'Det har jeg sgu aldrig sat pris på før': 5 kendte fortæller om de første 14 dage af coronakrisen

Det er virkelig nedtur at være i karantæne. Men vi kan også lære meget af det.

- Det er skidesundt, at man kan få en pause til at mærke, hvem man er, hvad man gerne vil, og hvad det vigtige i ens liv er, mener P3-vært Kathrine Abrahamsen. (© Pressefotos)

Virus, sygdom og karantæne. Ingen venner, ingen koncerter, ingen fester, ingen skole, intet arbejde, ingen penge – og ingen steder at bruge dem. Kun dig selv og måske lige den nærmeste familie eller kæreste. Ingen tvivl. Corona er lort.

Men diamanter skabes som bekendt under pres. Og nu, hvor vi er tvunget til at ændre vores livsmønster, giver det også anledning til at kigge på, om vi kan lære noget af de første to ugers karantænetid, som vi kan tage med os videre, når coronakrisen en dag letter.

- Jeg plejede at være meget ude og ofte arbejde i døgndrift. Nu står jeg i en situation, hvor jeg kan stoppe op og reflektere. Jeg tror 100 procent, at jeg bliver sundere, både fysisk og psykisk, som sangeren Skinz siger.

Og han er ikke den eneste.

Vi har også spurgt en filminstruktør, en rapper, en modejournalist og en radiovært, hvad de har lært af corona-karantænen. Og hvad de vil tage med sig videre i livet, når krisen er overstået.

Sangeren Skinz: 'Den her tid er en øjenåbner'

(Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Er aktuel med sin nye single 'Glemmer aldrig' med Faustix.

- Den tid, mange af os har til at selvreflektere, er normalt kort. Men nu har vi pludselig fået fucking meget tid til at tænke og anerkende ting overfor os selv. Det er nu, jeg har mulighed for at puste ud, stoppe op og investere i mig selv.

- Hvis man for eksempel er meget glad for at tage ud og feste, kommer det tit til at gå udover andre ting, som man udskyder, fordi man ikke er på 100 procent. Det har man tid til nu, fordi man er uden fristelserne.

- Det er gået op for mig, at det er meget vigtigt at have en base hjemme, som også er funktionel. Før var mit hjem bare min seng, sofa, tv og køkken, det var hyggeligt, men det var bare et hjem. Lige nu er min kæreste og jeg i gang med en lille forårsrengøring. Jeg er lidt samleragtig med mange ting, og det er en god anledning til at rydde op herhjemme og i sit hoved.

- Jeg plejede at være meget ude og ofte arbejde i døgndrift. Nu står jeg i en situation, hvor jeg kan stoppe op og reflektere. Jeg tror 100 procent, at jeg bliver sundere både fysisk og psykisk. Jeg løber hver dag og hjemmetræner med vægte, og det har jeg kørt 12 dage i streg. Det gjorde jeg slet ikke på samme måde før.

- I stedet for at være afhængig af andre til at lave musik i et studie, byggede jeg for to-tre dage siden et ministudie herhjemme, og jeg har allerede lavet to-tre demoer. Der kommer en masse gode ideer og refleksioner i denne tid til nye sange. Coronaen har givet mig en investering i mine egne kompetencer.

P3-vært Kathrine Abrahamsen: 'Fuck mand, skulle jeg have gået mere på Tinder?'

(© DR)

Vært på 'Karantæne' på P3, som sendes hver dag kl. 12.

- Den her pause har virkelig fået mig til at reflektere over, at jeg måske har lagt for meget værdi i at være mit arbejde. For mig er mit arbejde helt sindssygt vigtigt, men som single i alt det her er jeg også sådan "fuck mand, skulle jeg have gået mere på Tinder?" Jeg har ikke en følelse af ensomhed, men en meget tydelig mangel på tosomhed.

- Jeg har altid gerne ville være sådan en rigtig karrierekvinde, det vil jeg også stadig gerne være, men jeg er virkelig begyndt at reflektere over, om vægtskålen er tippet over på den anden side. Jeg fortryder ikke nogen af de valg, jeg har truffet, men nu er det gået op for mig, at jeg også må være åben overfor at prioritere noget andet. For det er da ikke nogen hemmelighed, at jeg synes, det er super svært at være tvunget til at være alene.

