'Husk kleenex!': Her er seks bøger, du skal læse i det gode vejr

Mangler du en bog til weekenden? Vi guider dig til de bedste læseoplevelser her.

Når vejret er godt, er det oplagt at skifte serierne ud med en god bog. (Foto: © Mikhail Nilov, Pexels)

Solen skinner, restriktionerne er på retur, og sommeren er ved at tage over.

Efter en vinter, der har føltes evig lang, begynder man endelig at vågne op til en himmel, der signalerer godt humør.

Ikke nok med det, så er det også weekend – og endelig med god udsigt til sommervejr!

Og findes der en bedre anledning til at tage en bog under armen og søge mod nærmeste have eller park for at dykke ned i både ordene og græsset? Næppe.

Men hvilken bog skal du egentlig tage med under armen denne gang?

Frygt ej!

Vi har spurgt forfatterne Thomas Korsgaard, Sigurd Hartkorn Plaetner og bogblogger Amanda Petrea om, hvilke bøger der gør dem vild i varmen.

De har hver især fremhævet to bud på bøger, du skal læse i weekenden:

'Er mor død' – Vigdis Hjorth

Norske Vigdis Hjorth fik sit internationale gennembrud med 'Arv og miljø', som udkom i 2017. (Foto: © Finn Frandsen, Scanpix)

Thomas Korsgaard, forfatter til 'Man skulle nok have været der', siger om bogen:

- 'Er mor død' handler om Johanna, en 60-årig kunstner, som ikke har haft kontakt til sin mor i 30 år, men fordi de nu bor i samme by, beslutter Johanna sig i bogens begyndelse for at ringe til hende. Opkaldet bliver afvist. Hvilken mor afviser sit eget barn?

- Resten af bogen følger Johannas stædige kamp for at komme i kontakt med sin mor – det bliver ren og skær stalking.

- Vigdis Hjorth skriver så skarpt og så hårdt om at føle sig afvist af sit eget kød og blod. Alle med en mor – død eller levende – bør læse den bog.

'Forladte dage' – Elena Ferrante

Elena Ferrante er en italiensk forfatter, der skriver under pseudonym. Det eneste man ved er, at hun er kvinde, da det fremgår af de skriftlige interviews, hun har givet. (© Politikens Forlag)

Thomas Korsgaard, forfatter til 'Man skulle nok have været der', siger om bogen:

- I foråret læste jeg Elena Ferrantes skilsmissehistorie 'Forladte dage'.

- Bogen handler om en kvinde, som bliver forladt, og stille og roligt bliver noget nær psykotisk.

- Det er noget af det bedste, jeg har læst om et brud og om at blive forladt. Og så er den gyseragtig sommetider, på das Unheimliche-måden, hvor det velkendte og trygge pludselig ændrer sig, hvilket er mit yndlingsgys.

'Den usynlige krig' – Boris Hansen

Boris Hansen er mest kendt for den anmelderroste bogserie 'Panteon'-sagaen, der kombinerer science fiction og fantasy. (Foto: © Torben Huss, Scanpix)

Amanda Petrea, der anmelder bøger på sin Instagram 'Bogdoktor', siger om bogen:

- Forestil dig det her: Du kan få et job, hvor opgaven er, at du skal rejse ind i bøger og ændre dem indefra.

- Hvis du synes, den tanke er interessant, så skal du læse 'Den usynlige krig', der er første bog i en helt ny science fiction-serie, som hedder 'Tavse verdener'.

- I bogen følger man Olivia Alby, som er en del af regeringens fiktions-agenthold. Hendes opgave er at rejse ind i bøger, som er i fare for at blive manipuleret af andre politiske eller religiøse agendaer. Problemet er, at hun er endt på et komplet dysfunktionelt hold.

- Det er en hæsblæsende, actionfyldt bog, der er fyldt med skæve personligheder, kæmpe overraskelser og karakterer, der stjæler dit hjerte med det samme.

- Samtidig er det en fin fortælling om, hvad bøger gør for mennesker hver eneste dag. Det er en fin historie om skæve venskaber og om, at du altid kan vælge din egen familie.

'Lenni og Margots et hundrede år' – Marianne Cronin

Udover at være forfatter har Marianne Cronin også en ph.d. i anvendt lingvistik. (© Harper Collins)

Amanda Petrea, der anmelder bøger på sin Instagram 'Bogdoktor', siger om bogen:

- 'Lenni og Margots et hundrede år' er en splinterny litterær perle, og det er muligvis én af de absolut bedste bøger, jeg nogensinde har læst.

- Den handler om 17-årige Lenni, der er uhelbredeligt syg. Hun er indlagt på et hospital og keder sig. Desperat forsøger hun at finde muligheder for at kunne leve sit liv, selvom det snart skal slutte.

- Tilfældigvis møder hun den medindlagte 83-årige Margot, hvorefter et livsbekræftende, rørende og skævt venskab blomstrer frem.

- Vi følger Lenni og Margots gang på hospitalet, hvor vi ser et nyt, men livsændrende venskab udvikle sig. Sideløbende får vi både skæve, hjertevarme og knusende tilbageblikke fra Margots lange liv og Lennis alt for korte.

- Det er en bog om døden, men det er mest af alt en bog om livet og om, at det aldrig er for sent at ændre på det. Den her bog vil blive hos dig for evigt og give dig én af årets bedste læseoplevelser - så husk kleenex!

'Det lykkelige Arabien' – Thorkild Hansen

Forfatteren Thorkild Hansen gik bort i 1989. (Foto: © Peer Pedersen, Scanpix)

Sigurd Hartkorn Plaetner, forfatter til 'Munken fra Nordhavn', siger om bogen:

- Selvom det er en sand skildring af den danske ekspedition til Yemen – som også har et særligt sted i mit hjerte – i 1700-tallet, så er den mere spændende end den bedste krimi, mere eventyrlig end det bedste eventyr, mere morsom end den bedste komedie og desværre også mere sørgelig end den største tragedie.

- Det er nok den bedste danske bog, jeg nogensinde har læst. En helt igennem fantastisk skrevet, dragende og stadig relevant historie om de store og små spørgsmål her i livet. Jeg tror desuden, det er den bog, jeg har læst flest gange.

'Jeg løb mod Nilen' – Alaa Al-Aswani

Alaa Al-Aswani er også forfatteren bag 'Yacoubians hus'. (© Scanpix)

Sigurd Hartkorn Plaetner, forfatter til 'Munken fra Nordhavn', siger om bogen:

- Det er den seneste roman fra Alaa Al-Aswani, som nok kan betragtes som én af Mellemøstens største nulevende forfattere.

- Bogen finder sted i Kairo under Det Arabiske Forår, og det er en både meget politisk og poetisk roman, som bliver hos én længe efter.

- Al-Aswani mestrer skriften og fortællerkunsten med så stor kundskab, at jeg godt synes, at man kan sammenligne ham med den afdøde Nobelpris-vinder Nagieb Mafouzh, der ligeledes kom fra Ægypten.

- 'Jeg løb mod Nilen' er både sjov, sørgmodig, spændende og eftertænksom.