USA's udenrigsminister har taget en snak med Jeppe Kofod

Diplomatiet forsøger at massere forholdet mellem Danmark og USA efter Donald Trumps aflysning, lyder det fra USA-korrespondent.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, roser samarbejdet med Danmark. (Foto: © Johannes Eisele, Scanpix)

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har i et opkald med Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), onsdag aften diskuteret et øget sikkerhedssamarbejde mellem USA og Danmark i Arktis. Herunder i Grønland.

Samtidig har Pompeo rost den stærke alliance mellem danskerne og amerikanerne, siger det amerikanske udenrigsministerium i en udtalelse først på natten til torsdag dansk tid.

- Udenrigsministeren har udtrykt sin påskønnelse af Danmarks samarbejde som en af USA's allierede og Danmarks bidrag til fælles sikkerhedsprioriteter, siger talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Morgan Ortagus i meddelelsen.

- Udenrigsminister Pompeo og udenrigsminister Kofod diskuterede også en styrkelse af samarbejdet med det danske rige - herunder Grønland - i Arktis, tilføjer hun.

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod, har på Twitter også bekræftet, at han og Mike Pompeo har bekræftet det stærke bånd, der fortsat er mellem Danmark og USA.

Væmmeligt sprogbrug fra Frederiksen

Samtalen mellem de to udenrigsministre sker på baggrund af Donald Trumps aflysning af det planlagte statsbesøg i Danmark 2. til 3. september.

I en stribe af tweets natten til onsdag dansk tid skrev præsidenten nemlig, at han havde udskudt sit besøg på grund af statsminister Mette Frederiksens (S) blanke afvisning af et muligt salg af Grønland til USA.

Søndag kaldte Mette Frederiksen det for en "absurd diskussion", da hun under et besøg i netop Grønland gjorde det klart, at verdens største ø ikke er til salg - og i går aftes angreb Donald Trump så statsministerens sprogbrug.

Ordene fra Mette Frederiksen er tilsyneladende ikke faldet i god jord hos den amerikanske præsident. I kommentarer til pressen onsdag aften kaldte han Mette Frederiksens kommentarer "væmmelige", og på Twitter skrev han senere, at Danmarks bidrag til Nato i øvrigt er utilstrækkeligt.

Diplomatiet er trukket i arbejdstøjet

Ifølge USA-korrespondent i DR Lillian Gjerulf Kretz er meldingen fra det amerikanske udenrigsministerium et udtryk for, at diplomatiet nu er trukket i arbejdstøjet, så den gode stemning mellem de to lande kan fortsætte.

- Det står klart, at præsidenten er blevet vred, men når det er sagt, så er USA og Danmark vigtige allierede med gensidig interesse i at få et samarbejde tilbage på sporet. Det er det, vi ser nu på de diplomatiske kanaler, lyder det fra korrespondenten.

Hun påpeger, at diskussionen om Nato-bidraget desuden er tilbagevendende.

- Det ligner mest af alt et signal fra præsidenten, der vil markere styrkeforholdet og understrege, at han forventer respekt.

Statsministeren sagde onsdag, at hun er ærgerlig over Donald Trumps aflysning, mens Mette Frederiksen også gjorde det klart, at forholdet til amerikanerne ikke er påvirket af aflysningen eller kontroverserne omkring Grønland.