Lørdag aften blev sangeren Alina Pash udråbt som vinderen af årets ukrainske Melodi Grand Prix.
Men nu har Alina Pash valgt at trække sig fra årets konkurrence.
Det sker, efter den 28-årige musiker, der skulle have repræsenteret Ukraine med sangen 'Shadows of Forgotten Ancestors', de seneste dage har været midtpunkt for en regulær skandale, hvor hun blandt andet er blevet beskyldt for dokumentfalsk.
- Jeg vil ikke være en del af den her beskidte historie længere. Det er med et tungt hjerte, at jeg trækker mit kandidatur som Ukraines repræsentant ved Eurovision tilbage. Jeg er virkelig ked af det, skriver Alina Pash på Instagram.
Skandalen, der de seneste dage har trukket overskrifter i ukrainske medier, udspringer af et besøg på Krim-halvøen, som Alina Pash foretog i 2015. Det vil sige et år efter, at Rusland i 2014 annekterede området, der fortsat officielt er en del af Ukraine, men under russisk kontrol.
Ifølge sangeren besøgte hun den omdiskuterede halvø i forbindelse med et privat bryllup, og hun har fortalt, at hun rejste ind i Krim med bus gennem en grænseovergang i Ukraine.
Kritikere påstod dog, at Alina Pash i virkeligheden rejste ind i Krim med fly fra Rusland. Ukraine anerkender ikke Ruslands annektering af Krim, og derfor er det ifølge ukrainsk lovgivning ulovligt at rejse ind i Krim fra Rusland.
Mandag meddelte den ukrainske tv-kanal Suspilne, der arrangerer Ukraines Grand Prix, at man mistænkte Alina Pash for at have sendt dem forfalskede rejseoplysninger.
Sangeren havde tidligere sendt kanalen et – ifølge hende – officielt dokument fra den ukrainske grænsevagt som bevis for, at hun havde passeret grænseposten i Ukraine og altså ikke var rejst ind gennem Rusland.
Tv-kanalen mistænkte dog dokumentet for at være falskt og anmodede derfor de ukrainske myndigheder om at bekræfte oplysningerne.
Kunne eller ville de ikke det, ville Alina Pash blive frataget sin titel som vinderen af det ukrainske Melodi Grand Prix, der på de kanter hedder 'Vidbir'.
Anklagerne om dokumentfalsk fik tirsdag den administrerende direktør for tv-kanalen, Mykola Chernotytskyi, til tasterne, hvor han i et opslag på Facebook skrev, at "bedragere ikke kan repræsentere Ukraine ved Eurovision".
'Jeg ønsker ikke en virtuel krig'
Men nu er Alina Pash altså kommet ukrainsk tv i forkøbet og har officielt trukket sig som landets repræsentant ved dette års Eurovision.
Det skete blot få timer efter, at sangeren i et andet opslag på Instagram erkendte, at de omdiskuterede dokument højst sandsynligt var falsk, men at hun ikke bevidst har forsøgt at fuske med oplysningerne.
Ifølge hende blev det – altså muligvis falske – dokument indhentet hos myndighederne af en person i hendes management, og musikeren påstår, hun ikke ved, hvordan personen har fået det omtalte dokument i hænderne.
- Præcis, hvordan og hvor personen fra mit team fik fat i det dokument, ved vi ikke (...) Det så ægte ud og havde de rigtige datoer. Men er dokumentet falsk, bør myndighederne og retten tage stilling til det. Personen fra mit team gjorde det for at hjælpe, men den slags hjælp er uacceptabel, skrev Alina Pash på Instagram og forklarede, at hun nu har fyret hele sit management.
Samtidig undskyldte hun for den ballade, tvivlen om hendes rejseoplysninger har udløst.
- Jeg vil gerne undskylde over for det ukrainske folk, til Suspilne, til alle, der er blevet påvirket af den her negative støj omkring min person. Jeg er en borger i Ukraine, jeg følger loven, støtter op om traditioner og repræsenterer Ukraine.
Få timer senere besluttede Alina Pash sig dog for helt at trække sig fra årets Eurovision.
- Jeg er musiker, ikke politiker. Jeg har ikke en hær af pr-folk, managere og advokter til at modstå alle de her angreb og trusler. Jeg ønsker ikke den her virtuelle krig og had. Den primære krig lige nu er den ydre, der kom til mit land i 2014, skriver sangeren med reference til de nuværende spændinger mellem Ukraine og Rusland.
Ifølge Suspline havde man dog allerede før Alina Pash' udmelding truffet en beslutning om, at sangeren ikke kan repræsentere Ukraine ved Eurovision.
På fredag afholder tv-kanalens bestyrelse et møde, hvor man vil diskutere balladen omkring den nationale Grand Prix-finale.
Her ventedes det også, at man ville taget endelig stilling til, om en anden musiker skal repræsentere Ukraine ved årets Eurovision, eller om landet helt trækker sig fra konkurrencen.
Politiske skandaler i hobetal
Det er ikke noget nyt, at storpolitik spiller en rolle i det ukrainske Melodi Grand Prix.
I kølvandet på Ruslands annektering af Krim i 2014 valgte ukrainsk tv i 2019 at skærpe reglerne for den lokale Grand Prix-finale.
