Netflix, TV2 og Viaplay kaldte det for dyrt og droppede dansk indhold. Nu er de dyre filmfolk vendt på en tallerken

Filmfolkene vil nu forhandle enkeltvis med streamingtjenesterne for igen at få dem til at satse på dansk indhold.

Netflix stod bag den danske serie 'Kastanjemanden'. (Foto: © Tine Harden, Netflix)

Overskriften på artiklen er rettet. Ved publicering stod der HBO, men det er rettet til Viaplay.

I marts lagde TV2 Play en begræsning på nyudviklingen af danske film og tv-serier. Senere lød det fra Netflix og Viaplay, at de ville droppe nyproduktion af dansk indhold.

Men nu er den danske filmbranche blevet trætte af ikke at have nok at rive i. Derfor er de nu klar til at genforhandle den aftale, som fik de tre tv-stationer og streamingtjenester til at droppe dansk indhold.

- Det bliver vi nødt til at gøre, for vi blev kastet ud i et ulykkeligt udviklingsstop, hvor tjenesterne har sagt, at de ikke kunne se sig selv i aftalen, siger Benjamin Boe Rasmussen, talsperson for Create Denmark, der forhandler rettigheder for flere forbund – heriblandt skuespillere og filmansatte.

Dyr aftale stoppede produktion

Problemet har været en ny rettighedsaftale, som Create Denmark og Producentforeningen, der er en brancheforening for blandt andre danske filmproducenter, har indgået.

Aftalen indebærer blandt andet en ny rettighedsbetaling til skuespillere, dramatikere og instruktører.

Betalingen skulle være afhængig af streamingtjenestens abonnementstal og forbruget af indholdet. De internationale streamingtjenester har ellers for vane at give en samlet betaling for en længere årrække – altså en såkaldt buy-out-aftale.

Af den grund har tjenesterne altså valgt at droppe ny produktion af dansk indhold.

- Derfor er vi nødt til at gå i gang med at snakke med hver enkelte tjeneste. Det betyder, at vi bliver nødt til at rette aftalerne ind efter hver enkelte tjenestes behov for at løsne op for denne situation, siger Benjamin Boe Rasmussen til P1 Morgen.

Benjamin Boe Rasmussen er talsperson for Create Denmark og formand i Dansk Skuespillerforbund. (Foto: © Mathias Svold, Ritzau Scanpix)

Sort fremtid uden oprindelig aftale

Det er ellers ikke andet end få uger siden, at han selv stod hårdt på kravene. Mens streamingtjenesterne kom med udmeldingerne om produktionsstop i Danmark, sagde han, at det ville være ødelæggende, hvis der ikke var nogle ordentlige aftaler, der fremtidssikrede dansk filmindustri.

- For så er det en sort fremtid, vi går i møde, sagde han dengang.

Men nu vil han og Create Denmark altså have sat en stopper for udviklingsstoppet. Ellers kaster det dansk film ud i en katastrofe, siger han.

- Vi må løse udviklingstoppet på den korte bane. På den lange bane må vi lave en rettighedsaftale, som bevarer den bæredygtige måde, vi laver film og tv på i Danmark, siger han.

Så I holder fast i, at I vil have rettighedspenge for forbruget?

- Det er jo ikke noget nyt, vi har opfundet. Det er en formalisering af de vilkår, vi har haft gennem 50 til 60 år. Problemet er, at vi har forhandlet det fra produktion til produktion – og både tjenesterne, producenterne og vi var interesserede i at lave en formalisering, siger Benjamin Boe Rasmussen, der ikke ønsker at afsløre, hvad der nu tales om i forhandlingsrummet med tjenesterne.

TV2 fortalte i marts, at den nu skrottede rettighedsaftale ville betyde en vederlagsstigning for TV2 til medvirkende i tv-serier på mellem 100 og 300 procent. Det kommer til at påvirke vores evne til at investere i danske fiktionsserier, sagde den daværende fiktionschef Katrine Vogelsang dengang. Billedet stammer fra TV2-serien 'Badehotellet'. (Foto: © Mike Kolloffel, TV2)

Han ønsker heller ikke at udtale sig om, hvorvidt nye, individuelle aftaler vil betyde dårligere vilkår for hans medlemmer.

Har I været for grådige i forbindelse med den oprindelige aftale?

- Det er der nogen, der har italesat, men det synes jeg simpelthen ikke, siger han.

På spørgsmålet om, hvorfor Netflix, TV2 Play og Viaplay ikke var inviteret med til de oprindelige forhandlinger, fortæller Benjamin Boe Rasmussen, at Producentforeningen stod for kontakten til streamingtjenesterne.

Ikke nødvendigt at invitere tjenester med til forhandling

Producentforeningens direktør, Jørgen Ramsgaard, siger, at det ikke er normalt at lave overenskomst, hvor Create Denmark, Producentforeningen, men også de forskellige tjenester er repræsenterede.

Han forklarer, at parterne nu i en uges tid har forsøgt at finde nye, indivuduelle aftaler.

- Det er positivt, at vi er gået i gang med det, og at vi kan konstatere, at vi bliver nødt til at lave nye aftaler, siger han.

DR har spurgt TV2, Netflix og Viaplay om, hvilke ønsker de har til en ny aftale.

TV2 oplyser i en mail, at TV2, Create Denmark og Producentforeningen har holdt et møde om rettighedsaftalen.

- Parterne er enige om at mødes til intensive forhandlinger efter sommerferien om en ny bæredygtig aftale, der kan erstatte den omtvistede rettighedsaftale.

Fra Netflix lyder det:

- Vi ser frem til at gå i dialog med forbundene, og vi håber, at vi kan indgå en fair aftale, så vi igen kan være med til at producere dansk fiktionsindhold.