Skrev sin bestseller-debut på tre måneder: I dag er 29-årig forfatter en verdensstjerne

Irske Sally Rooney har allerede opnået mere, end de fleste forfattere nogensinde når.

(Foto: © Amy Sussman / Grafik: Oliver Seppo, Getty Images / DR)

- Jeg er bare en lille forfatter, som har skrevet to interessante bøger, og det er omtrent det. Det er ikke verdensomvæltende.

Sådan lød den beskedne kommentar fra irske Sally Rooney, da hun i 2018 besøgte Danmark for at optræde på festivalen Louisiana Literature.

Men hendes to bøger – og den tredje, hun nu har på vej – har faktisk været temmelig verdensomvæltende. I hvert fald i bogverdenen.

I 2018 var Sally Rooney bare 27 år, men allerede lidt af en stjerne. Året før var hun debuteret med bestsellerromanen 'Samtaler med venner', der havde indbragt hende priser, stjernespækkede anmeldelser og placeret hendes navn på bogreoler i mange lande verden over.

"En litterær sensation" og "den første millenial forfatter" blev hun kaldt i medier som The Guardian og New York Times.

- Da jeg interviewede Sally Rooney i 2018, var der en kæmpe hype omkring hende, hvilket man også kunne mærke i den sal, hvor vores samtale skulle foregå. Salen var propfyldt med forventningsfulde læsere, især yngre kvinder. Mange af dem sad med deres egen kopi af Rooneys bog, fortæller skribent og litteraturanmelder Katrine Tschmerinsky.

Hun interviewede Sally Rooney på scenen til festivalen på kunstmuseet Louisiana, der altid har store, internationale forfatternavne på programmet. Hypen omkring Sally Rooney virkede dog ikke til at være noget, der påvirkede den unge forfatter voldsomt, husker Katrine Tschmerinsky:

- Det, som gjorde størst indtryk på mig, var hendes værdighed. Hun virkede hverken beklemt eller benovet over al opmærksomheden. Hun introducerede sig selv og sin roman med stor integritet.

Tv-serie gav boost

Uimponeret - men meget taknemmelig - var også sådan jeg oplevede Sally Rooney, da jeg et par dage senere interviewede hende til dr.dk.

Det var kort før hendes anden roman, ’Normale mennesker’, var sat til at udkomme. Den blev ligesom forgængeren et stort hit, kommercielt og anmeldermæssigt - og vandt også flere priser. Da BBC og Hulu sidste år gik sammen om at lave den til tv-serie, fik Sally Rooneys popularitet endnu et boost.

- Sally har skrevet en bog om mennesker, som vi genkender fra den virkelige verden. Hun skriver ikke om utilgængelige mennesker, men derimod om "normale mennesker" – om os, vores venner og mennesker, vi kender. Derfor er det så let for os som læsere og som seere at trænge ind i disse karakterer: Vi har alle sammen mere eller mindre følt det samme som dem, og det er hemmeligheden bag bogens succes og viser, hvor genial Sally er, sagde Paul Mescal, der spiller Connell i tv-serien 'Normale mennesker' sidste år til dr.dk. (Foto: © Ho)

I dag har hypen nået et niveau, hvor annoncering af en ny Sally Rooney-bog er en decideret begivenhed i den internationale bogverden. Det sås for nyligt, da hendes tredje roman, 'Beautiful World, Where Are You', blev offentliggjort til udgivelse den 7. september. Den fik straks mærkatet "et af årets mest ventede bøger".

Kigger man på det sociale medie for bogelskere, Goodreads, så lader der til at være noget om snakken. Her skrev en bruger: "ikke for at være dramatisk, men den her bogannoncering er p.t. det mest spændende i hele verden for mig" - og en anden kommenterede: "Jeg går i seng. Væk mig den 7. september".

Det danske forlag Gyldendal bekræfter overfor dr.dk, at der er planer om en dansk udgave.

Held og timing – eller hårdt arbejde?

Men hvorfor er det lige 29-årige Sally Rooney fra Dublin, der er løbet med anerkendelse og berømmelse i en størrelsesorden, som de færreste forfattere opnår i løbet af et helt liv – og meget sjældent så tidligt i karrieren?

