Flere af landets studerende skal få næsen ud af bøgerne og i stedet bruge dele af studietiden på praktikophold.
Det mener regeringens iværksætterpanel, som opfordrer alle studieretninger på landets universiteter til at indføre merit for praktikophold. Det skriver Politiken.
Praktikophold er da også en fin mulighed for mange studerende, men iværksætterpanelets forslag om meritbelønning vil ikke nødvendigvis gøre noget lettere, mener Sana Mahin Doost, som er forkvinde i Danske Studerendes Fællesråd.
Problemet ligger ifølge hende et helt andet sted:
- I stedet skal man satse på at fjerne fremdriftsreformen, som er den store hæmsko, som stopper rigtig mange studerende fra at tage i praktik. Hellere fjerne de tvangsmekanismer og på den måde sikre sig, at flere har lyst til at tage i praktik, siger hun.
Fremdriftsreformen blev indført i 2013 for at få studerende hurtigere gennem deres studier. Flere studerende mener, at reformen stresser dem igennem studieforløbet, og rektorer fra flere af landets universiteter ønsker den afskaffet.
Lappeløsninger duer ikke
En af iværksætterpanelets anbefalinger drejer sig også om, at regeringen bør ændre fremdriftsreformen. Panelets forslag går ud på at belønne studerende, der tager praktik, med tre måneders ekstra studietid efter praktikopholdet.
Men det forslag vækker langt fra begejstring hos Danske Studerendes Fællesråd:
- Det nytter ikke noget at lave lappeløsninger i fremdriftsreformen og sige – hvis du tager noget praktik, kan du få noget ekstra studietid. Det er en erkendelse af, at fremdriftsreformen er et politisk stykke makværk, siger Sana Mahin Doost.
For hende er de studerendes fleksibilitet og selvbestemmelse alfa omega, og det besværliggøres af fremdriftsreformens krav om, at muligheden for praktik nogle gange ligger på specifikke semestre.
Praktik er ikke for alle
Praktikophold kan ifølge Sana Mahin Doost være gavnligt for mange studerende, men er ikke nødvendigvis det rigtige for alle. Derfor skal det være op til de studerende selv at beslutte, om de vil i praktik eller ej og ikke være et krav fra regeringen, fastslår hun.
- Det er meget individuelt, hvad man får ud af et praktikophold, og det handler også om, hvilket fag man er på. Derfor mener jeg, at det skal være op til parterne på faget at finde de bedste løsninger, siger Sana Mahin Doost.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) nedsatte i april iværksætterpanelet, som skal skabe bedre vilkår for iværksættere og vækstvirksomheder. Panelets samlede anbefalinger til de studerendes praktikophold bliver fremlagt på mandag.