'Sluk telefonen!': Personer i voldelige forhold risikerer at få afsløret den hemmelige mobil i dag

Hemmelige telefoner risikerer at blive afsløret under sireneafprøvning.

I dag klokken 12.00 tester Beredskabsstyrelsen varslingssystemet, der som noget nyt også udsender en advarsel på alle telefoner. (Foto: © Patrick Pleul, Patrick Pleul/picture-alliance/dpa/AP Images)

Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at det er i morgen, alarmen lyder. Det er naturligvis i dag. DR Nyheder beklager fejlen.

Personer i voldelige forhold risikerer at stå med et alvorligt problem i dag, hvis de har en hemmelig telefon.

For Beredskabsstyrelsen tester i dag klokken 12.00 de signaler, som skal advare os i tilfælde af krig eller katastrofer. Og som noget nyt bliver der også sendt en advarsel ud til alle telefoner i landet. Hvis de er tændt, vil de afspille en høj lyd.

Den vil blive afspillet, uanset om telefonen er sat på flytilstand eller lydløs.

Organisationen Lev Uden Vold driver blandt andet en national hotline, der hjælper ofre for vold.

Direktør Elsebeth Kirk Muff siger, at organisationen har sendt en advarsel ud til voldsramte på sociale medier. Og så har de kontaktet dem, de samarbejder med - for eksempel krisecentrene.

For hun er nervøs for, hvad der kan ske, hvis en hemmelig telefon bliver opdaget af en voldelig partner.

- Den partner, man lever med, kan tage telefonen fra en, så man ikke kan komme i kontakt med venner, bank eller myndigheder. Men med de sager, vi kender til, så risikerer det også at eskalere til en potentielt virkelig farlig situation, siger Elsebeth Kirk Muff.

'Et kontroltab af en anden verden'

Den samme pointe lyder fra Britt Malkiel Nielsen, der er leder af Kolding Krisecenter og beskæftiger sig specifikt med voldsramte kvinder.

- Telefoner er noget af det, der er allerstørst kontrol med, og derfor er der også nogle kvinder, der har økonomi og viden til at skaffe sig en ekstra telefon, hvor de har en smule kontakt ud af hjemmet, siger hun.

- Det er en kæmpe risiko, at den lige pludselig ligger og bimler og bamler, og så vil manden opdage det. Vi ved, at når sådan noget sker, så eskalerer volden, for det er jo et kontroltab af en anden verden, og det gør, at hans vrede og kontrol bare vil blive øget, siger Britt Malkiel Nielsen.

Britt Malkiel Nielsen siger, at hvis en mand opdager den hemmelige telefon, så vil han opdage, at kvinden måske har tanker om at forlade ham. Og det kan udløse en voldsom reaktion.

- Når den voldelige partner opdager, at kvinden er begyndt at tænke på at gøre noget andet, så ved vi fra undersøgelser og erfaring, at han bliver ekstra voldelig.

Sluk telefonen

Og hvis nogle vælger at have en hemmelig telefon, selvom det ikke er uden risiko, så er det fordi, den også kan være en hjælp for dem, siger Elsebeth Kirk Muff, direktør i Lev Uden Vold.

- Der er nogen, der lever med vold i nære relationer, som for en sikkerheds skyld har en ekstra telefon eller ipad gemt et sted. Sådan en mobil kan være en væsentlig del af en flugtplan, siger hun.

Så lige i dag skal den hemmelige telefon ikke sige lyde, så den bliver opdaget, når Beredskabsstyrelsen tester sirenerne.

Og her er der kun en vej frem, siger Elsebeth Kirk Muff.

- Sluk telefonen! Og lad være med at tænde den igen, før du er alene og er et sted, hvor du føler dig sikker på, at du ikke kommer til at afsløre, at du har en telefon, du ikke har lyst til at andre skal vide, at du har.

Det er alle nyere telefoner, iPads og lignende, der vil udsende en alarm i dag, hvis den er tændt.