Quentin Tarantino er sprunget ud som forfatter – og folk er ellevilde

Bogudgaven af 'Once Upon a Time... in Hollywood' kaldes blandt andet for 'afhængighedsskabende læsværdig'.

Quentin Tarantino poserer med sin Oscar for 'Bedste manuskript', som han vandt for 'Django Unchained' i 2013. Han vandt samme pris for 'Pulp Fiction' i 1995. (Foto: © Mike Blake, Scanpix)

Spoiler-alarm: Denne artikel afslører dele af handlingen i bogudgaven af 'Once Upon a Time... in Hollywood'.

Når der hvert år bliver uddelt glitrende Oscar-priser, bliver der også disket op med en pris for 'Bedste filmatisering'. Altså en pris for på bedst tænkelig vis at transformere en bog til en film.

Nu har filmskaber Quentin Tarantino gjort præcis det modsatte.

Altså, gjort sin seneste film til en bog.

I 2020 kom det frem, at den dobbelte Oscar-vinder havde underskrevet en aftale om at skrive to bøger. Nu er den første bog landet. Og bogversionen af 'Once Upon a Time... in Hollywood' vækker mildest talt begejstring hos anmelderne.

På anmeldelsessiden Goodreads scorer bogen 4,31 ud af fem stjerner, og også hos britiske The Guardian er anmelderen vild med "bogfiseringen" af den populære film.

- Bogen er fuldstændig uhyrlig og afhængighedsskabende læsværdig i sin egen ret, lyder det blandt andet i anmeldelsen.

- Bogen er en påmindelse om, at Tarantino er en virkelig god forfatter. Det bør ikke overraske, at hans genialitet som manuskriptforfatter også kan overføres til fiktionens verden - det gælder både i dialogen, der er ligesom at overvære en fyrværkeriopvisning, men også i selve fortællingens byggeklodser.

The Washington Post tilslutter sig det begejstrede kor af anmeldere:

- Bogen er langt fra noget, man bare smider ud, selvom den lader som om, at den er det. Måske viser Tarantinos bog endda en ny begyndelse for den utroligt opfindsomme filminstruktør.

Og bogudgaven af 'Once Upon a Time... in Hollywood' høster ikke kun roser hos anmeldere og brugere. Den befinder sig i øjeblikket også på en solid førsteplads over internethandlen Amazons mest solgte bøger overhovedet.

Således figurererer bogen både på Amazons samlede liste over mest solgte bøger, ligesom det også er den mest sælgende bog i under-kategorierne "litterær fiktion", "historisk fiktion" og "action- og eventyrfiktion".

Her ses Leonardo DiCaprio og Brad Pitt på den røde løber i Cannes, hvor 'Once Upon a Time... in Hollywood' fik verdenspremiere i 2019. De spillede de bærende roller i filmen. (Foto: © Toni Anne Barson, Getty Images)

Filmens karakterer udbygges

Bogen fungerer som en slags en forlænget udgave af filmen fra 2019, som også fortæller nye historier om hovedkaraktererne, Rick Dalton og Cliff Booth, der blev spillet af Leonardo DiCaprio og Brad Pitt i filmen.

I bogen bliver det blev andet afsløret, at Cliff Booth rent faktisk dræbte sin kone, hvilket han dog senere fortrød. Desuden kommer det frem, at hovedrollen, Rick Dalton, er bipolar.

- I 1970'erne var de første voksenbøger, jeg læste, romanudgaver af film. Og den dag i dag har jeg stadig en stor forkærlighed for denne genre (...) Jeg er også spændt på at udforske mine karakterer og deres verden yderligere i en litterær rejse, som (forhåbentligt) kan stå på lige fod med sin filmiske pendant, har Quentin Tarantino tidligere fortalt til Deadline i forbindelse med bogeventyret.

Quentin Tarantino har tidligere udtalt, at hans kommende - og tiende - film bliver hans sidste.

Hvorvidt hans bog nummer to kommer til at lægge sig op ad den film, vides endnu ikke.