Fine skrev roman inspireret af sin egen oplevelse som psykiatrisk patient: Nu får hun stor bogpris

Fine Gråbøl får Bogforums Debutantprisen for sin debutroman, 'Ungeenheden'.

Fine Gråbøl har modtaget Debutantprisen 2021, der fredag blev uddelt under årets Bogforum i København. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)

- Jeg er helt vildt glad, meget rørt, og så er jeg stolt.

Sådan lyder det fra 29-årige Fine Gråbøl, der i dag har modtaget Bogforums Debutantpris 2021.

Hun var blandt i alt fem nominerede til prisen, som hvert år bliver givet til en debuterende romanforfatter.

- Først og fremmest er det dejligt at blive anerkendt for ens arbejde, og så giver det lidt ro på, fordi man tør stole på det, man gør, er det rigtige, siger hun.

Fine Gråbøls bog handler om seks psykisk syge unge, der bor sammen på et bosted i København. Et sted, hvor de skal "øve sig" i at begå sig i virkeligheden, uden at gøre skade på sig selv, efter de har været indlagt.

Her går tiden med at spise karameller, farve hår – alt imens beboerne indimellem bliver ramt af psykoser.

Har selv været indlagt

Og Fine Gråbøl ved, hvad hun skriver om. Hun har nemlig selv været indlagt i halvandet år, inden hun i 2012 blev tilbudt en plads på et bosted, som hun har baseret bogens handling på. En tid, hun i et interview med DR har kaldt for "hård og intens".

Hun beskrev i interviewet opholdet på bostedet som en anden verden, hvor hun ikke havde følelsen af at have nogen fortid. I stedet var hun blevet noget andet, som ikke længere var hende selv - og derfor valgte hun, at jeg'et i bogen ikke har noget navn.

Fine Gråbøl håber, at bogen giver andre et blik ind i det psykiatiske system, som ofte kan virke lukket.

- Der er mange, som mener, det er et mytologisk sted, selvom der har været skrevet mange bøger og lavet film om psykisk sygdom. Men alligevel fremstilles det tit som noget hemmelighedsfuldt og tabubelagt.

- Jeg håber, at bogen kan være med til at ændre på de utrolig mange fordomme, der er ved det at opholde sig på et bosted, og hvad det vil sige at have en diagnose, siger hun.

Hun mener, det er vigtigt at starte en samtale om psykiatrien, og at skønlitteraturen er et perfekt sted at gøre det, fordi den kan give indblik i de relationer, som er på et bosted.

Det kan være mellem beboerne, men også mellem beboere og personale, hvor relationen kan være uligvægtig, hvis personalet selv befinder sig i en vanskelig situation eller på grund af dårlige arbejdsforhold.

At Fine Gråbøl har været der selv, er også noget, juryen har bemærket. I motivationen til indstillingen beskrives skildringen som "sikker, præcis og overbevisende."

Meget stærk og sprogligt spændstig roman

Det mener Nanna Mogensen, der er vært på 'Skønlitteratur på P1', også. Hun beskriver Fine Gråbøls roman som "meget stærk" og "sprogligt spændstig".

- Fine Gråbøl beskriver nogle mennesker med psykiske udfordinger med stor omsorg, kærlighed og indlevelse. Det er meget tydeligt, at hun har en viden om de udfordringer, der kan være, når man har de levevilkår, siger litteraturværten.

Blandt de andre nominerede til Debutantprisen var også Glenn Bech, Maria Hesselager, Sebastian Nathan og Søren Pilmark, og Nanna Mogensen kalder generelt året for et "godt debutantår" i dansk litteratur.

UDDRAG FRA BOGEN: "Det er ikke kun kontaktpersonen, der er på arbejde, når man skal etablere en ny relation, men i lige så høj grad beboeren. Forskellen er bare, at nogen bliver anerkendt for deres arbejde, andre ikke. Jeg er mildest talt udmattet efter sådan en hel dag med aktiviteter og samvær og samtaler. Jeg lægger mig fladt ned på gulvet med irritationen som en sammenklemt blære i maven og ser op i loftslampens papirtynde omrids. Kirstine banker på døren og siger farvel. Jeg håber, Mark kommer på arbejde i aften. Vi, som hverken har steder at leve eller steder at dø, ender på dette forsøgshjem, denne midlertidige udslusningbolig. Mit ansigt svier, da jeg rejser mig op, det er blåligt og rødt som et indre organ." (© Gads Forlag)

- Traditionelt har komitéen bag prisen haft et ret godt blik for at finde forfattere med en fremtidig litterær karriere. Jeg vurderer også, at der er stor sandsynlighed for, at mange af dem, der i år er shortlistet, også får en fremtid inden for litteratur, siger hun.

Fine Gråbøl er i gang med at skrive nyt, men hun ved endnu ikke, om det skal udgives og i hvilken form, det eventuelt skal udgives.

'Ungeenheden' udkom i 2021 og er 170 sider.

Her er de seneste fem års modtagere af Debutantprisen

  • 2020: Sofie Malmborg: 'Bargums synder'

  • 2019: Amalie Langballe: 'Forsvindingsnumre'

  • 2018: Anita Furu: 'Mit halve liv'

  • 2017: Tine Høeg: 'Nye Rejsende'

  • 2016: Niels Henning Falk Jensby: 'Techno'