IS-slaver hos den danske topterrorist Basil Hassan står frem

Ifølge eksperter er det vigtige vidnesbyrd, når tidligere IS-slaver står frem.

Danske Basil Hassan holdt slaver i Islamisk Stat. Yazidi-kvinderne Nidal Ali Ismael og Layla Talou giver førstehåndsberetninger om den danske terrorist.

For første gang nogensinde står førstehåndsvidner frem, der har mødt den danske terrorist Basil Hassan i IS-kalifatet.

Til DR Nyheder fortæller tre kvinder detaljerede historier om, hvordan Basil Hassan fremstillede bomber og ofte havde et selvmordsbælte med sig.

To af kvinderne blev holdt som slaver af Islamisk Stat. De er såkaldte yazidier.

Terrororganisationen invaderede yazidiernes hjem i en region i Irak i 2014. Her blev flere tusinde yazidi-mænd slået ihjel, mens kvinder og børn blev taget som gidsler og efterfølgende holdt som slaver hos IS-krigere.

En af yazidi-slaverne, Nidal Ali Ismael, var slave hos danske Basil Hassan fra 2014-2016.

- Basil Hassan lavede sprængladninger og bomber, der skulle bruges mod fjenden. Han lærte mig at lave eksplosiver og tvang mig til at hjælpe med nogle hvide droner med flamingovinger, siger Nidal Ali Ismail.

Blev tvangsgift med Basil Hassan

I IS-kalifatet brugte Basil Hassan navnet Abu Hani Al Lubnani.

Det var under det navn, at en anden yazidi-kvinde, Layla Talou, lærte Basil Hassan at kende.

I foråret 2017 endte Leyla Talou med at blive tvangsgift med Basil Hassan ved den særlige sharia-domstol i Islamisk Stats hovedby Raqqa.

- Da kampene kom tættere på Raqqa, sagde han, at vi skulle sprænge os selv i luften, hvis vi endte i en situation, hvor vi ikke kunne flygte, fortæller Layla Talou.

- Han sagde, at vi skulle slå os selv ihjel og blive martyrer og komme i Paradis. Mens han talte om, at jeg skulle sprænge mig selv i luften, tænkte jeg på at komme hjem til min familie, fortæller Layla Talou.

Dokumentet her stammer fra Islamisk Stat og viser, at Layla Talous familie lykkedes med at købe hende fri af slaveri i 2017.

'Dækkede altid sit ansigt'

Layla Talou og Nidal Ali Ismaels fortællinger om Basil Hassan bakkes op af marokkanske Islam Mitat.

Hun tilsluttede sig frivilligt terrororgansationen i foråret 2015, men flygtede to år senere. DR Nyheder har fundet Islam Mitat, der kan fortælle om flere episoder med Basil Hassan i IS-kalifatet.

– Min mand fortalte mig, at Abu Hani (Basil Hassans krigernavn, red.) var eftersøgt og på terrorlisten. Han plejede at lave bomber, siger Islam Mitat.

Basil Hassan kom flere gange i hjemmet hos Islam Mitat og hendes mand. Hver gang var han forskelligt klædt, husker Islam.

– Han dækkede altid sit ansigt. Nogle gange lignede han en syrer i tøjet, andre gange havde han briller på. Han ændrede ofte sit udseende, og han rejste og flyttede meget rundt.

Kom på terrorliste

Ifølge dansk politi var det Basil Hassan, der i februar 2013 forsøgte at skyde og dræbe historiker og islamkritiker Lars Hedegaard.

Siden har Basil Hassan ikke været i Danmark, og ifølge danske og udenlandske efterretningstjenester menes han at have haft en central rolle i Islamisk Stat.

I 2016 kom han på USA's terrorliste, blandt andet fordi amerikanerne mente, at han var ansvarlig for terrororganisationens droneprogram.

Siden efteråret 2018 har Basil Hassan været sigtet i en omfattende danske terrorsag, hvor politiet mener, at mindst fem personer i årevis har købt og sendt droner til Islamisk Stat.

Samtlige fem personer nægter sig skyldige.

Når tidligere IS-slaver står frem og fortæller deres historier, er det vigtige vidnesbyrd om hverdagen i terrororganisationen.

Det mener Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste.

- Det er dramatiske og uhyggelige historier, men det er et stykke historieskrivning, vi bliver præsenteret for her og nu, siger han.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er både Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste bekendt med, at Basil Hassan har holdt slaver.

Terrorforsker Magnus Ranstorp, leder af terrorforskningen på den svenske Forsvarshøjskole, peger på, at slavernes fortælling er vigtige for efterretningsarbejdet.

- Det er meget vigtigt at høre fra førstehåndskilder, hvordan hans sindssteming har været, hvordan har han opført sig og detaljer om hans netværk. Det giver et billede af ham som person, der er meget vigtigt set fra et efterretningsperspektiv, siger Magnus Ranstorp.

Også selv om Islamisk Stat i lang tid har været på gevaldigt tilbagetog, er fortællingerne vigtige, mener Magnus Ranstorp.

- Det er med til at vise Islamisk Stats brutalitet. Der fandtes ingen stopklods for dem, da de var på toppen. Det kan være med til at fortælle, hvad der har drevet IS-krigerne.

Forsvarer: Drop folkedomstolen

DR har forelagt oplysningerne for Basil Hassans forsvarsadvokat, Thorkild Høyer.

Thorkild Høyer repræsenterer Basil Hassan i sagen, hvor han er sigtet for drabsforsøget mod Lars Hedegaard, samt i dronesagen, hvor Basil Hassan ifølge politiet har været med til at købe og sende droner til Islamisk Stat.

- Der er en verserende retssag, hvor min klient har de sædvanlige rettigheder, der følger med at være sigtet i en retsstat, herunder at han ikke skal dømmes af en folkedomstol, siger Thorkild Høyer.

Basil Hassan blev i 2017 meldt dræbt, men hans død er ikke bekræftet, og de danske myndigheder arbejder efter, at han stadig kan være i live.

Københavns Politi, Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste har ikke ønsket at kommentere oplysningerne.