- Jeg står tilbage i en lejlighed med min hund og tænker virkelig over nogle af de valg, jeg har truffet. Og det tror jeg, er skidesundt. At man kan få en pause til at mærke, hvem man er, hvad man gerne vil, og hvad det vigtige i ens liv er.

Rapperen Carmon: 'Det har jeg sgu aldrig sat pris på før'

Aktuel med sin nye single 'Comfort'. - Her under coronakarantænen har jeg brugt rigtig meget tid foran computeren med selv at producere musik. Der er ikke rigtigt andet at lave. Før tog jeg bare ud i studiet med en producer, som gjorde deres del af jobbet, men nu er jeg blevet nødt til at lære det selv.

- Jeg har en mikrofon herhjemme og et lydkort og høretelefoner, det er nok for mig. På de her uger er jeg blevet meget bedre til selv at indspille, producere og komponere min musik. Det er klart noget, jeg 100 procent sikkert kan blive ved med efter krisen.

- Før coronaen kan jeg nærmest ikke huske, hvornår jeg var alene hjemme to timer i træk på den dér måde, hvor jeg bare sad hjemme og nød alenetiden. Det gør jeg nu, og det har jeg sgu aldrig sat pris på før.

Filminstruktør Amalie Næsby Fick: 'Det har jeg aldrig oplevet på den måde før'

Aktuel med tv-serien 'Sex' der kan ses på TV2 Play.

- Ordet "samfundssind" har jeg aldrig tænkt over før. Men det synes jeg, er et fedt og smukt begreb. At vi alle hjælpes med at tage hensyn til hinanden. Folk der står i kø ved bageren med to meters afstand. Det virker til, at der er en ekstremt respekt for, at vi skal igennem det her sammen. At vi står sammen og gør noget for en større sammenhæng. Det har jeg aldrig oplevet på den måde før, og det er sindssygt smukt. Det håber jeg, vi kan tage med ud af den her krise.

- Og så synes jeg, det er fedt, at der så hurtigt er kommet de her hjælpepakker. Vi troede, min kone ville blive fyret, men hendes job blev reddet takket være en hjælpepakke. Fremover vil jeg være ekstra glad, når jeg betaler min skat.

Modejournalist Chris Pedersen: 'Jeg håber, vi husker, hvordan det føles at være bange for ikke at kunne betale sin husleje'

(Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

Kulturredaktør på Radio Loud, som går i luften på onsdag.

- I de her uger arbejder vi på en anden måde. Mange læser eller arbejder hjemmefra, og derfor synes jeg, vi er nødt til at spørge os selv efter krisen: Er det nødvendigt at være på et kontor i otte timer på et bestemt tidspunkt? Jeg er selv et morgenmenneske, så når arbejdsdagen går i gang, har jeg tit været oppe i mange timer. Det her åbner op for, at vi på den anden side af krisen kan kigge lidt mere på folks egne rytmer.

- Jeg håber, vi kan opretholde den form for empati og barmhjertighed, vi udviser overfor hinanden lige nu. Mange mister job og løn, og det er blevet ekstremt åbenlyst for mig, hvor skrøbelige vi alle er. Jeg har været freelancer hele efteråret, og jeg vil bare sige "hold kæft, hvor er jeg taknemmelig for, at jeg har et arbejde med fast løn". Det har mange af mine venner ikke. Når krisen er forbi, håber jeg, vi husker, hvordan det føles at være bange for ikke at kunne betale sin husleje. For sådan er der mange, der stadig vil have det.

- Jeg er single og har boet alene i mange, mange år. Jeg er vant til at være meget social og være ude til en masse spændende ting, men i en krise som denne er man også sårbar, hvis man lever et liv, hvor man er meget alene. Det er noget, jeg vil tage meget alvorligt, når jeg kommer ud på den anden side. Jeg anerkender nu, at mine mange år som single er et mønster, som jeg lige vil tage op til overvejelse igen.