Så klar var Danmark til Trump: Massive forberedelser hældt i kloakken

Donald Trumps aflysning i sidste øjeblik bliver dyrt for statskassen.

Der bliver ingen dansk modtagelse af Air Force One, som her i England tidligere på året. Det betyder, at omfattende forberedelser har været forgæves. (Foto: © HANNAH MCKAY, Scanpix)

Kun 12 dage før ankomst aflyste Donald Trump sit statsbesøg i Danmark. Det betød samtidig, at mange timers forberedelser hos danske myndigheder og institutioner har fundet sted forgæves.

Det er et gigantisk sikkerhedsopbud, der omgiver en amerikansk præsidents besøg.

Ved tidligere præsidentbesøg er betjente fra hele landet kaldt til København for at deltage i bevogtningen. Det er formentlig hos politiet, at det største arbejde er lagt.

Men også Forsvaret og Københavns Lufthavn har arbejdet hen mod besøget.

Herunder er tre steder, hvor man i høj grad havde forberedt sig på besøget.

1

Københavns Lufthavn

Forhenværende præsidentfrue Michelle Obamas skudsikre limousine i Københavns Lufthavn under et besøg i 2009. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Fra Københavns Lufthavn, hvor præsident Donald Trump med stor sandsynlighed skulle ankomme i Air Force One, lyder beskeden, at man nu har måttet opgive visse forberedelser. Dog uden at ville gå i detaljer.

- Udenrigsministeriet og Politets Efterretnings Tjeneste (PET) styrer slagets gang, og Københavns Lufthavn Kastrup er blot til rådighed som et stykke infrastruktur. Men det er selvfølgelig ikke nogen hemmelighed, at vi forbereder et præsidentbesøg. Det indledende arbejde har allerede været i gang, og der var lagt planer, selv om lufthavnen er vant til at tage imod prominente personer. Der er mange involverede, når der er tale om en præsident.

(Kilde: Københavns Lufthavn, kommunikationsafdelingen)

2

Politiet

Politiet har gennemført 'store forberedelser' forud for Donald Trumps besøg - her ses dansk politi i forbindelse med et tidligere præsidentbesøg. (Foto: © christian Als, Scanpix)

Rigspolitiet siger til DR Nyheder, at man øjeblikkeligt har stoppet al indsats forud for præsidentbesøget. Samtidig har man aflyst alt det personale, der er blevet indkaldt fra alle landets øvrige politikredse.

- Vi har ikke på nuværende tidspunkt overblik over, hvad forberedelserne har kostet. Det overblik får vi naturligvis, men lige nu er vores fokus på at få indstillet alle forberedelser. Det er klart, at et præsidentbesøg af denne karakter kræver store forberedelser, siger politiinspektør Uffe Stormly fra Rigspolitiets Nationale Beredskabscenter.

Betjentenes fagforening, Politiforbundet, fortæller, at aflysningen påvirker betjentene, der har brugt mange kræfter på Trump-besøget, mens andre politiopgaver har måttet vige.

- Både Rigspolitiet, PET og Københavns Politi har arbejdet meget hårdt for at planlægge det her besøg, så jeg ved, at det skaber stor frustration, at man har brugt så meget tid og ressourcer på at forberede noget, der så ikke bliver til noget alligevel, siger formand Claus Oxfeldt.

3

Forsvaret

En helikopter fra Forsvaret deltager i bevogtningen under tidligere præsident Barack Obamas besøg i 2009. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Forsvaret skulle formentlig bidrage til sikkerheden ved et stort statsbesøg som dette med både specialstyrker fra Jæger- og Frømandskorpset samt helikoptere. Forsvarskommandoen ønsker dog ikke at sætte ord på, hvilke forberedelser man har måttet opgive og henviser i stedet til Rigspolitiet.

Hos Den Kongelige Livgarde var man heldigvis ikke nået langt med forberedelserne, fortæller presseofficeren.

- Meget af det, vi skulle deltage i, var en form for hyldevare, som vi kan udføre med kort varsel. Vagtskiftet, æreskommandoen, statsmiddag og den slags. Officererne var udpeget, men det var ikke bestemt, hvilke gardere der skulle på vagt, og Vagtkompagniet skulle først begynde at øve sig i weekenden op til besøget, siger Thomas Reimann fra Den Kongelige Livgarde.