Nadja Radmer sidder sammen med sin kæreste og venter på, at jordemoderen går i gang.
Det er fødselsforberedelse modul 3, og i dag skal det handle om amning.
- Vi har været her i alt tre gange, siger Nadja Radmer.
På Nordsjællands Hospital, som Nadja Radmer hører til, er der et tilbud på i alt otte timers fødselsforberedelse, når man er gravid med sit første barn.
Tre af gangene foregår på mindre hold med op til otte kvinder, mens hospitalet også tilbyder både første- og andengangsfødende en to timers auditoriesession.
- Det har været rigtig spændende her på de mindre hold. For man har hørt forskellige historier fra os alle og hørt, hvordan andre har tacklet det hele, siger Nadja Radmer, der bor i Ganløse i Nordsjælland.
Men det er ikke alle landets førstegangsgravide, der får det samme tilbud, som Nadja Radmer har fået.
- Fik at vide, hvor vi skulle parkere
I København får kvinderne ofte kun tilbudt 2,5 times forelæsning i et stort auditorium. I Aarhus lyder tilbuddet på fire timers undervisning på mindre hold, og i Herlev nordvest for København tilbyder man seks timers auditorieforelæsning.
Imens får førstegangsfødende andre steder i landet som i Odense, Aabenraa og Hillerød tilbudt omkring otte timers undervisning - primært på mindre hold.
Det viser en rundspørge, DR Nyheder har lavet til landets 21 fødeafdelinger, hvor 16 har svaret.
I Vanløse i København møder DR Nyheder Marie Jensen, der også er gravid med sit første barn. Hun har været til en enkelt forelæsning på 2,5 time i et auditorie, fortæller hun.
- Det var det, som det offentlige har tilbudt mig. Der var gode informationer i forhold til det specifikke hospital, hvor jeg skal føde. Blandt andet om hvor man skal parkere, og hvornår man skal ringe til fødemodtagelsen, men slet ikke den der ro og forberedelse, som jeg synes, at man har brug for, fortæller hun.
- Man rækker ikke hånden op og spørger hvad en slimprop er
Det er især den fødselsforberedelse, der udelukkende foregår i store auditorier, hvor man nogle steder kan sidde sammen med 200 andre deltagere, der bliver kritiseret.
- Det er slet ikke godt nok. For det lægger ikke op til brugerinddragelse, lyder det fra blandt andre Birgitte Halkjær Storgaard, der er formand for foreningen Forældre og Fødsel.
- Hvis man sidder 100 mennesker, så er det ikke der, man fortæller om den angst, man har, eller de tanker man gør sig om eksempelvis fødslen, siger hun.
Også hos Jordemoderforeningen er formand Lillian Bondo kritisk over for den fødselsforberedelse, der udelukkende foregår som en forelæsning.
- Fødselsforberedelse i et auditorium kan sammenlignes med at se en film, og så har man ikke engang den fordel, at man kan se den film igen og igen. Man ser den kun én gang, siger Lillian Bondo.
Men hvorfor er det overhovedet et problem, at man får informationen i et auditorium i stedet for på mindre hold?
- Det er jo ikke kun information, man skal have til fødselsforberedelse. Man skal også have dialog, og man skal turde stille spørgsmål. Og hvis man sidder sammen med 150 andre, så rækker man ikke fingeren i vejret og spørger, hvordan en slimprop ser ud.
- Dårligere forberedelse kan give sværere fødsler
Lillian Bondo vurderer, at et 8-9 timers forløb på mindre hold er nødvendigt for at forberede de førstegangsfødende bedst muligt. Og hvis de førstegangsgravide ikke får den tilstrækkelige forberedelse, kan det give sværere fødsler, fordi kvinderne så ikke er rustet godt nok, mener hun.
- Som jordemødre kan vi også mærke, at hvis der på en afdeling ikke er nok fødselsforberedelse, er der simpelthen flere henvendelser i telefonen og for tidlige henvendelser til fødsel, hvor man somme tider skal sende en kvinde hjem igen, siger hun og fortsætter:
- Det er noget, der påvirker kvindens fødselsoplevelse negativt, og det er også noget, der kan give flere indgreb.
