'Det er en stor læseoplevelse': 6 bøger fra det iskolde nord, du kan køle dig ned på i sommervarmen

Der findes flere spændende bøger, der har Grønland som omdrejningspunkt.

Der er masser litteratur at kaste sig over, der både foregår i Grønland og er skrevet af grønlandske forfattere. (© DR / Grafik: Oliver Seppo)

Måske tænker du mest på slædehunde, små bygder og masser af sne, når snakken falder på Grønland.

Men landet højt mod nord byder også på flere gode bøger.

Grønland er nemlig omdrejningspunkt for masser af bøger forfattet af både danske og grønlandske forfattere. I anledning af, at det i år er det 300 år siden, at den dansk-norske præst Hans Egede gik i land i Grønland, har dr.dk derfor valgt at hylde noget af den bedste litteratur fra og om landet.

I den forbindelse har vi allieret os med Juaaka Lyberth, der er formand for Den Grønlandske Forfatterforening Kalaallit Atuakkiortut, samt bogelsker Katrine Lester fra bogblogger.dk.

De fremhæver hver især tre værker, der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med landet, som Danmark har delt historie med på godt og ondt i 300 år.

Juaaka Lyberth fra Kalaallit Atuakkiortut anbefaler 'Blomsterdalen', 'Et råb om hjælp' og 'Drømmen om frihed'. Katrine Lester fra bogblogger.dk anbefaler 'Rød mand/Sort mand', 'Frøken Smillas fornemmelse for sne' og 'Når landet mørkner'.

Rigtig god læselyst!

'Blomsterdalen' – Niviaq Korneliussen

Niviaq Korneliussen bragede igennem med debutromanen 'Homo sapienne' i 2014, hvor hun blev nomineret til både Politikens Litteraturpris og den store Nordisk Råds Litteraturpris. Hun er også nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for 'Blomsterdalen'. (Foto: © Ditte Valente, Scanpix)

Juaaka Lyberths første anbefaling er 'Blomsterdalen' af Niviaq Korneliussen:

- Bogen handler om "at være forkert" i lokalt grønlandsk samfund, hvor ingen taler om de døde, og slet ikke om dem, der har begået selvmord. Hovedpersonen er lige begyndt på Aarhus Universitet, men verden begynder hurtigt at snævre sig ind omkring hende, og en nedtælling begynder, lyder det fra Juaaka Lyberth.

- Bogen er forfattet af Niviaq Korneliussen, der har fået flere fornemme danske priser. Hun er Grønlands nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris 2021.

'Et råb om hjælp' – Otto Steenholdt

Otto Steenholdt er i tidligere medlem af Folketinget. Her ses han (til venstre) med sin hustru og Venstres tidligere formand, Uffe Ellemann-Jensen (til højre) på vej til gudstjeneste i Holmens Kirke forud for Folketingets åbning i 1996. Bagved ses i øvrigt en purung Kristian Thulesen Dahl, der i dag er formand for Dansk Folkeparti. (Foto: © MOGENS LADEGAARD, Scanpix)

Dernæst anbefaler Juaaka Lyberth 'Et råb om hjælp' af Otto Steenholdt:

- 'Et råb om hjælp' er en ægte grønlandsk spændingsroman. Den handler om en mand, der har valgt at leve i ensomhed i naturen som eremit for at få overnaturlige kræfter. Det lykkes ikke, manden fortryder og beder i al hemmelighed en ven hjælpe ham til at flygte ud af Grønland.

- Vennen siger ja, men det er ikke enkelt, fordi manden er erklæret død. Forfatteren Otto Steenholdt er i øvrigt tidligere medlem af Folketinget.

'Drømmen om frihed' – Kuupik Kleist

Kuupik Kleist har også slået sine folder i politik. Her holder han tale efter modtagelsen af Ebbe Muncks Hæderspris 2017. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Juaaka Lyberths sidste anbefaling er Kuupik Kleists 'Drømmen om frihed':

- Hvis man vil forstå, hvordan verden ser ud med grønlandske øjne, skal man læse bogen 'Drømmen om frihed'.

- Den tidligere formand for Grønlands regering, Kuupik Kleist, fortæller om sin kamp for selvstændighed, Grønlands forhold til stormagterne, klimakrisen og de endnu åbne sår mellem Grønland og Danmark.

'Rød mand/Sort mand' – Kim Leine

Kim Leine modtog i 2018 Kronprinsparrets Kulturpris på 500.000 kroner. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Katrine Lesters første anbefaling er Kim Leines 'Rød mand/Sort mand':

- Den foregår på missionæren Hans Egedes tid. Han tog til Grønland for at missionere, og kongen støttede en handelsstation med det formål at tjene penge til den danske statskasse. Bogen giver et indblik i, hvor barsk et liv man havde dengang. Den handler om konflikterne mellem inuitter og danskere i Grønland, og Leine skriver barsk og smukt, fortæller Katrine Lester.

- Man kan lugte alle kropsvæskerne, mærke sulten gnave i maven og i øvrigt se det smukke landskab for sit indre blik. Det er en bog om liv og død og sjælens frelse.

'Frøken Smillas fornemmelse for sne' – Peter Høeg

'Frøken Smillas fornemmelse for sne' blev i 1997 filmatiseret af den Oscar-vindende danske filminstruktør Bille August. (Foto: © LARS K MIKKELSEN, Scanpix)

Anden anbefaling fra Katrine Lester er Peter Høegs 'Frøken Smillas fornemmelse for sne':

- Når vi taler om Grønland og litteratur, er jeg nødt til at pege på den oprindelige grønlandskrimi. Peter Høeg har skrevet en utroligt ferm og spændende krimi, men han åbnede samtidig også danskernes øjne for grønlændernes livsvilkår – både i Grønland og i Danmark.

- Det er en stor læseoplevelse. Og så var Smilla én af de allerførste kvindelige krimihelte. Hun er både rap i kæften, hårdtslående og har alle mulige issues selv – længe før det blev moderne med den slags i krimilitteraturen. Det er på mange måder en banebrydende roman.

'Når landet mørkner' – Tore Kvæven

Norske Tore Kvæven (yderst til højre) var én af fire vindere af Brageprisen i 2018, der uddeles af stiftelsen Den norske Bokprisen. (Foto: © Ingvild Kogstad Brodal / Forlegg, Scanpix)

Til slut anbefaler Katrine Lester 'Når landet mørkner' af norske Tore Kvæven:

- Det er en kærlighedshistorie, der foregår i slutningen af 1200-tallet, men det er også en historie om en mand, som ønsker at sprænge rammerne i et lille traditionelt samfund. Han vil vestpå, han vil til Vinland (område på den nordamerikanske østkyst), men bliver så fanget i Grønland, i et samfund i forfald.

- Det er en fantastisk roman og en eviggyldig historie om kløften mellem det gamle og det nye – og om, hvor svært det er at omstille sig til en ny tid.