Tidligere amerikansk terrorchef: Basil Hassan er en af de farligste på vores terrorliste

Det var en central rolle i IS's droneprogram, der fik Basil Hassan på terrorliste.

Basil Hassan kom på USA's terrorliste på grund af sin nøglerolle i Islamisk Stats droneprogram. Det siger en tidligere terrorchef. (© Københavns politi)

Dansk-libaneseren Basil Hassan har spillet så central en rolle i Islamisk Stats droneprogram, at USA satte ham på den amerikanske terrorliste.

Det kan DR Nyheder nu afsløre.

- Basil Hassan spillede en afgørende rolle i Islamisk Stats droneprogram, hvor han havde opbakning fra ledelsen i IS til at udvikle droneteknologien, siger Jason Blazakis, tidligere chef for antiterrorenheden i det amerikanske udenrigsministerium.

Den 31-årige Basil Hassan har i flere år været internationalt efterlyst for attentatforsøget mod historiker og islamkritiker Lars Hedegaard. Siden 2013 har Basil Hassan været på flugt, men er nu af dansk politi også udpeget til at være en del af et større dansk terrornetværk, hvor i alt seks personer nu er sigtet for at have forsynet Islamisk Stat med droneudstyr.

Terrororganisationen Islamisk Stat er kendt for at fastspænde bomber på helt almindelige droner, som de bruger i terrorangreb på deres modstandere.

Jason Blazakis var i 2016 ansvarlig for at udpege de personer og organisationer, som USA mener udgør den største trussel mod vestlige interesser.

Han husker tydeligt, da man udpegede Basil Hassan i november 2016 og satte ham på listen.

- Basil Hassan er en af de farligste personer, som vi nogensinde har sat på terrorlisten. Vi udpegede ham på grund af sin rolle i Islamisk Stats droneprogram og hans store europæiske netværk, siger Jason Blazakis, der netop har forladt stillingen som ansvarlig for terrorlisten. Han arbejder nu som terrorforsker på Middlebury Institute of International Studies i Monterey i Californien.

Frygtede kemiske våben

Basil Hassan er ingeniøruddannet fra DTU i Danmark og det er blandt andet viden fra denne uddannelse, der gjorde ham til en vigtig person i udviklingen af Islamisk Stats droneprogram, siger Jason Blazakis.

- Han spillede faktisk en nøglerolle i Islamisk Stats droneprogram, siger Jason Blazakis.

Kombinationen af Basil Hassans viden om teknologi og hans store netværk blandt radikale islamistiske miljøer i både syd- og nordeuropa bekymrede den amerikanske antiterrorenhed.

Ved at placere Basil Hassan på terrorlisten håbede man at kunne begrænse Basil Hassans bevægelsesfrihed på tværs af grænser.

- Han var en trussel mod amerikanske og europæiske interesser og vi mente, at han kunne bruge sine evner og kontakter til at skade europæere i Islamisk Stats navn, siger Jason Blazakis.

Amerikanerne frygtede især det, som antiterrorchefen i dag kalder “dommedags-scenariet”. Kombinationen af droner og kemiske våben.

- Det er velkendt, at Islamisk Stat har udviklet kemiske våben og derfor var vi bekymrede for, at Basil Hassan kunne hjælpe Islamisk Stat med at bygge en drone, der kunne bruge kemiske våben, siger Jason Blazakis.

Meldt død flere gange

I februar 2013, samme dag som Lars Hedegaard blev forsøgt skudt, flygtede Basil Hassan ud af Danmark. Dansk politi formoder, at han siden har været tilsluttet Islamisk Stat og flere gange er Basil Hassan blevet meldt dræbt.

Ifølge DR Nyheders oplysninger opererer Politiets Efterretningstjeneste og Københavns Politi dog stadig med, at han lever, da andet ikke officielt er bekræftet.

Basil Hassan blev torsdag fængslet in absentia ved et grundlovsforhør sammen med to 29-årige mænd, der onsdag blev anholdt i en større antiterroraktion. I alt er seks personer nu sigtet i terrorsagen, hvor politiet mener, at de har sendt droner til Islamisk Stat.

Basil Hassan nægter sig ifølge sin forsvarer Thorkild Høyer skyldig.

- Selv om min klient er erklæret død tre gange, går jeg ud fra, at han erklærer sig uskyldig, sagde Thorkild Høyer torsdag i retten.

Københavns Byret har på anklagerens anmodning besluttet at nedlægge navneforbud i sagen. DR har valgt at bryde dette forbud, da DR er af den opfattelse, at navnet på en af de hovedmistænkte allerede er kendt i offentligheden og har været det gennem flere år.

Østre Landsret besluttede i december 2016 at ophæve navneforbuddet på Basil Hassan i sagen om drabsforsøget på forfatteren Lars Hedegaard i hvilken Basil Hassan er internationalt efterlyst med navn og billede.

Østre Landsret lagde vægt på den lange tid, der var gået siden attentatforsøget samt det forhold at USA's udenrigsministerium knyttede Basil Hassan til terroraktiviteter i Islamisk Stat.

DR Nyheder har gennem længere tid arbejdet på at afdække terrornetværket og fortalte dagen inden grundlovsforhøret, på baggrund af flere af hinanden uafhængige kilder, om Basil Hassans formodede centrale rolle i netværket.