2020 har været et streamingår, der vil gå over i historien som et af de vigtigste. For hvad skulle vi ellers have foretaget os under lockdown?
Vi har mere end nogensinde før brug for serieanbefalinger, så vi ikke går fra forstanden - og så vi i det mindste kan få følelsen af samvær med spændende mennesker i form af yndlingsfigurerne fra serierne.
Heldigvis kom der rigtig mange gode serier i løbet af året. Også selvom mange serier blev udskudt, da man ikke kunne gennemføre de planlagte optagelser på forsvarlig vis.
Det betyder, at serier som 'Succesion' og 'Atlanta' ikke blev en del af snakken i år, men til gengæld åbnede det folks øjne for nye serier - og der er ikke så lidt at gå i gang med!
Jeg har i samråd med min kollega Kasper Lundberg udvalgt de ti serier, som gjorde størst indtryk på os i 2020. Ti serier lyder af meget, men det er ingenting, når man snildt kan lave en top 30 fyldt med fremragende serier.
Det smerter mig ikke at have plads til serier som den altid oplagte 'Fargo' (sæson 4), science fiction-nyskabningerne 'Tales From the Loop' og 'Upload', afhængighedsskabende krimier som 'The Undoing' og 'Defending Jacob' og nordiske perler som '32' og 'Beartown'.
Men lad os spare krudtet og kaste os over de allerbedste fiktionsserier, 2020 havde at byde på! Listen er lavet i vilkårlig rækkefølge.
Årets comebackserie: 'Better Things' sæson 4
Pamela Adlons mesterlige 'Better Things' peakede tilbage i anden sæson, der stadig står som en af årtiets bedste sæsoner. Humoren var bidsk, samspillet var følsomt, og serien føltes som det mest komplette billede af en singlemor, der ikke længere gider pis med hverken mænd, chefer eller utaknemmelige møgunger.
Tredje sæson udkom efter, at Adlons medskaber af 'Better Things', Louis CK, røg ud i en større #metoo-skandale. Sæsonen var mildest talt mangelfuld, og jeg frygtede, at serien ikke ville kunne finde sine ben igen.
Men nu er Adlon heldigvis tilbage i topform med fjerde sæson, hvor hendes børn spiller stadig større roller, og humoren og de relaterbare sekvenser fylder mere igen.
Alle fire sæsoner kan streames på HBO Nordic, og de tre første sæsoner kan streames på Viaplay.
Årets faste holdepunkt: 'The Crown' sæson 4
'The Crown' er serien, der lykkes med det umulige: at gøre mig interesseret i det britiske kongehus.
Samtidig blander showrunner Peter Morgan på imponerende vis virkelige begivenheder, både inden- og udenfor kongehuset, med underholdende, småbanal sæbeopera på den bedst tænkelige måde.
Det er aldrig kedeligt, når tematikker som ligestilling, social arv og historiske traumer udfoldes mesterligt med en sans for at udforske det menneskelige og følsomme, der gemmer sig i os alle - selv de kongelige.
Fjerde sæson var endnu en vellykket tour de force af både velkendte figurer samt nye tilføjelser af for eksempel prinsesse Diana, der spilles uovertruffet af den unge Emma Corrin. Selvom Gillian Anderssons overdrevne version af Margaret Thatcher skød lidt forbi målet, så blev det høje niveau, vi forventer af 'The Crown' nået, og man forstår godt, at det er en af de mest populære serier på Netflix lige nu.
Alle sæsoner kan streames på Netflix.
Årets overraskelse: 'Dave'
Skulle jeg kåre årets største serieoverraskelse, så ville det nok være 'Dave'.
En relativt billig serie skrevet og spillet af en gimmickrapper ved navn Lil' Dicky, som skulle vise sig at være.. genial?!? Ja, det mener jeg faktisk, at første sæson af Dave er, og den ville formentlig toppe min egen personlige liste, hvis jeg skulle vælge.
Serien handler om en ung mand, der desperat gerne vil have succes som rapper - på trods af ikke at besidde nogen af de klassiske attributter (udover hans egentlige rap skills), der hører sig til hos en moderne popstjerne.
Den er ikke bare sjov og underholdende.'Dave' er decideret rørende, og i centrum er en sjældent velfortalt kærlighedshistorie. Tilføj årets bedste birolle-figur i hans hypeman GaTa, store gæstestjerner og en monteret rapscene i det sidste afsnit, du aldrig vil glemme.
'Dave' er stor seriekunst om små tissemænd og store egoer og fortjener et gigantisk publikum.
Kan streames på HBO Nordic.
Årets nørdeserie: 'Devs'
Kan en serie om noget så tørt som kvantefysik være spændende?
Når det er 'Ex Machina'- og 'The Beach'-bagmanden, Alex Garland, der står bag, så er svaret et rungende "ja!".
Serien handler om en ung kvinde, hvis kæreste forsvinder sporløst, efter han er begyndt i nyt job i det mystiske tech-firma "Amaya". Firmaet ledes af en guru-agtig iværksættertype, der spilles af en langhåret Nick Offerman ('Parks and Recreation').
Serien er æstetisk overlegen, og selvom plottet bevæger sig langsomt, er seriens grundlæggende idé om flere parallelle virkeligheder noget af det mest interessante, jeg længe har set. Endnu en fuldtræffer fra Garland, som snart kan nævnes side om side med science fiction-instruktører som Christopher Nolan og Denis Villeneuve.
