(Foto: © Nicolas Cosedis)

SE BILLEDERNE Nicolas fotograferer København, mens han læner sig ud af døren på et fly

Fotograf Nicolas Cosedis er aktuel med en bog, der viser byen fra helt nye vinkler.

Forestil dig, at du sidder i et lille fly, der svæver i flere kilometers højde over København, alt imens du skal læne dig ud af flyets åbnede dør for at tage billeder med dit store, tunge kamera.

Det lyder måske lidt nervepirrende for de fleste, men det er ikke desto mindre præcis sådan, Nicolas Cosedis bruger en stor del af sin tid.

Den københavnske fotograf er netop nu aktuel med bogen 'Byen fra skyen', som er spækket med billeder af København fra en vinkel, de færreste af os har oplevet byen fra – nemlig oppefra.

Billederne kan ikke sammenlignes med det, du ser, hvis du flyver til eller fra Københavns lufthavn, for Cosedis er nemlig i nogle tilfælde helt nede i 3-400 meters højde, når han skyder sine billeder fra en Cessna 172 flyvemaskine.

Det betyder, at man kan se alverdens detaljer, som man ikke ville kunne registrere fra et almindeligt passagerfly.

Men hvordan opstod idéen til at skyde bybiller, mens han hænger ud af en flyvemaskine?

- Det er en kombination af flere ting. Som barn brugte jeg meget tid i USA med mine forældre, hvor jeg var på mange flyture med motorsportsfly og så videre, siger Nicolas Cosedis og fortsætter:

- Desuden er jeg vokset op i Dragør, og da jeg var barn i 80'erne og 90'erne, arbejdede alle jeg kendte i lufthavnen. Derfor har jeg en stærk relation til luftfart.

- Og så kommer jeg fra en familie af hobbyfotografer, så de konstellationer har gjort, at jeg er endt i en flyvemaskine med et kamera.

Herunder kan du se en række billeder fra 'Byen i skyen', som Nicolas Cosedis fortæller nærmere om.

