- Det er megafedt, jeg er overvældet, og det havde jeg aldrig nogensinde regnet med. Og så er jeg ved at blive lidt fuld.
Sådan siger en champagnedrikkende Stine Pilgaard, som onsdag eftermiddag blev den stolte modtager af De Gyldne Laurbær, der uddeles af danske boghandlere.
Prisen modtager forfatteren for romanen 'Meter i sekundet', der handler om en ung kvinde, som flytter til Vestjylland og skal finde vej i højskolelivet og den vestjyske samtaleform. Samtidig skal hun finde ind i rollen som nybagt forælder og orakel i lokalavisens brevkasse.
Modtagelsen af De Gyldne Laurbær kom altså som en stor overraskelse for Stine Pilgaard, som onsdag var blevet bedt om at tage til København fra Vestjylland, hvor hun bor.
Hun startede med at spise frokost med sin "sindssygt glade forlægger" og kunne godt fornemme, at der var noget på færde.
- Jeg var sådan lidt: "Kom nu til sagen", fordi hun virkede så glad, og det trak i langdrag, men jeg havde aldrig nogensinde regnet med, at jeg ville få De Gyldne Laurbær. For jeg havde aldrig forestillet mig, at min bog ville sælge så meget, siger Stine Pilgaard, som efter frokosten fik overrakt prisen på sit forlag, Gutkind.
'Meter i sekundet' udkom i maj 2020 til fremragende anmeldelser.
Jyllands-Posten gav den seks stjerner og kaldte romanen for "årets udgivelse", mens Politiken, Berlingske og Kristeligt Dagblad gav den fem stjerner.
Anmelderne kastede blandt andet flotte sætninger som "en klog og underholdende roman", "en formfuldendt komedie om normalitet" og "en underfuld, smuk, livsklog og hjerteknusende morsom roman" efter den 37-årige forfatters tredje værk.
Stine Pilgaard debuterede i 2012 med romanen 'Min mor siger', og i 2015 udkom hun med 'Lejlighedssange'.
Forventeligt og fortjent
For 'Skønlitteratur på P1'-værten Nanna Mogensen kommer det ikke som den store overraskelse, at Stine Pilgaard er dette års modtager af den prestigefyldte pris.
- Det var meget forventeligt - og et stort tillykke til hende. Det er dejligt at se, at det kvalitetsmæssigt er en vældig god roman, der har modtaget De Gyldne Laurbær. Nogle gange har det været lidt mere tyndbenet, hvem der fik prisen. Men i år er det både en god og populær roman, der har fået prisen. De to ting hænger ikke altid sammen.
Ifølge Nanna Mogensen er Stine Pilgaard en forfatter, som er god til at blande forskellige genrer i sine romaner.
- Hun kan det der med at kombinere det humoristiske med det alvorlige og absurde. Samtidig er romanen også lidt pinlig nogle steder i forhold til hovedpersonen, siger hun og uddyber:
- Og undervejs i romanen skriver hun sjove sange, hvor fire af dem faktisk er blevet optaget i den nye udgave af Højskolesangbogen. På den måde blander hun forskellige genrer, og det, tror jeg, har givet pote.
Stine Pilgaard vandt med 52 procent af stemmerne, som er blevet afgivet af danske boghandlere. På de efterfølgende pladser - og i vilkårlig rækkefølge - kom Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Asta Olivia Nordenhof, Olga Ravn og Iben Mondrup.
Dermed var der lutter kvindelige forfattere i top 5, men det er ikke noget, Nanna Mogensen hæfter sig ved.
- Det er fem forfattere, der skriver godt og meget forskelligt. At det så er fem kvinder, der har skrevet dem, er en tilfældighed. Det er ikke kvindelige forfattere, det er forfattere. Længere er den ikke, siger hun.
Prominente tidligere vindere
De Gyldne Laurbær er tidligere gået til prominente forfattere som Helle Helle, Klaus Rifbjerg, Sara Blædel, Karen Blixen, Jakob Ejersbo, Inger Christensen og Tove Ditlevsen.
Sidste år gik prisen til Sara Omar for romanen 'Skyggedanseren', der handler om den kurdiske pige Frmest, som bliver udsat for overgreb i sit hjemland og senere flygter til Tyskland og derefter Danmark.
Afstemningen til årets modtager af De Gyldne Laurbær foregår ved, at danske boghandlere og deres ansatte kan stemme på en nulevende dansk forfatter, der i det forgangne år har udgivet en skønlitterær bog, som fortjener anerkendelse. En forfatter kan kun modtage prisen én gang.
Normalt uddeles prisen hvert år i januar, men da alle landets boghandlere måtte lukke deres forretninger i december sidste år og flere måneder frem, blev afstemningen udskudt til maj.