Det betyder, at kunstnere, der har optrådt på Krim-halvøen eller i Rusland efter marts 2014, hvor annekteringen fandt sted, ikke længere kan deltage i Ukraines Melodi Grand Prix.
Heller ikke musikere, der har planlagte koncerter på russisk jord i kalenderen, kan deltage i det ukrainske Grand Prix, ligesom det er forbudt for vinderen af den ukrainske finale at optræde i Rusland, inden den internationale Eurovision-finale har fundet sted.
Bryder de reglerne, bliver de diskvalificeret og frataget retten til at repræsentere Ukraine i Eurovision.
Og det er ikke første gang, at de strikse Grand Prix-regler udløser ballade. I 2019 nægtede vinderen af konkurrencen, sangeren Maruv, at underskrive en kontrakt med tv-kanalen, der forbød hende at optræde i Rusland.
Det udløste en massiv skandale, der endte med, at Ukraine helt trak sig fra Eurovision det år.
Stormvejret omkring Alina Pash og hendes indrejse i Krim er i øvrigt ikke den eneste skandale, der har ramt ukrainske Grand Prix i år.
Undervejs i finalen opstod der rod i afstemningen, hvilket efterfølgende har fået bandet Kalush Ochestra, der blev nummer to, til at anklage ukrainsk tv for stemmesnyd. Balladen udløste sågar demonstrationer foran tv-kanalen Suspilnes hovedkvarter.
Ukrainsk tv afviser selv alle anklager om stemmesnyd, men chefen for det ukrainske Grand Prix, Yaroslav Lodygin, har meldt ud, at han er villig til at forlade sin post, hvis det viser sig, at der har været snyd med i spillet.
I Ukraine går politik og popmusik ofte hånd i hånd. Læs her om fem gange, det ukrainske Grand Prix tidligere har udløst politiske skandaler:
5 ukrainske Grand Prix-skandaler
- •
2005: Da Ukraine i 2005 skulle være værtsland for Eurovision Song Contest, arrangerede ukrainsk tv en storstilet national finale i jagten på den artist, der skulle repræsentere Ukraine på hjemmebane. Vinderne af den 16-show lange udvælgelse blev gruppen GreenJolly, der i 11. time fik et wildcard af ukrainsk tv. Sejren var kontroversiel, fordi gruppen havde opnået stor popularitet under den orange revolution få måneder forinden, og deres vindersang 'Razom nas bahato' var blevet udråbt som demonstranternes uofficielle slagsang. I Eurovision-finalen endte GreenJolly på en 19. plads ud af 24 sange.
- •
2007: Ukraine sendte den ekstravagante dragqueen Verka Serduchka til Eurovision. Nummeret 'Dancing Lasha Tumbai' tiltrak sig megen opmærksomhed på grund af én linje i sangen. Mange mente nemlig, at ordene "Lasha tumbai" (der ifølge ukrainerne selv var mongolsk for "flødeskum") lød mistænkeligt meget som "Russia goodbye".
- •
2016: I 2016 sendte Ukraine sangeren Jamala og nummeret '1944' til Eurovision. Et sangvalg, der udløste massiv kritik, da teksten til nummeret handlede om Sovjetunionens deportation af Krim-tatarene under Anden Verdenskrig. Kritikere mente ikke, at sangen kunne deltage i Eurovision, der ikke tillader sange med politisk indhold. Arrangørerne af konkurrencen, EBU, mente dog ikke, at sangen brød reglerne. For Ukraine fik skandalen en lykkelig slutning, da Jamala ved Eurovision-finalen i 2016 strøg til tops på pointtavlen og sikrede landet deres anden Eurvision-sejr.
- •
2017: Da Ukraine igen var Eurovision-værter i 2017, nægtede regeringen Ruslands Grand Prix-deltager, Julia Samoylova, adgang til landet, da hun havde besøgt Krim-halvøen efter Ruslands annektering af området. Det resulterede i, at Rusland trak sig fra konkurrencen. De vendte tilbage året efter, og denne gang fik Samoylova lov at deltage. EBU, der står bag Eurovision, udtrykte skuffelse over Ukraines beslutning.
- •
2019: I 2019 var den ukrainske Grand Prix-finale gennemsyret af politiske skandaler. Undervejs i finaleshowet blev flere deltagere udspurgt til deres politiske observans, og sangeren Maruv, der havde en stor karriere i både Ukraine og Rusland, blev direkte adspurgt, om Krim i hendes øjne tilhørte Ukraine. Maruv endte med at vinde konkurrencen, men trak sig senere som landets repræsentant til Eurovision, da hun nægtede at underskrive en kontrakt med ukrainsk tv, som i hendes øjne var urimelig. Showets anden- og tredjeplads nægtede også at repræsentere Ukraine, og skandalen endte med at Ukraine helt trak sig fra Eurovision 2019.
Eurovision Song Contest finder i år sted i Torino i Italien den 10., 12. og 14. maj. Hvem der i år skal repræsentere Danmark afgøres, når Dansk Melodi Grand Prix 2022 ruller over skærme den 5. marts.
Du kan se og høre alle deltagerne i den danske konkurrence her.