelsen er lavet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

  • Undersøgelsen bygger på en spørgeskemaundersøgelse, som flere end 65.000 lønmodtagere har modtaget. Svarprocenten i 2018 var 60 procent.