Siden 2012 har der været voldsom debat om, hvorvidt personalet på de socialpsykiatriske bosteder landet over har været godt nok rustet til at håndtere de såkaldt "tunge" patienter, som er blevet visiteret til bostederne. Og ikke mindst om sikkerheden for både personale og patienter har været god nok.
I sidste uge vedtog et flertal i Folketinget en ændring i loven, som skal sikre, at der bliver oprettet pladser på nye specialiserede socialpsykiatriske afdelinger til en mindre gruppe borgere.
Aftalen kommer efter flere drab på ansatte på de eksisterende bosteder, som for eksempel Bostedet Blåkærgård ved Viborg.
På sidstnævnte bosted blev socialpædagog Judy Meiniche Simonsens knivdræbt af en beboer i februar i 2012, og i dokumentaren "Dræbt i tjenesten", som bliver vist på DR1 tirsdag aften, fortæller både kolleger og Judys mand, hvordan den 46-årige kvinde var angst og flere gange var sygemeldt på grund af arbejdet med den pågældende beboer.
De seneste fem år er i alt fem personer blevet knivdræbt på bosteder rundt om i landet, senest i marts 2016 hvor den 57-årige social- og sundhedsassistent Vivi Nielsen blev stukket ihjel af en beboer på Bostedet Lindegården i Roskilde.
I efteråret blev regeringen og alle partier undtagen Enhedslisten enige om at afsætte 400 millioner af de såkaldte satspulje-midler til at forebygge vold mod ansatte på bosteder.
Handlingsplan til forebyggelse af vold på botilbud 2017 til 2020
- •
277 millioner: 150 pladser på nye specialiserede socialpsykiatriske afdelinger i alle fem regioner.
- •
57 millioner: Pulje for bedre sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning.
- •
8 millioner: Undervisning om patienter med psykisk lidelse og misbrug. Det sker i 2017-18.
- •
27,4 millioner: Indsatsteam skal forebygge vold på botilbud.
- •
17 millioner: Der ansættes fast læge på botilbud for psykiatriske patienter.
- •
6 millioner: Øget samarbejde og koordinering mellem tilsyn.
- •
6,3 millioner: Justerede regler for flytning af borgere med psykiske lidelser.
- •