For lidt over en uge siden blev Stine Stagsted og hendes kæreste, Milan Laustsen, forældre for første gang.
- Det gik super godt. Det var en rigtig god fødsel, siger Stine Stagsted.
Og ikke længe efter, at deres datter var kommet til verden, fik de hende med hjem til lejligheden i Gentofte nord for København.
- Jeg fødte kl. 3.43, meget tidligt, og efterfølgende tog vi så hjem klokken lidt i 8, så det var sådan små 4 timer, fortæller Signe Stagsted.
- Vi havde nok besluttet os for faktisk at blive på patienthotellet, hvis der var plads, men i og med, at der ikke var plads på patienthotellet, så valgte vi at tage hjem, siger den nybagte far, Milan Laustsen.
Og den slags tidlige hjemsendelser er blevet mere udbredt på de fleste af landets fødeafdelinger.
For i løbet af de seneste år er førstegangsfødende blevet sendt tidligere og tidligere hjem fra flere hospitaler rundt omkring i landet. Det viser en rundspørge, DR Nyheder har lavet, med svar fra 16 af landets 21 fødeafdelinger.
Her svarer 12 ud af 16, at de i dag sender mor og barn tidligere hjem fra fødegangen end i 2010.
Den udvikling genkender Lillian Bondo, der er formand for Jordemorderforeningen.
- Man har jo arbejdet ret meget med at få nedbragt sengedagene i almindelighed i sundhedsvæsenet, og så er det jo oplagt at se på, om raske kvinder og mænd kan være hjemme med deres raske barn, i stedet for at de skal være på et sygehus, siger hun.
Lillian Bondo kan godt se fornuften i, at nybagte forældre kommer tidligere hjem til de vante og trygge rammer. Så længe de er forberedt på at være alene med deres barn.
- Vi synes, at det er en god ide, hvis forudsætningerne er på plads - og det er, at kvinden og manden er velforberedt på at være sammen med deres nyfødte, ved, hvad de skal holde øje med, og er trygge ved det, siger hun.
Men spørger man foreningen Forældre og Fødsel, burde forældrene kunne vælge at blive på hospitalet længere.
- Det kan være rigtig fint, at man kan være tryg derhjemme, hvis man er forberedt på det. Men hvis man er mest tryg ved at være på hospitalet i 48 timer eller mere, jamen så er det da mest hensigtsmæssigt at tilbyde det. Det vigtigste er at komme godt fra start, siger Birgitte Halkjær Storgaard, der er formand for Forældre og fødsel.
Fire hospitaler følger ikke anbefalinger
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at fødeafdelingerne tilbyder førstegangsfødende et obligatorisk hjemmebesøg fra en jordemoder, hvis forældrene er taget hjem kort efter fødslen. Men rundspørgen viser, at fire af hospitalerne ikke tilbyder dette hjemmebesøg. F.eks. på Hvidovre Hospital tilbyder man som udgangspunkt de førstegangsfødende to overnatninger. Men hvis mor og barn selv vælger at tage tidligere hjem fra fødegangen, får de ikke tilbuddet om hjemmebesøg.
Og det kan give problemer, siger Lillian Bondo fra Jordemoderforeningen.
- Konsekvensen kan for nogle være, at ammestarten bliver vanskeligere, og at helbredsproblemer hos mor og barn ikke bliver opdaget, siger hun.
Også formanden for Forældre og fødsel er utilfreds med, at de anbefalede hjemmebesøg bliver skrottet flere steder.
- Når det ikke er noget, man selv har besluttet, så kommer følelsen af utryghed. Utryghed, der virker negativt på ens evne til at kunne amme.
- Man har nogle forældre, der måske oplever, at der er noget her, der fuldstændig mislykkes, som føler sig svigtet. Det synes jeg egentlig er nogle ret fatale konsekvenser, siger Birgitte Halkjær Storgaard.
Herlev Hospital er et af de steder, hvor de førstegangsfødende i dag sendes tidligere hjem.
- Tilbuddet for fem år siden var, at der var to overnatninger efter en fødsel, fortæller Signe Beck, der er vicechef-jordemoder på Herlev Hospital.
Sådan er det ikke længere. I dag er udgangspunktet, at de førstegangsfødende især i juli og august kraftigt skal opfordres til at tage hjem, inden der er gået et døgn.
- Vi opfordrer de førstegangsfødende til at gå hjem ambulant. Det vil sige 4-6 timer efter fødslen, såfremt vi er trygge ved det, og de er trygge ved det - og især dét, at deres amning er blevet etableret, siger Signe Beck.
Siden november har man for at spare penge ikke tilbudt det opfølgende jordemoderbesøg til de førstegangsfødende, der er taget hjem få timer efter fødslen.
- Det er utilfredsstillende. Jordemoderens opgave er at sørge for, at der kommer et sundt og raskt barn, men også at sørge for, at familien kommer rigtigt godt i gang, siger vicechef-jordemoder på Herlev Hospital, Signe Beck.
Signe Stagsted fødte sin datter på Herlev Hospital, og da parret tog hjem, var der derfor ikke tilbud om opfølgende jordemoderbesøg.
Og selvom forløbet er gået rigtig godt, så kunne parret i starten godt have brugt lidt mere støtte, forklarer Signes kæreste, Milan Laustsen.
- Jeg synes, at de første 24 timer var lidt hårde. Vi havde lidt problemer med at få amningen op at køre, da vi lige kom hjem og ligesom at få det hele til at fungere, og der ringede vi så også til ammetelefonen om natten for at få lidt råd, fortæller han.
En undersøgelse fra foråret viste, at danske kvinder i meget høj grad er tilfredse med behandlingen på de danske fødeafdelinger. 9 ud af 10 kvinder i undersøgelsen svarede, at de havde haft en ”virkelig god” eller ”god” graviditets- og fødselsoplevelse.
Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at fire hospitaler ikke fulgte anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen om to opfølgende jordemoderbesøg. Anbefalingen er dog kun på ét jordemoderbesøg, og det er nu rettet i teksten.