Kan streames hos HBO Nordic.
Årets popkornbasker: 'The Mandalorian' sæson 2
Vi er blevet nogle forkælede seriefans, er vi. Tænk, at man i 2020 kunne få lov at se en storproduktion som anden sæson af 'Star Wars'-serien 'The Mandalorian'.
En serie, der ifølge mange fans - mig selv inklusive, langt overgår den nyeste filmtrilogi, og som generelt må siges at være noget af det bedste 'Star Wars' nogensinde.
Serien emmer af space western med svingende saloon-døre og lange transportscener, der giver 'The Mandalorian' tid til at udvikle seriøse fader-følelser for den nuttede Baby Yoda (Barnet).
Seriens langsomme tempo minder om det, vi så tilbage i 1977 i den første 'Star Wars'-film 'A New Hope'. Det er et tiltrængt skridt væk fra de hurtigt klippede nyere film, der mest af alt minder om Marvels superheltefilm, og som synes blottede for den fantasy-magi, der i sin tid gjorde 'Star Wars' til verdens mest populære filmserie.
Anden sæson af 'The Mandalorian' fortsætter præcis, hvor den første slap, men alt - lige fra produktionsdesign til gæsteskuespillere - har lige fået et lille nøk op i niveau.
Kan streames på Disney+.
Årets samlingspunkt: 'Ulven kommer'
En socialrådgiver-serie på DR uden store stjerner i hovedrollerne. Det kunne umiddelbart godt lyde en anelse kedeligt.
Men 'Ulven kommer' er den mest underholdende, nervepirrende og vanedannende serie, jeg har set i år. Det er lang tiden siden, at ventetiden mellem afsnit på en serie har føltes så lang - og serien slutter endda stærkt og undgår de fristende krimiklichéer!
'Ulven kommer' føles som en helt ny måde at lave dansk spænding på. De socialrealistiske elementer vedrørende teenageren Hollys skrøbelige situation bliver aldrig skubbet i baggrunden for underholdningen.
I stedet følges det underholdende og tankevækkende perfekt ad, og manuskriptforfatter Maja Jul Larsen og DR har med 'Ulven Kommer' skabt en af de bedste søndags-dramaserier i lang tid.
Kan streames på DRTV.
Årets virkelige fortælling: 'Efterforskningen'
Det virkede som en næsten umulig opgave at lave fiktion over det frygtelige og tragiske mord på Kim Wall, og jeg var da også nervøs, da jeg satte første afsnit på. Dog var det meget hurtigt tydeligt, at serien er lavet med respekt for de implicerede og uden at sensationalisere forløbet.
Det er en krimi, som er skabt stort set uden den konventionelle spændingskurve. I stedet betages man af politiets minutiøse arbejde i en sag så grim, at det kræver følelsesmæssig distance bare at komme igennem dagen.
Man kan mærke, at seriens instruktør, Tobias Lindholm, har været en del af instruktørholdet på David Fincher-serien 'Mindhunter', og fascinationen findes ikke i de kriminelle handlinger, men i psyken hos dem, der må have øjnene på bolden, og som er nødt til at pakke egne følelser væk.
'Efterforskningen' er en enestående proceskrimi, der tager et vigtigt spring, når det kommer til moralen i serier, der baserer sig på vikelige hændelser.
Kan streames på TV2 Play.
Årets menneskelige fuldtræffer: 'I May Destroy You'
Der er flere underholdende serier med ekstremt mørke tematikker gemt under overfladen på denne liste. 'I May Destroy You' fungerer som en seriel schweizerkniv og formår både at excellere som ren komedieserie, nervepirrende krimi og drama om livets mørkeste afkroge på en og samme tid.
'I May Destroy You' er historien om at vågne op dagen efter en bytur og bare kunne mærke med hele sin krop, at noget er helt galt.
Vi følger hovedpersonen Arabella i hendes jagt på at finde ud af, om hun vitterligt blev udsat for et voldsomt overgreb aftenen forinden. Det starter som en strøtanke, hvorfor serien føles som en let komedieserie, men som handlingen skrider frem, og gårsdagens realiteter begynder at dæmre, bevæger vi os sammen med Arabella ind i mørket.
Det er barskt, sjovt og hamrende godt skruet sammen.
Kan streames på HBO Nordic.
Årets bedste feel good -serie: 'Ramy' sæson 2
Jeg vil anbefale alle at se 'Ramy'. I bund og grund er det en hjertelig og hamrende sjov coming of age-historie om en ung mand, der prøver at finde meningen med livet. Men det er også et indblik i et muslimsk miljø på en dejlig, hverdagsagtig måde, hvor Ramy og hans venner kærligt driller hinanden, mor og far har de klassiske ægteskabsproblemer, og hvor Ramys søster er træt af at blive behandlet anderledes, fordi hun er en pige.
Men serien tør også godt dykke ned i nogle af fordommene og de konflikter, der kan opstå mellem generationer, når religion og kultur spiller en stor rolle.
Ligeledes bliver samfundets voksende fremmedgørelse af den muslimske befolkning iagttaget indefra af skaberen Ramy Youssef, der husker præcis, hvor splittet USA blev efter terrorangrebet på World Trade Center i 2001.
Selveste 'Moonlight'- og 'Green Book'-stjernen Mahearshala Ali spiller i øvrigt en fremtrædende rolle og tilfører anden sæson lidt nyt liv - som et kirsebær på toppen.
Kan streames på CMORE.