  • De runde haver i Nærum: - Det er et helt fantastisk sted, som den danske landskabsarkitekt C. Th. Sørensen har tegnet. Mange siger, at billedet er typisk dansk, fordi det viser sommerhuse. Men der er også noget Tolkien og Hobbit-univers over det. Jeg kan godt lide koloni- og sommerhusområder, fordi individet kan udfolde sig inden for fællesskabets rammer. Der er for eksempel mange regler, hvis du er medlem af en haveforening, men omvendt vælger mange også – frivilligt – at gøre det samme i foreningerne, for eksempel at sætte en flagstang op. (Foto: © Nicolas Cosedis)
    1 / 11
  • Kongens Nytorv: - Hvis man går rundt i nærheden af Kongens Nytorv, lægger man slet ikke mærke til, hvor kompakt byen er. Men når man kommer op i 400 meters højde, hvor billedet er skudt, ser man, hvor tæt alting er på hinanden. Man kan også se, hvordan det nye og det gamle København mødes. Store dele af byen brændte ned to gange i 1700-tallet, men enkelte steder på billedet kan man se gamle bindingsværkshuse, som overlevede brandene. For eksempel øverst i højre hjørne og ved Nyhavn nederst i billedet. (Foto: © Nicolas Cosedis)
    2 / 11
  • Superkilen på Nørrebro: - En moderne bypark og et frirum til at lege i, der er fantastisk designet af BIG-arkitekter. Jeg elsker Nørrebro for kvarterets diversitet, som man ikke finder på samme måde i Indre By, hvor jeg selv bor. Billedet er taget lige oppe fra. Vi er lige over midten på pladsen, og piloten er nødt til at dreje maskinen, så den tilter en smule. Imens er jeg nødt til at læne mig ud af flyet for at få den rigtige vinkel, og der er risiko for, at vi kan ramme vores egen turbulens. Alt dette er nøje indstuderet og trænet over mange år. (Foto: © Nicolas Cosedis)
    3 / 11
  • Vor Frelsers Kirke: - Det er en fantastisk kirkebygning med det snoede spir. Bygningen er meget fascinerende og har en helt anden facon, når man ser den fra oven. Billedet er taget i 400 meters højde, og vi er lige over kirken. Jeg har et specielt forhold til kirken, fordi jeg elsker arkitektur, og det er i øvrigt en af de få københavnske kirker med klokkespil, som man kan spille melodier på. Klokkespil er nemlig mere udbredt i Jylland og i flere lande syd for Danmark. (Foto: © Nicolas Cosedis)
    4 / 11
  • Brøndby Haveby: - Der er mange, der har fotograferet det sted før mig, for når man flyver fra lufthavnen ved Roskilde mod København, flyver man lige over haverne. Men jeg har prøvet at gøre det på en lidt ny måde ved at fotografere haverne under alle sæsoner. Det er nemt at finde smukke, grønne dage, men sne smelter ofte hurtigt, og man kan heller ikke fotografere, når det sner. Så det handler om at fotografere på det helt rigtige tidspunkt. (Foto: © Nicolas Cosedis)
    5 / 11
  • Kartoffelrækkerne på Østerbro: - Jeg har altid været fascineret af Kartoffelrækkerne. Husene minder mig om mine barndomsture til England og de engelske kulminebyer, som virker dystopiske, men alligevel har deres egen charme. Når man kigger på dem lynhurtigt, ser det ud, som om husene er ens, men ser man nærmere, kan man se, at der er detaljeforskelle – et hus har måske fået nyt tag, et andet har måske fået ny balkon og så videre. Ser man husene fra luften, bliver man virkelig overrasket over, hvor parallelle vejene er. Når jeg tager sådan et billede, handler det om at have den helt rigtige afstand, så det ser ud, som om husene står oven på hinanden. (Foto: © Nicolas Cosedis)
    6 / 11
  • Øresundsbroen: - Jeg synes tanken om, hvordan broer binder landsdele sammen, er utrolig smuk. Og så er broen et arkitektonisk mesterværk, som ikke kommer til sit værd, når man kører over den – men det gør den, når man ser den fra luften. Billedet er desuden en hyldest til det danske vejr. Danskerne taler meget om vejret, selvom vores vejr ikke er så ekstremt, men til gengæld er det meget lokalt. Og her på billedet kan man se, at der er uvejr på vej. (Foto: © Nicolas Cosedis)
    7 / 11
  • Københavns lufthavn: - Coronakrisen betød, at flytrafikken var på et minimum sidste år, og derfor havde vi mulighed for at tage billeder lige over lufthavnen, hvilket ikke ville kunne lade sig gøre under normale omstændigheder. Her befinder flyene sig i et servicetjek-område. Mange, der ser billedet, siger, at de tror, det er Lego-fly. (Foto: © Nicolas Cosedis)
    8 / 11
  • Marmorkirken, Amalienborg, Operaen: - Jeg elsker Frederiksstaden, og de gader der ligger der – Store Kongensgade, Bredgade og i det hele taget rokokotidens København. Ingen andre steder i København ser ud på samme måde. Så er der også Ofelia Plads, som er et halvnyt sted, hvor man kan svømme, og der er folkefest om sommeren. I det hele taget er området et tæt befolket sted i forhold til andre steder i Indre By. På billedet er der desuden kig over til Christianshavn, de gamle værfter, Christiania og meget mere. (Foto: © Nicolas Cosedis)
    9 / 11
  • VM Bjerget: - Det bliver næsten en optisk illusion, idet man får indtrykket af, at billedet er taget i ét plan. Jeg er meget fascineret af moderne arkitektur. Noget af det er mere funktionalistisk end kønt, men her er det lykkedes BIG arkitekter at skabe moderne arkitektur, der hænger sammen. Det er noget af det mest vellykkede moderne arkitektur i København, synes jeg. (Foto: © Nicolas Cosedis)
    10 / 11
  • Søerne: - Da alting var lukket ned i vinters, var der en hård frost, som gjorde, at søerne kunne åbne for færdsel for første gang i mange år. Derfor skulle jeg hurtigt have planlagt en flytur, mens færdsel fortsat var tilladt. Mange spørger mig, hvad jeg ville vise turister i København, og jeg svarer altid søerne – for de binder brokvartererne og indre by sammen, og mange københavnere går eller løber ture rundt om dem i weekenderne.
    11 / 11