Selvom der er farvestrålende regnbuer overalt i gadebilledet i København i disse dage, lugter vejrudsigten lidt anderledes af gråvejr, regn og tidligt efterår.
Det er med andre ord perfekt læsevejr, og i litteraturens verden er der masser af spændende LGBT+-personer i både ældre og nyere romaner.
Og det er netop disse romanpersoner, vi i anledning af Copenhagen Pride og WorldPride 2021 sætter fokus på i denne artikel.
I nogle romaner er det personernes seksualitet, der er omdrejningspunktet for handlingen og historien, mens det i andre blot er en tilfældighed, at hovedpersonen er fra LGBT+-miljøet.
Til at anbefale os gode LGBT+-bøger har vi allieret os med forfatter Thomas Korsgaard, der selv er homoseksuel, og Katrine Lester, der anmelder bøger på bogblogger.dk.
God fornøjelse!
'Skelsættende for mig at læse'
Thomas Korsgaard er forfatter til tre bøger, senest 'Man skulle nok have været der' fra 2021.
Han anbefaler følgende bøger:
'Færdig med Eddy Belleguelle' af Edouard Louis (2014):
- Den handler om drengen Eddy, som vokser op i en arbejderlandsby i Nordfrankrig som homoseksuel i en machokultur. Det er en af mine absolutte yndlingsbøger.
- Den er smuk, hård og klog på samme tid og har været skelsættende for mig at læse, fordi den er så sigende præcis om en kultur, som jeg synes, jeg selv genkender fra min opvækst i Jylland.
'Dette bliver mellem os' af Alexander Kielland Krag (2021):
- Jeg oversatte denne norske ungdomsbog sidste år, og jeg havde svært ved ikke at holde lange pauser i arbejdet, fordi jeg blev rørt igen og igen over den hjerteskærende kærlighedshistorie om en dreng, som forelsker sig i en anden dreng, som måske, måske ikke er til drenge – mens noget sker omkring ham, som han ikke selv først bemærker, og som ikke skal spoiles her.
- Og så er den så enkelt og slagkraftigt skrevet.
'Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet' af Bjørn Rasmussen (2011):
- En af omfang lille bog – men med en utrolig efterglød. Det er længe siden, jeg læste den, men nogle af de vilde passager om ridelæreren og den unge hovedperson står helt skarpt i min krop.
- Bjørn Rasmussens stemme er helt særlig. Jeg er vild med den.
'Man kommer helt ind under huden på sorgen'
Katrine Lester er anmelder på bogblogger.dk og anbefaler følgende bøger:
'Ene mand' af Christopher Isherwood (1964):
- Den handler om britiske George, som bor i Californien i 1960'erne. Hans kæreste Jim er død i en trafikulykke, men Jims familie vil ikke acceptere George og Jims forhold. Derfor handler bogen både om Georges sorg over selve dødsfaldet og den sorg, han har, fordi han ikke kan dele det med Jims familie.
- Bogen følger George gennem en dag, hvor han drikker sig fuld og flirter med en studerende på en bar. Og så er den skrevet af Christopher Isherwood, som er kendt som manden, der skrev bogen bag musicalen 'Cabaret' (bogen hed 'Goodbye to Berlin').
- Det er en intens roman, hvor man kommer helt ind under huden på sorgen og magtesløsheden, og den er virkelig fremragende skrevet.
'Pige, kvinde, andet' af Bernardine Evaristo (2019):
- Den foregår i Storbritannien i moderne tid og er en sammenfletning af fortællinger fra flere forskellige kvinder, der er homo- og heteroseksuelle, transkønnede og sorte. Det er en meget rig roman, der handler om den forskellighed, som det moderne liv viser på tværs af køn, klasse, rigdom og så videre.
- Den handler om, hvordan synet på de forskellige generationer og synet på køn og seksualitet har ændret sig. Jeg anbefaler den til alle mine veninder, fordi den giver et mangfoldigt syn på, hvad det vil sige at være kvinde i dag.
'Alt dette vil jeg give dig' af Dolores Redondo (2018):
- Det er en spansk krimi, som folder sig ud over 624 sider. Det er en rigtig god spændingsroman og meget whodunit-agtig. Og så har jeg valgt den, fordi den er så normal. Forstået på den måde, at det er en krimi, hvor hovedpersonen tilfældigvis er homoseksuel.
- Den handler om en trafikulykke, hvor hovedpersonens kæreste dør, og det fascinerende er den normalitet, der bliver skildret. Det er bare tilfældigvis to mænd, der har et forhold. Og det holder jeg af – at det handler om et normalt familieliv og parforhold, og der er ikke noget særegent over det.