Sundhedsminister: Deling af patientdata skal give bedre overblik

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) afviser kritik af nyt register, der vil dele patientoplysninger.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby får kritik for nyt Nationalt Patientindeks. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Når en bekendtgørelse, der skal bane vejen for et Nationalt Patientindeks, træder i kraft 1. august, så er målet at skabe bedre overblik for patienter og sundhedspersonale.

Det siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til DR Nyheder.

- Med pilotprojektet vil vi se på, om de digitale muligheder, vi har, kan bruges bedre, så vi kan skabe bedre overblik og sammenhæng for patienter, pårørende og personale.

Berlingske kan i dag fortælle, at flere læger slår alarm over Nationalt Patientindeks. Kritikken lyder blandt andet, at det kan skade fortroligheden mellem patient og læge, hvis følsomme sundhedsoplysninger deles, og ansatte i tusindvis i landets regioner og kommuner kan få adgang til syge borgeres aftaler om behandlinger og undersøgelser.

- Vi mener grundlæggende, at de aftaler, man har i sundhedsvæsnet, bør være omfattet af en privatlivsbeskyttelse, ligesom andre sundhedsdata er.

- For nogle kan det være helt katastrofalt, hvis andre, f.eks. familiemedlemmer, får adgang til en oplysning om, at man har en aftale hos en gynækolog. Med registret åbner man for, at mange mennesker vil kunne få adgang til ens kalender, som jo er en ret personlig ting, siger formanden for de praktiserende læger i Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, til Berlingske.

Sundhedsministeren mener, at kritikken er skudt ved siden af.

- Det er ikke det, pilotprojektet handler om. Programmet handler om at sikre bedre betingelser for patienter med meget komplekse forløb, hvor man har behov for at få et større kalenderindblik. Det bakkes op af Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter, Lægeforeningen og mange andre. Det handler på ingen måde om at skabe et overvågningssamfund, som nogen hævder.

Men kan du ikke forstå, at der er nogen, som ikke ønsker at dele deres oplysninger om eksempelvis gynækologaftaler med alle i sundhedsvæsnet?

- Jo, det kan jeg. men det er helt ude af proportioner. Det handler kort og godt om at sikre danske patienter nogle bedre forløb og give dem bedre overblik, siger Ellen Trane Nørby.

- Når det handler om at sikre, at patienter har mulighed for at frabede sig at deltage i projektet eller 'blænde' udvalgte data, så er det netop noget, der skal ses på i pilotprojektet, og her kan vi bl.a. trække på erfaringer fra det Fælles Medicinkort, fortsætter hun.

Det er Sundhedsdatastyrelsen, som bliver ansvarlig for det nye register, og pilotprojektet begynder 1. august.