Da jeg talte med Sally Rooney i 2018, var hun som sagt ikke meget for at sole sig i sin succes og forklarede selv sin kometkarriere med en blanding af "held og timing". Men læser man lidt op på, hvad hun ellers har lavet; hvor hurtigt hun skrev sin debut for eksempel, så er hårdt arbejde og en god portion talent nok også en del af forklaringen.

Allerede som teenager begyndte Sally Rooney at skrive og fik trykt et par af sine digte. I 2015 fik hun bragt et essay i tidskriftet Dublin Review, som endte med at blive hendes adgangsbillet til et liv som feteret forfatter.

Efter at have læst Sally Rooneys essay, kontaktede en litterær agent hende nemlig og spurgte om ikke, hun også havde noget fiktion liggende. Det havde hun – og det sendte agenten så til en række forlag, hvoraf flere af dem straks tilbød Sally Rooney en bogkontrakt. Det betød, at hun måtte turboskrive første udkast til sin debutroman på bare tre måneder samtidig med, at hun færdiggjorde sin kandidatuddannelse i amerikansk litteratur ved Trinity College i Dublin. I øvrigt samme sted, som hovedpersonerne fra ’Normale mennesker’, Marianne og Connell, også studerer.

Sally Rooneys to første bøger har blandt andet gjort sig bemærket med en række nomineringer til prestigefyldte priser og vundet flere af dem. For 'Normal People' modtog hun i 2018 den britiske Costa Novel Award. (Foto: © Barcroft Media, Richard Kendal/Barcroft Media)

Mere interessant som sociolog end forfatter

Mens hun studerede, var Sally Rooney desuden en del af universitetets debatklub, og hun endte endda som europamester i debat for universitetsstuderende i 2013. Måske er det samme skarphed, hun trækker på, når hun portrætterer sin egen generation så præcist som hun ofte bliver rost for at gøre?

Det er i hvert fald noget af det, Katrine Tschmerinsky fremhæver som Sally Rooneys særlige talent:

- Jeg tror, hendes romaner har været vigtige i den forstand, at de har været med til at skabe et sprog for, hvad det er for nogle mennesker, som vores tid skaber.

Katrine Tschmerinsky mener også, at en af Sally Rooneys styrker, er, at hun med det samme fik skabt en genkendelig skrivestil, en klar stemme. Sally Rooneys bøger er dog ikke den slags, hun personligt vender tilbage til og samler på sætninger fra.

- Men hun har fundet en måde at skrive om et meget specifikt udsnit af verden, som fænger mange og får dem til at læse og tale om litteratur. Jeg er nok mere interesseret i hende som sociolog end som forfatter. Men det kan selvfølgelig godt ændre sig med tiden, tilføjer Katrine Tschmerinsky.

Klasse, køn og kapitalismekritik

I anmeldelser og omtaler bliver Sally Rooney ofte hyldet for sin realisme, skarpe dialog og evne til at skildre psykologiske dybder i mennesker.

Instruktøren bag serie-matiseringen af 'Normale mennesker', Lenny Abrahamsson, sagde i et interview sidste år om Sally Rooneys talent: ”Sally skriver ikke på en abstrakt måde; hun skriver meget konkret. Og det er bemærkelsesværdigt, hvor direkte hendes skrivestil er i forhold til, hvor dybt hun når. Jeg kunne mærke, hvordan de her to karakterer havde det (…)," forklarede han.

Bøgernes handling er på overfladen sjældent voldsomt dramatisk; historierne fokuserer i stedet på relationer, magtdynamikkerne imellem karaktererne og den måde, de er forbundet til større samfundsmæssige strukturer og kategorier som for eksempel køn og klasse.

Det lyder også til at være tilfældet med den kommende roman, der ifølge forlaget "følger fire unge, mens de forsøger at navigere i kærlighed, venskab og sex". To af dem er forfatteren Alice og Felix, der arbejder som lagermedarbejder - og det lugter allerede lidt af samme klasseforskel, som også er et centralt tema i 'Normale mennesker'.

Samfundsinteressen og det socialistiske sindelag er noget, Sally Rooney har med sig fra sit barndomshjem i det vestlige Irland, hvor hun voksede op med mor, far og to søskende.

