Trump-besøg deler danske politikere: 'Jeg står forrest i demonstrationerne imod ham'

Danske politikere kalder både USA’s præsident for kvindehader, ven og allieret.

Den amerikanske præsident har luftet muligheden for, at han vil besøge Danmark til september. (Foto: © ALASTAIR PIKE, Scanpix)

USA's præsident, Donald Trump, besøger måske Danmark i forbindelse med en rejse til Polen allerede til september.

Men selvom præsidentbesøget endnu ikke er officielt bekræftet, er der allerede flere meninger på Christiansborg, om hvad statsbesøget potentielt skal bruges til.

Og trods meget delte meninger om Trump og hans administration er partierne på Christiansborg enige om at tage godt imod den amerikanske præsident. Og at Paris-aftalen, de rusiske interesser i Arktis og den iranske atomaftale er oplagte emner at tage op med den 73-årige præsident.

Oplagt mulighed for kritisk dialog

Et eventuelt amerikansk præsidentbesøg er en oplagt mulighed for at tage en "kritisk dialog" med præsidenten, mener Susanne Zimmer, udenrigsordfører for Alternativet.

Susanne Zimmer fra Alternativet vil byde Trump velkommen, fordi han er demokratisk valgt. Men benytte et potentielt besøg til en kritisk dialog om hans politik.

- Vi synes ikke, at det er i orden, at de træder ud af Paris- og Iran-aftalen, og hver gang de er uenige med nogen, så laver de en handelsblokade, siger Susanne Zimmer og tilføjer, at hun også er meget utilfreds med Donalds Trumps "racistiske retorik".

Den holdning bakkes op af både Enhedslisten og SF, som også nævner klimaet og sikkerhedspolitikken, som emner de gerne vil tage op med USA.

- Hvis Trump kommer, er det vigtigste at sige til ham, at USA skal ind i Paris-aftalen og bidrage til det internationale samarbejde i FN med at skabe de her klimaløsninger, som vi har brug for, siger Søren Egge fra Enhedslisten.

- Men vi skal tage dialogen, uanset hvor uenige man kan være med en statsleder.

Karsten Hønge fra SF går gerne forrest i en demonstration imod den amerikanske præsident, hvis han besøger Danmark.

Hos SF er Karsten Hønge også kritisk, men understreger, at USA's leder altid er velkommen i Danmark.

- Vi skal selvfølgelig officielt modtage Trump og opføre os pænt, men det forhindrer os jo ikke i også at stå ude på gaden og råbe, hvad vi i virkeligheden mener om ham, siger han:

- Jeg står i forreste række i de demonstrationer, der skal afholdes imod ham, og deltager gerne i at organisere dem. For han er samtidig en kvindehader, en klimafornægter og vel også racist, siger Karsten Hønge og tilføjer:

- Jeg er sikker på, at der vil være store folkelige manifestationer over for en så reaktionær leder, der i den grad puster til international ustabilitet.

Et høflighedsvisit og ikke en forhandlingssituation

Uanset hvad man måtte mene om Donald Trump, så mener Dansk Folkepartis Søren Espersen ikke, at et såkaldt "høflighedsvisit" er det rigtige tidspunkt at give udtryk for kritik over for gæsten.

- Det her er jo ikke sådan et besøg, hvor man skal sidde og forhandle ting. Her mødes man, fordi vi står sammen - fordi vi er venner, siger Søren Espersen.

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti forventer, at der vil blive talt om Arktis og situationen i den Persiske Golf, hvis USA's præsident besøger Danmark.

- Men der vil sikkert blive talt om Arktisk, hvor begge parter har en stor interesese. Og så er vi jo på vej med en flådestyrke til den Persiske Golf, det vil der nok også blive talt om, siger han og kalder det "storslået", at Danmark måske får besøg af en amerikansk præsident.

Også Venstre ser positivt på det mulige besøg.

- Det er vigtigt for Danmark, at vi opretholder et rigtig godt samarbejde med USA, selvom der er en præsident, som vi måske er uenige med på en del områder, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen og understreger, at "USA er en af vores nærmeste allierede".

- Det (besøget red.) betyder alt. Det er med til at sikre, at vi får en direkte linje til tage fat på de områder, som, vi synes, er vigtige i forhold til USA, siger Michael Aastrup Jensen og nævner klima, internationale aftaler og situationen i Hormuzstrædet.

Statsministeriet kan endnu ikke bekræfte, om præsident Donald Trump kommer på besøg, men bemærker, at præsidenten "naturligvis altid er velkommen".

Statsminister Mette Frederiksen (S) er heller ikke tilgængelig i forhold til at kommentere Trumps udmelding.