Tørke og høj brandrisiko: ‘Man skal hele tiden holde øje med grillen’

Brandfareindekset stiger. Det betyder høj brandrisiko i næsten hele landet.

I dag er tørindekset ifølge DMI 9,6. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Varme- og hedebølgen forsætter henover weekenden, og det tørre og varme vejr vil sandsynligvis friste nogle danskere til at tænde op i grillen.

Men det skal man være varsom med, fortæller Ulrik Brandt, specialkonsulent og vidensmedarbejder i Beredskabsstyrelsen.

- Når det er så tørt, som det er nu, skal man være ekstra forsigtig, og man skal hele tiden holde øje med grillen, siger han.

Den seneste tid med tørt vejr og høje temperaturer har fået brandfareindekset til at stige. Det betyder, at risikoen for brand enten er høj eller meget høj i næsten hele landet, og ifølge DMI fortsætter varme- og hedebølgen henover weekenden.

- Det betyder, at det er nemt at antænde naturen, siger Ulrik Brandt.

Han anbefaler, at man følger de 'gode råd'. Jo højere brandrisiko, jo mere opmærksom skal man være på dem, forklarer han.

Ifølge rådene skal man eksempelvis altid have vand i nærheden, være opmærksom på vinden og aldrig efterlade grillen tændt.

Det er Beredskabsstyrelsen, der i samarbejde med Danske Beredskaber og Kommunernes Landsforening har udvalgt rådene.

Ulrik Brandt mener desuden, at det er en god ide at tjekke risikoen for brand, der hvor man bor, inden man skal grille. Det kan man gøre på adressen brandfare.dk.

Han vil gerne tilføje to ekstra gode råd, som danskerne muligvis kan bruge i weekenden.

- Ukrudtsbrænderen synes jeg virkelig, at man skal undgå, og engangsgrillen skal slukkes med vand, siger specialkonsulent Ulrik Brandt.