De fleste af os kender Alfons Åberg – ham med det karseklippede hår og den brune sweater.
Bøgerne om drengen, der bor alene med sin far, Bertil, har i hvert fald været et kæmpe hit hos mange børn og forældre, lige siden den første, 'Godnat, Alfons Åberg', udkom i 1972.
Derfor er der også rigtig mange af os, der kan huske at få læst historierne om Alfons og hans alenefar højt inden sengetid eller i børnehaven.
Men hvor var Alfons Åbergs mor? Hende hørte vi ikke noget til i bøgerne.
Nu er Alfons-figurens mor – uden for fiktionens verden – død.
De populære bøger var nemlig skrevet og illustreret af den svenske forfatter Gunilla Bergström, der er død i en alder af 79 år. Det fortæller Bok-Makaren AB, der forvalter forfatterens værker.
- Bok-Makaren modtog i aftes den sørgelige besked fra familien. Gunilla døde i sit hjem efter en længere periode med dårligt helbred, skriver de.
En lille familie med far og søn
Dermed er en markant børnebogsforfatter nu væk.
Herhjemme er Informations litteraturanmelder Kamilla Löfström, der ofte anmelder svenske bøger, én af dem, der har fulgt Gunilla Bergström.
Hun fortæller, at Bergström dukkede op i slipstrømmen af "det danske jubelår 1967", hvor der udkom flere børnebøger med fortællinger om selvstændige børn, heriblandt Cecil Bødkers 'Silas og den sorte hoppe' og 'Cykelmyggen Egon' af Flemming Quist Møller.
- De repræsenterede et nyt syn på børnene, og det blev Alfons Åberg en del af. Pludselig havde barndommen en værdi i sig selv og var ikke bare en venteposition til at blive voksen, siger Kamilla Löfström.
Og så vender vi tilbage til Alfons Åbergs mor, som vi altså aldrig ser i bøgerne.
- I børnelitteraturen er der mange forældre, der mangler – og mange børn, der lider afsavn. Det er et tilbagevendende tema, men selvom moren mangler, så mangler Alfons og hans far ikke noget som familie, siger hun.
De er med andre ord en lille, men yderst harmonisk familie på linje med kernefamilier, hvor der også er en mor, påpeger anmelderen.
- Man vil jo sige, at Alfons har en rigtig lykkelig barndom. Gunilla Bergström viste, at en familie godt kan udgøres af en far og en søn. Oveni formåede hun også at behandle nogle smertefulde emner i sine bøger, så det er en ret fin balancegang, siger Kamilla Löfström.
Hvor er Alfons Åbergs mor?
Søgningen "Alfons Åberg mor" er desuden en klassiker på nettet. Faktisk var det ifølge Google Trends noget af det, vi googlede allermest i 2016, når det gælder de spørgende søgninger, der lægger ud med et: "Hvor er …".
Selv kunne Gunilla Bergström kun grine af nyheden om læsernes iver efter at finde ud af, hvad der var hemmeligheden bag den manglende mor.
- Det er rigtig vigtigt, at børnebøger ikke altid fortæller alting. Man må have lov til at have hemmeligheder, og der må findes noget, man kan tænke videre over, udtalte hun som 74-årig til Finans.dk.
Samtidig var hun også skuffet over, at den manglende mor kunne fylde så meget hos læserne nu.
- Det, at man i et ligestillet samfund som det skandinaviske, med alle dets forskellige familieformer, i den grad efterspørger en mor, synes jeg nærmest er sørgeligt og tragisk. Det er faktisk et interessant psykologisk spørgsmål at udforske, hvorfor vi med så mange skilsmisser ikke er kommet længere, end at vi mangler den mor, sagde hun.
Det må læseren selv finde ud af
Brænder du også for at vide, hvor Alfons Åbergs mor er? Så sendte Gunilla Bergström dig faktisk en lille hilsen i 'Alfons med Supersækken' fra 2011.
Her fortæller Alfons' far nemlig, at han har drømt om "fru Åberg".
Og det var så det. Uden uddybende forklaringer og uden en tegning af hende.
- Her tænker faren på moren, for han har drømt om hende – det er en meget vigtig pointe. Men igen, han siger jo ikke noget om, at hun er død, eller hun er på et hjem for alkoholikere. Hun kan være hvor som helst, og det lader jeg stadig være op til læseren selv at bestemme, lød forklaringen fra forfatteren selv i 2016.
Gunilla Bergström, der oprindeligt var uddannet journalist, var også kendt for andre børnebøger – ikke mindst bøgerne om Bill og Bolla.
Faktisk var det i virkeligheden dén bogserie, der lå Gunilla Bergströms hjerte allermest nær, lyder det fra hendes mangeårige forelægger, Sofie Hahr, til SVT.
Den fortælling var nemlig inspireret af forfatterens egen datter Boel, der er født med et intellektuelt handicap, hvilket dengang var en utraditionel fortælling.
- Den første bog handler om en familie, der får en datter med hjem, der ikke er som alle andre. Det var de bøger, hun var mest stolt af, siger Sofia Hahr.
Alfons Åberg er i øvrigt blevet filmatiseret, og bøgerne er desuden opført som børneteater flere steder. Bøgerne er oversat til 30 sprog og solgt i 5,5 millioner eksemplarer i Sverige alene.