For 10 år siden scorede hun det største Grand Prix-hit nogensinde: 'Euphoria ændrede mit liv'

Eurovision-vinderen fra 2012 blev ikke blot et kæmpehit i hele Europa. Den blev også et vendepunkt for Loreen.

(Foto: © DAVID MDZINARISHVILI, Scanpix)

"Euphoooooria! We're going u-u-u-u-u-up!"

Indrøm det bare, du kan stadig synge med på Eurovision-vinderen fra 2012, Loreens 'Euphoria'.

Sangen er dén Eurovision-vinder, der har fået allerflest af de berømte douze points – 12 point – i en finale. Det er dén vindersang, der er gået nummer ét på hitlisterne i flest lande efter sejren (tæt på 20). Og nå ja, så har den i dag langt over 100 millioner afspilninger på Spotify.

'Euphoria' har for længst skrevet sig ind i historiebøgerne som én af de mest signifikante sange fra Grand Prix'ets over 60 år lange historie.

Kvinden bag er svenske Loreen Talhaoui, og hun er ikke sen til at erkende sangens betydning, da dr.dk møder hende i den italienske by Torino, hvorfra årets Eurovision finder sted, og hvor hun selv er til stede for at promovere en ny single.

- 'Euphoria' ændrede mit liv, det gjorde den virkelig. Men den ændrede også mig, forklarer Eurovision-vinderen, der under vores samtale konstant veksler mellem svensk og engelsk. Ikke, fordi det kniber med den dansk-svenske forståelse, nærmere fordi den i dag 38-årige svensker tydeligvis har brugt meget tid i udlandet i kølvandet på sejren i 2012.

Hun uddyber:

- Jeg havde kæmpet hårdt inden da. Der er så mange mennesker, der synes, du skal gøre ting på en bestemt måde, når du er kunstner, og man kan hurtigt komme til at stille spørgsmålstegn ved sig selv.

Det valgte Loreen at ændre på med 'Euphoria'. Med hendes egne ord endte processen omkring sangen nemlig med at blive den første gang, hvor hun "sked på, hvad alle andre mente".

- Jeg gjorde bare min egen ting. Jeg kan stadig huske, da jeg stod dér og havde vundet. Det var nærmest spirituelt, for det viste mig, at når du er tro mod dig selv og er autentisk, så får det en indvirkning, og så connecter folk med dig. Det er en energi.

- Det blev tydeligt for mig dér. Jeg havde spildt så mange år på at prøve at blive og gøre noget andet, og pludselig stod jeg dér: På det helt rigtige sted, fuldkommen som mig selv, og folk satte pris på mig. Det var en stærk opvågnen for mig.

Loreen scorede i alt 372 point i Eurovision-finalen – herunder hele 18 af de famøse douze points, eller 12 point, er det højeste antal point, et land kan give til et andet. (Foto: © DAVID MDZINARISHVILI, Scanpix)

Grand Prix? Nej tak!

Året inden Eurovision-sejren havde Loreen deltaget i det svenske Melodi Grand Prix – der på de kanter hedder Melodifestivalen – uden at vinde. Og nogle år før det havde hun deltaget i den svenske udgave i talentprogrammet 'Idol' – også uden at vinde.

Så da tv-kanalen SVT spurgte hende, om hun i 2012 ville deltage i Melodifestivalen igen, var hendes første svar et klart nej.

- Jeg gad ikke alle kompromiserne. Jeg havde været med året før og tænkte, at det måtte være nok. Så fik jeg tilsendt 'Euphoria' og følte en connection, men jeg sagde nej igen. Til sidst spurgte de, hvad de kunne gøre for at få mig til at sige ja.

Loreens krav var simpelt. Og må samtidig have været dybt angstprovokerende for ethvert menneske, der nogensinde har produceret en tv-trasmitteret musikkonkurrence.

I må ikke blande jer, lød præmissen.

Overhovedet.

- Jeg ville have lov til selv at skabe min optræden, og de fik ikke noget som helst at se, før den var færdig. Og de måtte ikke påvirke den eller kommentere den. Jeg kom med en hel optræden – helt ned på detaljeniveau: Hvor skulle kameraerne stå? Hvordan skulle lyset være? Sneen, der kom dalene ned. Og så videre.

- Jeg planlagde det hele minutiøst uden at have nogen andens energi end min egen.

Loreen har deltaget i det svenske Grand Prix i alt tre gange: i 2011, 2012 og i 2017. Hun er ikke afvisende over for at stille op igen. (Foto: © DAVID MDZINARISHVILI, Scanpix)

'Euphoria' skabte skole

SVT gik med på Loreens krav, hvilket de nok er temmelig glade for i dag. Eurovision-sejren var på det tidspunkt Sveriges første i over ti år.

Herudover er hendes optræden med det mørke scenelys, hvor hun står helt alene på scenen for siden at få selskab af en danser og noget ganske effektfuldt scene-"sne" for længst gået over i Grand Prix-historien.

Faktisk skabte 'Euphoria' nærmest "skole" i forhold til, hvordan et Eurovision-bidrag også kunne se ud – og viste, at vejen til Grand Prix-succes ikke altid er brolagt med pailletter, scenefyrværkeri og de helt brede tandpastasmil.

- Der var brug for den energi på Eurovision-platformen. Der er så mange mennesker, der har en forbindelse til Eurovision, og det her var en mulighed for at vise noget andet, siger Loreen og understreger sin kærlighed til universet:

- Eurovision er ét af mine yndlingsfællesskaber, for der findes ingen platform, der er så divers og ikke-dømmende. Her kan du være præcis den, du er.

Kunne du finde på at stille op igen?

- Jeg ved det ikke. Måske, hvis jeg har noget, jeg vil sige – hvilket jeg tydeligvis ofte har, siger hun med et grin.

Nægtede at læse om sig selv

Når Loreen i dag ser tilbage på sejren, husker hun det som en intensiv periode. Men faktisk kan hun slet ikke lade være med at gå intensivt ind i alt, hun gør:

- Det bliver mit liv, og så findes der intet andet. Jeg var meget, meget fokuseret, og når man er så fokuseret, tager det meget af ens energi. Men jeg havde nogle kneb i forhold til, hvordan jeg gjorde det, siger hun og uddyber:

- Jeg lavede regler med mit team. Jeg ville ikke vide, hvad nogle synes om mig eller skrev om mig. Jeg ville ikke vide, hvordan konkurrencen foregik, eller hvad bookmakerne forudså – jeg ville ikke vide noget som helst.

- Derfor bestod mit liv i den periode kun i at skabe den her optræden og gøre det så godt, som jeg overhovedet kunne.

Og det gik jo meget godt, må man sige.

Gense Loreens Eurovision-optræden her.

Loreen, som hun tager sig ud i 2022. Singlen 'Neon Lights' er netop udkommet. (Foto: © Charli Ljung)

Siden 2012 har Loreen holdt fast i musikken og udgivet et enkelt album og to ep’er. I dag er hendes spritnye single, 'Neon Lights', udkommet – dagen før årets Eurovision-finale.

Hun beskriver den som en "bombastisk elektropopsang" med masser af synth og fortæller, og at den giver hende en følelse af styrke.

- Musik er et kraftfuldt redskab. Det kan gøre dig vred, glad og alt derimellem. Det er meget magtfuldt at kunne styre det redskab.

Du kan se finalen i Eurovision Song Contest 2022 på lørdag klokken 21 på DRTV og DR1.