Normalt ville Stine Poulsen lange øl over disken eller servere mad i Restaurant Laguna, der ligger ud til vandet i Korsør Lystbådehavn.
I stedet er hun blevet sendt hjem uden løn, fordi der ikke længere er brug for hende som tjener.
- Pengene, jeg tjener i restauranten, betyder, at vi kan få mad på bordet herhjemme, og at vi ikke skal rende rundt og vende hver en krone, som vi har, siger hun.
Stine Poulsen er studerende og læser HF-enkeltfag. Hun har planer om læse videre til pædagog efter sommerferien. Hun får normalt SU og SU-lån hver måned, men hun har set sig nødsaget til at bruge regeringens tilbud om at søge om ekstra SU-lån i marts og april.
Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, som DR Nyheder har fået, viser, at 24.000 studerende har søgt om ekstra SU-lån under regeringens lockdown. Det betyder, at de kan låne op til 9.582 kroner om måneden - tre gange så meget som normalt.
- Når jeg får min normale SU, så bliver den brugt til at betale mine faste udgifter. Derefter har jeg ikke mere at leve for. Så det er vigtigt, at jeg fået det her lån, fortæller hun.
Formand bekymret: Studerende skal ikke gældsætte sig
Men selvom en stor gruppe studerende har valgt at benytte sig af regeringens hjælpepakke, så er det ikke noget, der vækker begejstring hos organisationen Danske Studerendes Fællesråd, der varetager de studerendes interesser.
- Vi synes generelt ikke, det er en god og langsigtet løsning, fordi vi er bekymrede for, at flere unge får mere og mere gæld. Vi kan også se, at flere studerende har svært ved at tilbagebetale den her gæld efter endt uddannelse. Vi vil ikke have, man ender i amerikanske tilstande, hvor man har rigtig meget gæld, siger formand Johan Hedegaard Jørgensen og fortsætter:
- Men det er klart, at det hjælper dem, som ikke kan betale huslejen i de næste måneder.
Han oplever, at flere studerende ringer til dem, fordi de er bekymrede for deres økonomi, når de ikke længere har et job.
- Jeg synes, det er bekymrende, at 24.000 har været nødt til at forgælde sig endnu mere for at tage en uddannelse. Så jeg håber, regeringen vil undgå, at man får endnu mere gæld. Mange af de studerende falder også igennem i de hjælpepakker, fordi de har meget få timer eller er på en nul-timers kontrakt, og så er man særligt udsat.
Stine Poulsen er dog ikke bekymret for at gældsætte sig yderligere.
- Jeg ved udmærket godt, at det er et lån, og jeg håber også, Danmark åbner igen, og jeg kan komme tilbage på arbejde. Jeg er sikker på, at jeg nok skal få tjent dem ind igen. Jeg er bare glad for, at jeg har muligheden for at kunne låne pengene, siger hun.
Jeg kan ikke bare finde et nyt arbejde
Indtil videre gælder ordningen kun for to måneder, men for Stine Poulsen ville det være en gave, hvis ordningen kunne forlænges, i hvert fald så længe landet er lukket ned.
- Jeg står uden SU i sommerferien. Jeg får igen til september, når jeg starter på mit nye studie. Men hvis de ikke åbner Danmark igen i sommerferien, så har jeg ikke et sted, hvor jeg kan tjene penge. Så det skal de her lån også gå til, så jeg ikke bare ryger på gaden, siger hun.
- Men kan du ikke finde et andet arbejde i stedet for at låne penge?
- Man kan jo følge med i nyhederne og se, at ledigheden bare stiger og stiger. Jeg arbejder i restaurationsbranchen, og jeg har arbejdet i detailhandlen, men der er ikke mulighed for at komme ind nogle steder i de her coronatider, fortæller Stine Poulsen.
Minister: "En mulighed - ikke en pligt"
Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kan på nuværende tidspunkt ikke sige, om man forlænger ordningen. Men hun fortæller, at det indgår i drøftelserne med Folketingets andre partier.
Hun er særligt opmærksom på, at mange unge lige nu er presset økonomisk.
- 23.000 er et højt tal, og det understreger den alvorlige situation, mange studerende er endt i som følge af coronakrisen. Det er en økonomisk håndsrækning i en svær tid, hvor nogle studerende står uden studiejob på grund af Covid-19. Det kan være vanskeligt at betale husleje, elregninger osv., når man kun har en SU at leve for, så jeg er rigtig glad for, at de studerende er opmærksomme på muligheden, skriver minsteren i et skriftligt svar
Hvad tænker du om, at de studerende, der nu har forhøjet SU-lån, sætter sig i yderligere gæld?
- Det er en ekstraordinær situation, som kræver meget af alle, for at vi også som samfund kommer økonomisk godt ud på den anden side. Det er rigtigt, at SU-lån skal tilbagebetales, men alvoren i det, vi befinder os i, sætter de par måneders lån i perspektiv. Det er også værd at huske, at det jo er en mulighed for den enkelte – ikke en pligt.
Fire tiltag på SU-området:
- •
Ekstra SU-lån - til studerende, der modtager SU
- •
Ekstra slutlån - til studerende, der er sidst i deres videregående uddannelse
- •
Forhøjet fribeløb - til studerende, der deltager i Covid-19 beredskabet
- •
Ekstra SU-lån - til studerende på videregående uddannelser, der er i lønnet praktik i marts og/eller april 2020
Selvom tiltagene kun gælder for marts og april, så kan de søges af studerende hele året. Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet