Millioner af kroner og gigantisk hæder: Amerikansk forfatter får årets Nobelpris i litteratur

Nobelprisen i litteratur regnes for at være verdens største litterære pris.

Den 77-årige amerikanske digter Louise Glück modtager dette års Nobelpris i litteratur. (Foto: © SHAWN THEW, Scanpix)

Dette års vinder af Nobelprisen i litteratur er den amerikanske digter og forfatter Louise Glück.

Det har Det Svenske Akademi, der uddeler den eftertragtede litteraturpris, netop offentliggjort i Stockholm.

Begrundelsen fra Det Svenske Akademi lyder, at digteren Louise Glück får prisen for "sin usædvanlige poetiske stemme, der med streng skønhed gør den individuelle eksistens universel".

Den 77-årige forfatter vil på grund af coronapandemien ikke modtage prisen i år, men det vil ske ved en en ceremoni næste år, oplyser akademiet.

Ifølge Jes Stein Pedersen, der er litteraturredaktør hos Politiken, er valget af Louise Glück "konservativt, men af kvalitet".

- Hun er en forholdsvis ukendt digter, som er højt skattet af dem, der kender hendes digte og af sine digter-kolleger, siger han og fortsætter:

- Det, hun kan, er at skrive om tilværelsen på en måde, så alle mennesker i verden kan spejle sig i det. Hun kender sin kunsthistorie og verdenshistorie, og hun har en universel gyldighed.

Verdens største litterære pris

Ifølge Dagbladet Informations litteraturredaktør, Peter Nielsen, er prisen den største inden for litteraturens verden.

- Nobelprisen i litteratur er den største litterære pris uden sammenligning. Det skyldes blandt andet pengesummen på ni millioner svenske kroner, som er den største målt i kroner og øre.

- Men det skyldes også, at prisen er den institution, den er. Den er blevet uddelt i over hundrede år, og hele udvælgelsesprocessen er meget, meget grundig. Nobelprisen i litteratur har det renommé, at det er den ypperste, siger han.

Her ses Louise Glück med den daværende amerikanske præsident Barack Obama tilbage i 2015, hvor han overrakte hende en 'National Humanities'-medalje. (Foto: © Ron Sachs, Scanpix)

Selvom det er en stor ære at vinde Nobelprisen i litteratur, så kan det være dobbelttydigt for forfatteren - specielt hvis forfatteren er ung, mener han.

- På den ene side er det selvfølgelig en kæmpe anerkendelse, men i nogle tilfælde kan prisen være det værste at få. For hvordan skal man nogensinde leve op til det igen som forfatter, siger Peter Nielsen.

Østriger vandt sidste år

Sidste år var det den østrigske forfatter Peter Handke, der modtog Nobelprisen i litteratur, hvor også 2018-prisen blev uddelt.

Her ses sidste års vinder af Nobelprisen i litteratur, østrigske Peter Handke (højre), sammen med vinderen fra 2018, Olga Tokarczuk, fra Polen. (Foto: © JONAS EKSTRÖMER, Scanpix)

Det skyldtes, at prisen ikke blev uddelt dét år, da en voldtægsskandale samt en sag om læk af navne på prismodtagere hærgede Det Svenske Akademi.

Modtageren af den eftertragtede litteraturpris får blandt andet en medalje og et beløb på ni millioner svenske kroner.

Prisens navn stammer fra den svenske ingeniør Alfred Nobel, som efter sin død i 1896 efterlod sig en formue, der udgjorde grundlaget for den fond, hvorfra der årligt bliver uddelt seks lige store portioner penge inden for områderne fysik, kemi, medicin, litteratur, økonomi og fred.

Tre danskere har vundet Nobelprisen i litteratur. I 1917 delte Karl Gjellerup og Henrik Pontoppidan prisen, mens Johannes V. Jensen modtog prisen i 1944.