Ungdomspartier: Sluk tv'et i det 65. minut under Danmarks VM-kampe

Sluk for tv-aktion skal markere støtte til migrantarbejdere i Qatar.

Ved dette års VM opfordres danske fodboldfans til at slukke for tv'et i ét minut i protest mod slutrunden i Qatar. Her er det en fan, der i 2021 følger EM-semifinalen mellem Danmark og England. (arkivfoto). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Kan man sende et signal til Fifa og styret i Qatar gennem sin fjernbetjening?

Det mener en lang række af politiske ungdomsorganisationer, der i et fælles initiativ opfordrer alle danskere til at slukke for tv'et i ét minut under Danmarks VM-kampe i ørkenstaten.

- Jeg tænker, at der er mange danskere, som gerne vil se kampene, men på en eller anden måde gerne vil lave en markering, siger forbundsformand Katrine Evelyn Jensen fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).

- Derfor har vi taget dette initiativ til, at vi slukker i det 65. minut for at holde et minuts stilhed for de over 6.500 migrantarbejdere, der er døde, siger hun.

Præcist hvor mange migrantarbejdere, der har mistet livet, siden Qatar fik tildelt VM-slutrunden i 2010, er uvist, men det internationale fodboldforbund Fifa er blevet kritiseret massivt for at give værtsskabet til et land, hvor gæstearbejdere mangler basale rettigheder,og LGBT+-personer forfølges.

Ungdomsorganisationerne håber på, at få så mange som muligt til at slukke for deres tv under kampen.

- Vi håber da, at det kan ses så meget i seertallene, at man kan se, der er en tendens, men mest af alt er det en symbolsk handling, der handler om at markere sin modstand, siger hun.

- Jeg oplever også, at der er mange mennesker, som elsker fodbold, og som normalt følger med, som var det liv eller død, også er meget frustrerede over, at det bliver holdt i Qatar, mener DSU-formanden.

Men hvis det 65. minut i Danmarks kamp er super spændende? Kan det så ikke være svært at slukke?

- Vi har fået spørgsmålet mange gange. "Hvad nu hvis Christian Eriksen har bolden foran mål i det 65. minut? Tror du så, at folk vil slukke fjernsynet?" Og det tror jeg faktisk, at de vil. For det betyder meget for mange af os, at det ikke er fedt med VM i Qatar. Det bliver ikke øl, hygge og glæde, som EM var. Denne gang bliver det lidt en bittersød omgang for mange, siger Katrine Evelyn Jensen fra DSU.

KU-formand: Overlever nok at slukke

Konservativ Ungdom (KU) er også blandt medunderskriverne.

- Det er for at vise vores symbolske modstand mod, at det bliver holdt i Qatar. Det er jo et korrupt cirkus, der foregår der, siger landsformand Christian Holst Vigilius fra KU.

- Det kommer nok ikke til at gøre nogen konkret forskel. Heller ikke, hvis vi ikke så kampene overhovedet. Så det er mere en symbolsk markering, siger KU-formanden.

- Det er for, at vi ikke glemmer, at der er noget problematisk ved, at det bliver holdt i Qatar og den måde, som beslutningerne i Fifa bliver taget på.

Men kan du selv få dig selv til at slukke, hvis Christian Eriksen er alene foran mål i det 65. minut?

- Det må jeg jo så gøre. Det overlever jeg nok.

Værtshus vil ikke vise kampe

På Toga Vinstue i København, der ofte frekventeres af politikere og andre politisk interesserede, har man dog valgt at gå skridtet længere.

Her har man helt fravalgt at vise Danmarks kampe ved slutrunden.

- Det har været lange og svære overvejelser, fortæller ejer Peter Frederiksen.

- Men det er et spørgsmål om, at vi ikke har lyst til at skulle tjene penge på det cirkus, der foregår dernede. Fordi vi synes, at mange af de værdier, som vi gerne vil repræsentere inde på Toga, på ingen måde er i overensstemmelse med det, der foregår i Qatar i øjeblikket, siger han.

- Den måde, man i Qatar har behandlet migrantarbejdere på, er fuldstændig vanvittig. Og den måde, man på det seneste har valgt at melde ud omkring homoseksuelle på, har vi meget svært ved at se os selv som en del af, siger Peter Frederiksen.

Han understreger, at han på ingen måde er ude i et politisk korstog.

- Vi har fuldstændig respekt for de værtshuse og barer, der vælger at vise kampene. For det er en svær beslutning, og det har også givet os mange hovedbrud at komme frem til, men vi har ikke lyst til at være en del af det, siger han.

Ifølge ejeren af Toga Vinstue, der også har øgenavnet 'Det Politiske Kandestøberi', har reaktionerne fra stamgæsterne været "overvejende positive".

- Vi plejer gerne at vise både slutrunder og andre fodboldkampe, men vi har oplevet, at der har været fuld forståelse for den beslutning, vi har truffet, siger Peter Frederiksen.