Forfatteren Vita Andersen er død: 'Vi har mistet en stor og vigtig stemme'

- Hun vækker stadig genklang, mener succesforfatteren Stine Pilgaard.

Forfatteren Vita Andersen blev 78 år gammel. Hun efterlader sig sig to døtre og en søn. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix)

Den danske forfatter og digter Vita Andersen er død. Hun blev 78 år.

Det oplyser forlaget Gutkind i en pressemeddelelse.

- Med Vita Andersen har dansk litteratur mistet en stor og betydningsfuld forfatter. Hendes værk vil leve videre i den indflydelse, det har haft på yngre forfatteres værker, og i sindene hos mange læsere, skriver Gutkinds direktør, Jacob Søndergaard, i meddelelsen.

Vita Andersen, der blev født i 1942, havde en hård barndom, som hun tilbragte i en baggårdslejlighed i indre København, hvor hun boede med sin mor.

Hendes unge år var utrygge og præget af hendes mors selvmordsforsøg og psykiske sygdom og hendes fars fravær.

Vita Andersen blev både sendt i plejefamilie, på børnehjem, og blev adopteret af sin moster, inden hun igen kom i sin mors varetægt.

Den ustabile start på livet gav Vita Andersen ridser i selvtilliden, men den gav hende samtidig et godt udgangspunkt for at skrive om det, der var svært, grimt og trist. Og om svigtede børn og usikre mødre.

Udsolgt på 20 minutter

Hun debuterede i 1977 med digtsamlingen 'Tryghedsnarkomaner', der blev et stort gennembrud for hende og en litterær begivenhed.

Det første oplag af digtsamlingen blev udsolgt på bare 20 minutter, og det betød travlhed i trykken hos forlaget Gyldendal.

Inden længe rundede 'Tryghedsnarkomaner' 100.000 solgte eksemplarer, hvilket på daværende tidspunkt var rekord inden for genren, skrev Ritzau i deres 75 års fødselsdagsportræt af Vita Andersen.

Året efter fulgte novellesamlingen 'Hold kæft og vær smuk', som blev hædret med De Gyldne Laurbær. Hun har også modtaget Kritikerprisen og Søren Gyldendal Prisen, og hendes bøger er oversat til en række europæiske sprog.

I Vita Andersens forfatterskab, der strækker sig over fem årtier, har hun udgivet en lang række digte, noveller, romaner, børnebøger og skuespil.

Vækker stadig genklang

Jane Andersen driver hjemmesiden bogblogger.dk, og hun blev rigtig ked af det, da hun hørte om Vita Andersens dødsfald.

- Vi har mistet en stor og vigtig stemme. Vi har mistet en rigtig dygtig forfatter, som skrev om livet, om at være menneske og især om at være kvinde.

Også forfatteren Stine Pilgaard, der i maj modtog De Gyldne Laurbær for romanen 'Meter i sekundet', er berørt af Vita Andersens dødsfald.

- Jeg kendte hende ikke personligt, men alligevel er jeg meget berørt. Det smukke ved litteratur er, at det føltes, som om jeg kendte hende, siger den 37-årige forfatter og uddyber:

- Hun har inspireret bredt på tværs af generationer. Hun har en meget stor betydning for min mors generation, men jeg møder også andre skrivende på min egen alder, der kan huske hende, og som har læst hendes værker. Hun vækker stadig genklang, og det er et enormt smukt eftermæle af få.

I tilfælde af, du måske ikke kender Vita Andersen så godt, har vi bedt Stine Pilgaard og Jane Andersen om at pege på de tre af hendes udgivelser, der har gjort størst indtryk på dem.

'Tryghedsnarkomaner' (1977)

Her ses en ung Vita Andersen. Datoen for fotoet er ukendt. (Foto: © Henning Thempler, Scanpix)

Vita Andersen debuterede i 1977 med digtsamligen 'Tryghedsnarkomaner', som blev en bragende succes.

- På en meget fandenivolsk måde skrev hun om kvindeliv. Om splittelsen mellem moderskab og arbejdsliv og om seksuel frigørelse. Hun var en af de første, der gjorde det på en så bramfri måde. Tove Ditlivsen har også skrevet om kvindeliv, men ikke på samme eksplicitte måde, siger Jane Andersen.

For Stine Pilgaard har 'Tryghedsnarkomaner' haft en anden betydning, som peger mod det materielle.

- Den handler meget om forbrug og om at købe ting, men den handler også om at købe kærlighed. Vita Andersen var meget interesseret i give/modtage-forholdet.

- Hun skriver ret kynisk om kærlighed, og det er ikke selv sådan, jeg ser det, heldigvis. Men jeg kan godt genkende mekanismerne, lyder det fra forfatteren.

Se Vita Andersen læse et af digtene fra 'Tryghedsnarkomaner' op i et DR-programmet 'Rubrik' fra 1977:

'Hold kæft og vær smuk' (1978)

Her ses Vita Andersen i 1987. (Foto: © Bo Svane, Scanpix)

Året efter den succesfulde debut udkom novellesamlingen 'Hold kæft og vær smuk', som Stine Pilgaard stadig hiver frem fra boghylden hvert år under en særlig begivenhed.

- Når det er kvindernes kampdag, plejer jeg altid at læse op fra den. Jeg anser titlen som en kommentar til den position, hun selv stod i som skrivende kvinde dengang. Det går bedre i dag, vil jeg sige. Men så godt går det jo heller ikke.

Ifølge Stine Pilgaard er en af genialiteterne i 'Hold kæft og vær smuk' titlerne på novellerne.

- Den bedste novelletitel i samlingen er uden tvivl 'Søndagen er til at kneppe i'. Det tænker jeg selv tit på om søndagen. Det er simpelthen sådan et godt budskab, lyder det med et grin fra Stine Pilgaard.

'Indigo' (2017)

Her ses Vita Andersen i 2018 på Biblioteket Kulturværftet i Helsingør. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Vita Andersens sidste bog var romanen 'Indigo', der udkom i 2017.

Romanen blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris, og bogen gjorde et meget stort indtryk på Jane Andersen fra bogblogger.dk.

- Indigo er en fremragende roman om en vældig vanskelig opvækst, og den rørte mig meget som menneske og rigtig meget som mor, fordi hun beskriver sin egen opvækst i København.

- Som læser kan man tydeligt se København for sig, den lille lejlighed i indre by, moderen, som svigter, og de børnehjem, hun tager ophold på. Det er en virkelig vigtig roman.