Vred borgmester dukkede op på lukket slagteri: 'Jeg har svært ved at smile til dig i dag'

Det var en rørt og vred borgmester, som i dag troppede op foran slagteriet i den nordjyske by Sæby, hvor 800 medarbejdere tidligere på dagen fik beskeden om, at de er blevet afskediget.

På pladsen foran bygningerne, mødtes hun med produktionsdirektøren for Danish Crown, som ejer slagteriet, der er byens største arbejdsplads.

- Jeg har svært ved at smile til dig i dag, lød det fra borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen (S).

- Jeg er meget følelsesmæssigt berørt, fordi der er så mange, der mister deres job. Hver eneste arbejdsplads betyder noget for den enkelte. Men det betyder også noget for os som område og region.

Se borgmester Birgit S. Hansen møde produktionsdirektøren for Danish Crown, Per Laursen:

Indenfor på slagteriet blev produktionen i dag indstillet, fordi medarbejderne fik lov at gå hjem, efter de i morges modtog beskeden.

- Folk var jo i chok. Mange kan slet ikke forestille sig, at de ikke skal køre herned fem gange om ugen for at passe deres arbejde. Det er hårdt at se på, fortæller tillidsrepræsentant Jens Hansen.

På slagteriet arbejder både unge og gamle, flygtninge, som har fået deres første job i landet - og flere par, hvor både mand og kone har job.

- Det er barskt, og det er trist at modtage sådan en besked, lyder det fra en rørt tillidsrepræsentant.

'Jeg havde overhovedet ikke set det komme'

Sæby har knap 9000 indbyggere. Og i en by på den størrelse har næsten alle en relation til slagteriet på den ene eller anden måde.

Mie Klitbo arbejder i dag som sosu-hjælper i byen. Oprindeligt blev hun uddannet som slagter i 2001 på slagteriet, og hun ser tilbage på sine 13 år der med glæde.

- Det var et fantastisk sted at være, siger hun.

I dag arbejder hendes far og svoger stadig på slagteriet. Derfor var det svært at holde følelserne tilbage, efter dagens besked ramte.

- Jeg bliver berørt, og jeg bliver ramt. Jeg havde overhovedet ikke set det komme. Jeg tror, det kom bag på os allesammen, siger Mie Klitbo med tårer i øjnene.

Slagteriet har stor betydning for mange af Sæbys indbyggere. Blandt andre Mie Klitbo:

Slagteriet i Sæby er opført i 1910, og med mere end 110 år i byen kommer det til at efterlade et tomrum, når der ikke længere er lys i vinduerne og gang i produktionen.

- Det bliver et stort tab for byen. Både menneskeligt og økonomisk, siger sæbynitten Lia Wolff.

- Det handler jo ikke kun om de 800 medarbejdere, men også elektrikere, vvs’ere og vognmænd, som har med anlægget at gøre.

Medarbejdere tilbydes andet job - 200 kilometer væk

Selvom arbejdsløshedstallene generelt er meget lave for tiden, så kan man ikke bare finde arbejde til de afskedigede medarbejdere med et snuptag, mener borgmester Birgit S. Hansen.

- Det kan godt være, at 800 ledige andre steder i landet var blevet opslugt efter et par uger. Men sådan er det ikke i Nordjylland.

Når slagteriet i Sæby lukker til sommer, vil Danish Crown have fem slagterier tilbage i Danmark. Her regner koncernen med at kunne finde 450 jobs, hvor medarbejderne fra Sæby vil have fortrinsret.

Men det nærmeste sted vil være Danish Crowns slagteri i Horsens, som er omkring 200 kilometer fra Sæby.

- Jeg ved godt, at vi er nord for Limfjorden, og jeg ved godt, at der er langt. Men jeg synes, de fortjener at have den mulighed, siger produktionsdirektør i Danish Crown, Per Laursen.

Han er klar over, at dagens besked er hård for Sæby og ikke vil blive taget godt imod af hverken medarbejdere, lokale eller borgmesteren.

- Jeg tror, vi allesammen ved, hvordan det ser ud i de forskellige egne af Danmark omkring mulighederne for at søge nyt job. Og der er Nordjylland altså udfordret i forvejen.

Tillidsrepræsentant for medarbejderne på Danish Crown i Sæby, Jens Hansen. (© DR Nyheder)

Tillidsrepræsentant Jens Hansen tror umiddelbart ikke, at særligt mange af hans nordjyske kollegaer vil tage et job et helt andet sted i landet.

- Afstanden gør, at det ikke er realistisk, siger han.

Men måske kan kommende forhandlinger med Danish Crown ende med en større pose penge til de medarbejdere, der er klar til at tage springet, håber Jens Hansen.

- Afskedigelserne har intet med medarbejdernes performance at gøre. Det er udefrakommende faktorer, der gør, at det bliver Sæby, siger produktionsdirektør Per Laursen.

'Jeg er både vred, skuffet og ked af det'

Udsigten til, at nogle medarbejdere måske kunne finde på at rykke teltpælene op og bosætte sig et sted tæt på et andet Danish Crown-slagteri, bekymrer også borgmester Birgit S. Hansen.

- Vi vil gerne beholde dem her i kommunen og sørge for, at de har et job. Vi kan ikke holde til at miste indbyggere forklarer hun.

- Som kommune er vi optaget af at have nogen, der kan bo her og har job og karrieremuligheder i vores område. På den måde kan vi få nogle skatteindtægter, bygge dagtilbud, have skole og drive et fritids- og foreningsliv.

Allerede fra i morgen vil Frederikshavn Kommune sammen med de omkringliggende kommuner forsøge at finde nye muligheder for de medarbejdere, der ikke længere skal stemple ind på slagteriet, fortæller Birgit S. Hansen.

Men i dag er en dag, som borgmesteren havde håbet aldrig ville ske.

- Jeg er født og opvokset her. Hele mit liv har vi snakket om, at bare nu ikke slagteriet flytter. Og så skete det. Det er en bitter pille, og jeg er både vred, skuffet og ked af det.