Professor: 5 ting du skal vide om virussygdommen

Coronavirus er cirka dobbelt så smitsomt som influenza, siger ekspert.

I disse dage fylder snakken og bekymringen for coronavirus en del.

For at gøre os allesammen lidt klogere, har vi har bedt en af landets førende ekperter om de vigtigste fakta.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, besvarer fem centrale spørgsmål.

1

Hvor smitsom er coronavirus?

I Firenze i Italien er der stillet en mobil klinik op, hvor man kan få testet, om man er smittet. (Foto: © CARLO BRESSAN, Scanpix)

- Gennemsnitligt smitter en person med almindelig influenza halvanden person. Men når det kommer til coronavirus er det gennemsnitligt to og op til tre personer. Det er cirka dobbelt så smitsomt som influenza, fortæller virologen.

- Man kan smitte folk ved direkte eller indirekte kontakt, og i en radius af en til tre meter gennem små dråber i luften, som kommer, når man taler eller hoster. Smitterisikoen er allerede høj, et par dage før sygdommen bryder ud, men den er højest, efter man er blevet syg.

Ved luftvejsinfektioner udvikler man antistoffer, som holder i nogle år. Det er derfor usandsynligt, at man bliver ramt af coronavirus to gange indenfor kort tid.

2

Hvordan udvikler sygdommen sig?

Rejsende fra Italien får tjekket temperaturen i Moldova. (Foto: © Dumitru doru, Scanpix)

- Tiden fra man er smittet, til man bliver syg er i gennemsnit fem dage, men kan variere fra to til 14 dage. Det er derfor, at potentielt smittede er i karantæne i 14 dage, siger Allan Randrup Thomsen.

Hvis man er smittet, vil det føles som en influenza med feber, hoste og muskelsmerter. For langt de fleste af os bliver det ikke værre end det, forklarer han.

- Nogle vil blive så syge omkring dag syv, at de bliver indlagt og har behov for respiratorhjælp og væske. Derefter vil de i løbet af en uges tid enten være i bedring eller dø.

3

Dør man af coronavirus?

Passagerer fra Wuhan bliver desinficeret ved ankomst til Indonesien 2. februar. (Foto: © ANTARA FOTO, Scanpix)

- Hvis du er sund og rask og under 60 år, skal du som udgangspunkt ikke være bekymret. De døde er primært syge og ældre smittede, siger Allan Randrup Thomsen.

Ser vi på statistikkerne fra Kina, så er dødeligheden hos de smittede over 60 år på 3,6 procent. Hos dem over 70 år er 8 procent døde, mens dødeligheden hos dem ældre end 80 år er på 15 procent, forklarer han.

- Hvis coronavirus kommer til Danmark er det muligt, at dødeligheden her vil være lidt lavere.

4

Hvorfor har vi hævet beredskabet?

Tomme togstationer i Norditalien på grund af virusudbruddet. (Foto: © MASSIMO LAPENDA, Scanpix)

- Fordi coronavirus både er mere smitsom end influenza, og fordi dødeligheden er højere. Hvis coronavirus for alvor kommer til Danmark, kan vi nemt komme op over de 1.000-2.000 personer, der hvert år dør af influenza, siger professoren.

- Derudover sætter coronavirus vores sundhedssystem under massivt pres, fordi mange eventuelt vil skulle undersøges, i karantæne og behandles for det.

- På hospitalerne kan det betyde, at mange må indlægges, og det kan betyde, at der bliver fjernet sengepladser fra andre syge.

5

Coronavirus er i Danmark - hvad gør jeg?

I tilfælde af at coronavirus skulle sprede sig til Danmark, er patientstuer og udstyr klar på Hvidovre Hospital. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Det første danske tilfælde af coronavirus er konstateret, og jeg er overbevist om, at vi kommer til at se flere tilfælde her i Danmark. Epidemien vil formentlig blive dæmpet igen til foråret, når temperaturerne ændrer sig.

Som almindelig dansker skal du ikke være bekymret eller gøre noget anderledes, medmindre du har rejst i de ramte lande. Når der konstateres coronavirus hos en person, så vil myndighederne forsøge at opspore dem, som har været omkring den smittede og rådgive dem.

Hvis du får symptomer på coronavirus, skal du kontakte din læge telefonisk og fortælle om dine symptomer og huske at nævne, hvis du har rejst i lande, hvor der allerede er konstateret coronavirus.

Artiklen er opdateret 27. februar efter første tilfælde af coronavirus er konstateret i Danmark.