Hun kalder sig selv marxist (efter den tyske sociolog, økonom og filosof Karl Marx) - og i de efterhånden mange interview, hun har givet, lægger hun ikke skjul på, at der også er et politisk lag i bøgerne. Som marxist forholder hun sig blandt andet kritisk til det klassedelte, kapitalistiske samfund. I Weekendavisen kaldte Linea Maja Ernst i 2019 Sally Rooney for "marxistisk romantiker" - og fortsatte: "Hun er optaget af, hvordan man undslipper transaktionens logik, hvorvidt man kan behandle et forhold mellem mennesker som andet end en udveklsing af tjenester, af kærlighed som en vare."

Sally Rooney har flere gange selv peget på finanskrisen i 2008 som en definerende begivenhed for sin generation, hvoraf mange i dag er ringere stillet end deres forældre, når det gælder muligheden for fast job og egen bolig.

Netop det talte hun også om i det interview, hun gav til dr.dk i 2018:

- Hele min oplevelse som studerende var meget farvet af, at verdensøkonomien havde ændret sig drastisk og at mine forventninger til, hvordan mit liv ville se ud, når jeg var færdig på universitetet, også ændrede sig. Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der føler mig desillusioneret i forhold til kapitalismen og det frie marked. Sådan tror jeg, mange har det.

Var helt opslugt af serien

'Normale mennesker' handler om overklassepigen Marianne og arbejderdrengen Connell, hvis mor gør rent i det palæ af et hjem, hvor Marianne bor. Vi følger dem og det besværlige forhold, de udvikler på tværs af klasseskel. I gymnasieårene er Marianne den underlige outsider, mens Connell er skolens populære atlet. På universitet bliver de roller pludselig byttet om.

Da tv-serien havde premiere under forårets lockdown, var Marianne og Connell i skikkelse af de to skuespillere Daisy Edgar-Jones og Paul Mescal pludselig overalt på sociale medier – i hvert fald på mine. Og det virkede, som om endnu flere fik øjnene op for Sally Rooneys forfatterskab.

En af dem var bogblogger Julie Rasmine Larsen, som står bag Litfix.dk. Hun læste Sally Rooneys debutroman, 'Samtaler med venner', da den kom på dansk i 2018, men det var først med tv-serien i 2020, at hun blev fan.

- Jeg endte med at se hele serien på nogle få dage, jeg var komplet opslugt. Rooneys kærlighedshistorie om den populære Connell og enspænderen Marianne, som alligevel finder noget fælles i hinanden, selvom de lever forskellige sociale liv, ramte bare noget i mig, siger hun og tilføjer:

- Men jeg følte efterfølgende, at jeg manglede en masse mellemregninger for virkelig at forstå dynamikken mellem Connell og Marianne.

Kan hun fortsætte projektet?

For at få mere perspektiv på forholdet mellem de to, måtte Julie Rasmine Larsen derfor læse bogen. Og den var hun lige så begejstret for som serien. Faktisk så begejstret, at der skal meget til, før hun tror, Sally Rooney kan overgå sig selv i den nye bog:

- Jeg har kæmpe høje forventninger efter ’Normale mennesker’, men tror samtidig ikke på, at man kan skrive så unik en historie som den om Connell og Marianne igen. Det er lidt ligesom med 'Call Me by Your Name'. Den gik kun én gang. André Acimans efterfølger kunne slet ikke nå samme niveau.

Katrine Tschmerinsky forventer, at Sally Rooney holder sig til sin genkendelige stil - og så er hun spændt på at se, om forfatteren, der fylder 30 i denne måned, formår at vokse med sin egen generation og beskrive voksenlivet på nye, interessante måde:

- Det kunne være spændende, hvis hun fortsætter sit projekt med at beskrive sine jævnaldrende, som nu er omkring de tredive. Hvis projektet fortsætter længe nok, vil hendes romaner efterhånden kunne læses som en litterær rapport om millenial-generationen.

Hvis Sally Rooney bliver ved med at skrive med inspiration fra den verden, hun selv færdes i, så bliver det også spændende at se, om hendes egen stjernestatus og berømmelse "sniger sig ind i hendes fiktion", mener Katrine Tschmerinsky.

- Hun er jo ikke længere "et helt normalt" menneske, men et hovednavn i en meget kommerciel branche. Det er da ironisk, at en selverklæret marxist ender som ungdomsikon og international bestsellerforfatter. Hvordan forener man de to ting?