Hun efterlyser, at man fra regionernes side begynder at samarbejde med de private jordemødre eller andre sektorer som den kommunale sundhedspleje, hvis der ikke er jordemorkapacitet nok til at varetage fødselsforberedelse på mindre hold alle steder.
Sundhedsplejerskerne er nogle steder blevet løsningen
På enkelte hospitaler rundt omkring i landet samarbejder man med allerede med den kommunale sundhedspleje om fødselsforberedelse.
Det har man blandt andet gjort på Odense Universitets Hospital, hvor førstegangsfødende får tilbudt mellem 8 og 10 timers fødselsforberedelse, og størstedelen af undervisningen foregår på mindre hold, hvor både jordemødre og sundhedsplejersker underviser.
- Vi har formået at tilbyde det timetal til alle førstegangsfødende. Det kunne vi ikke tidligere, og grunden til at det i dag kan lade sig gøre er, at vi samarbejder med sundhedsplejerskerne, der er tovholdere i forløbet, forklarer Ulla Rudbeck.
Danske Regioner vil ikke afvise ændringer
Hos Danske Regioner er man i gang med at kortlægge hele svangreomsorgen. Selv om formanden for Sundhedsudvalget Ulla Astman (S) afviser, at auditorieforelæsningerne ikke er tilstrækkelige som forberedelse, så er hun åben over for nye forslag.
- Vi vil bestemt ikke afvise, at der kan laves om i vores fødselsforberedelse og vores svangreforløb. Bestemt ikke. Vi skal sikre, at vores forløb matcher de behov, som de enkelte kvinder har, og vi samarbejder gerne med forskellige parter, siger hun og fortsætter:
- Ikke mindst fordi der kommer 50 millioner kroner ekstra til området hen over 2018 og 2019. Vi tager gerne alle input - også fra Jordemoderforeningen - med ind således at vi kan sikre så gode forløb som overhovedet muligt.
I København ville Marie Jensen ønske, at det offentlige havde tilbudt hende fødselsforberedelse på mindre hold.
- Hele den del om kroppen og fokus under fødslen har der ikke været noget af i det offentlige, siger hun og fortæller, at hun derfor har fundet et privat tilbud, hvor hun sammen med otte andre kvinder mødes ni gange sammen med både en jordemoder og en afspændingspædagog for at gøre sig klar til fødslen.
- Jeg synes, at det burde være dækket af hospitalet, men jeg er meget glad for, at jeg har brugt pengene på det, for det har givet mig en viden og tryghed, siger hun.
- Jeg er så klar, det skal nok gå
På Hillerød Sygehus har sygeplejersken, som i dag underviser sammen med jordemoderen på modul 3, netop rakt en dukke til Nadja Radmer. Den er 52 centimeter lang og vejer lidt over tre kilo, fortæller hun de nysgerrige deltagere. Nøjagtig så stor som en gennemsnitlig nyfødt.
Deltagerne skiftes til at holde den på forskellige måder. Om få uger skal de stå med deres egen baby i favnen.
- Jeg er så klar. Det skal nok gå, siger Nadja Radmer.
Inden hun startede til fødselsforberedelse her på hospitalet, havde hun været meget nervøs for fødslen. Hun havde også overvejet, om hun skulle købe sig til ekstra privat fødselsforberedelse, men efter den første undervisningsgang på hospitalet, syntes hun ikke, at det var nødvendigt.
- Jeg har fået meget ud af det her, og de bekymringer, jeg har haft, har været nogle, vi har diskuteret her, siger hun og fortsætter:
- Jeg har lært at tackle dem nu, og det her forløb har givet mig troen på, at det nok skal gå.
Fødselsforberedelse til førstegangsfødende
- •
Spændet i antal timers fødselsforberedelse ligger mellem 2,5 times fødselsforberedelse og 8-10 timer
- •
5 hospitaler tilbyder slet ikke forberedelse på mindre hold.
- •
6 hospitaler tilbyder mellem 8 og 10 timer.
- •
5 hospitaler tilbyder 6 timer
- •
5 hospitaler tilbyder mellem 2,5 og 4 timer. Kilde: Rundspørge foretaget af DR Nyheder til landets fødeafdelinger, hvor 16 ud af 21 har svaret.